@deyboy Buraz, oces da cekas dok se ne nakupi dovoljno clanova i aukcija i limundo postane ko ebay ili ces da prihvatis da ima rezervna cena za 500eura i da pritisnemo REMEO-a za to i da bar za neke uvedemo to???
Dosta vise o eBay-u to je smor i ja volim moj srpski limundo bez obzira na nedostatke!
Ako ti se toliko zuri moze ovako kad eBay uvede srpski mi odma stavljamo rezervnu cenu!
Jos nesto ne podnosim eBay jer je nepregledan, nikad se ne snadjem lepo, sav je bangav ako cemo iskreno!
Takodje pojedinci imaju bujnu mastu jer misle da nesto njihovo vredi toliko para pa kad mi nabije rezervnu cenu toliku koliko je isto to novo u nekoj normalnoj radnji, samo zto sto je on video da npr, danas sam video takvu aukciju, to u pakomu kosta 50% vise nego negde drugde! Ima takvih fora zato i jos uvek nema rezervne cene jer bi time zastitili vas prodavce, a mi kupci bi mogli samo da se krstimo sta vi mislite o vasoj robi! Znaci ZASU!
Jednakost za sve. Ili Rezervna cena za sve ili ukinite svima ("dok ne postanemo ebay"). Ne želim da neko potcenjuje moju robu zato što vredi 5 ili 10 evra. Te priče "volim ja to bez obzira na nedostatke" ne drže vodu. Treba ispraviti te nedostatke. Ali tako da svima bude jednako. Bez dodatnih komplikacija.
Ja sam lepo rekao da je Rezervna cena opciona ponuda. Ko hoće stavi, ko neće ne mora. Ko hoće da plati više za postavljanje aukcije, stavi, ko neće ne mora. Ko ima "bujnu maštu", nikada neće prodati, ko stavi realnu cenu, prodaće. Stvar je vrlo jednostavna.
Koja diskriminacija! Ne diskriminisi vlasnike predmeta od nekoliko hiljada eura!
Prvi diskriminishes!
Zasu, niko te ne dira, imas klasicnu aukciju, ja sam koliko puta preplacivao, a gledao sam kupce koji su gubili i po 50 eura u nekim prodajama, konkretno za jednu Supream-ovu aukciju mislim, al se niko ne buni ti se bunis ako izgubis 100-500din!
Nešto mi sad nije jasno za ovu rezervnu cenu. U stvari nisam o tome mislio ranije. Šta na primer ako je ovakav slučaj:
Prodavac postavi rezervnu cenu 1000 din; neko nudi 500 din; ja odmah nudim 1500din.
Šta sistem tada pokazuje? Pretpostavljam da se cena podiže na 501din, ali šta se dešava sa natpisom za rezervnu cenu?
Primer je krajnje banalan i sume su male, ali moje pitanje je postavljeno zbog moje pretpostavke da neko može da ponudi veću sumu od rezervne cene a da zbog ostalih članova koji nisu nudili preko te sume, roba ostane ne prodata iako je neko nudio više.
Po mom mišljenju čim neko ponudi veću cenu od rezervne, trebalo bi da se cena poveća na rezervnu cenu i onda aukcija može da se nastavi normalno kao i druge koje nemaju rezervnu cenu.
I još jedno pitanje: čisto me zanima koliko je bilo do sad aukcija čije su rezervne cene prevaziđene odnosno artikal prodat?
Jer bi se time zaobišao Limundo agent. E sad, da li onda da se ceo Limundo agent ukine ili samo za rezervnu cenu?
Nekoliko aukcija je prešlo rezervnu cenu, ali ne baš mnogo. Trebaće još koje vreme da se poveća broja članova i svest o postavljanju kvalitetnih aukcija (u smislu opisa i slika) kako bi se dostigla rezervna cena. Mada moram reći da se u sekciji Auto & Moto često sasvim dobro postave aukcije, bolje nego pre, tipa "Prodajem Mercedes 190". To je bio opis a ne naslov :-)
Koliko sam te shvatio, ako bi se desio ovakav primer iz prethodnog mog posta, sistem bi pokazao da rezervna cena nije postignuta, a ona u stvari jeste! To je apsurd i moralo bi da se promeni. Po meni bi bilo logično da se u ovom slučaju kada neko podigne sumu preko rezervne cene, Limundo agent postavi cenu na rezervnu cenu i ispiše da je rezervna cena dostignuta!
Ne mogu da verujem da to nije tako već sad. Kako je odrađena rezervna cena na drugim aukcijskim sajtovima? Pretpostavljam da je model rezervna cena preuzet sa drugih sajtova, ali onda mi je neverovatno da je i na tim sajtovima napravljan ovakav propust. Jer ovo to jeste. Nije logično. To bi značilo da uvek dvoje treba da premaše rezervnu cenu prodavca da bi roba bila kupljena!? Ispravi me ako grešim!
Ne bih ukidao Limundo agenta, jer niko ne zna koliko je nuđeno pa je onda zanimljivo licitirati. Podstiče duh aukcije kako vi to volite da kažete. Dakle, bez ukidanja Limundo agenta! Trebalo bi "samo" u slučaju rezervne cene napisati programski kod tako, da kad neko nudi preko rezervne cene, Limundo agent odradi posao kako sam gore naveo.
Pa to nije propust nego deo Limundo agenta. Isti sistem se koristi i kod ostalih aukcijskih stranica.
Po tebi bi (ako sam te dobro shvatio) to trebalo ovako da izgleda:
Apple iPod se prodaje. Clan A nudi 2.000 dinara. Clan B nudi 5.000 dinara. Clan B vodi sa 2.001 dinarom. Po Limundo agent sistemu
Ford Fiestu sa rezervnom cenom od 10.000 dinara. Clan A nudi 2.000 dinara. Clan B nudi 15.000 dinara. Ford Fiesta odmah skoci na 15.000 dinara i clan vodi. Clan B je šokiran, jer je očekivao da će voditi sa 2.001 dinarom.
Znači morali bi da objasnimo kako funkcioniše agent i onda da kažemo: "E to sve ne važi kod rezerne cene."
Pa moglo bi na laksi nacin, umesto pokretanja aukcije ponovo, znaci:
Clan A nudi 2.000 Clan B nudi 15.000
Rezervna cena je 10.000
Clan B vodi sa 2.001, a ako se ne postigne 10.000 preko aukcije da agent odradi posao i kaze pobedio je Clan B i kupio za 10.000, kad je bio voljan da da 15.000, 10.000 mu nece mnogo smetati!
Predmet prodan Clan B srecan, prodavac srecan, limundo ponosan! :D
Ovo što je LuCifeR predložeio mi je logičnije nego ovo od Remea.
Ovaj primer sa Fordom bi po meni izgledao ovako: Rezervna cena je 10.000 dinara
Član A nudi 2.000 dinara. Član B nudi 15.000 dinara. Ford Fiesta odmah skoci na 10.000 dinara i član B vodi i ukida se rezervna cena. Aukcija se nastavlja normalno, Limundo agent nastavlja da radi...
Znači trebalo bi uvesti nekakav kod tipa:
if b>a and b>=rez.cena then aktuelnaponuda := rez.cena
ako se ne varam u VBasicu ovo ":=" znači uzima vrednost :)
Šalim se naravno. To je kako mali Đokica zamišlja programiranje, ali iza ideje stojim i dalje :)
Pozdrav svima. Nesto sam ovih dana razmisljao o varijanti kada prodavac nije zadovoljan postignutom cenom po zavrsetku aukcije, i ne zeli da proda po toj ceni. Kako prevazici problem, a da se ne zavrsi obostrano negativnim ocenjivanjem kupca i prodavca? Predlazem varijantu da prodavac moze da se iskupi tako sto sumu koja mu je premala za njegov artikal, ON SAM isplati nesudjenom kupcu. Cini mi se da bi ovakvim resenjem mogli biti zadovoljne obe strane. Skoro sam imao slucaj da sam izlicitirao neki predmet, ali prodavac nije hteo da prihvati cenu, vec je trazio duplo. Ja nisam hteo iz principa da pristanem na to, ali ne bih se mnogo bunio da u tom slucaju dobijem onoliko novca koliko sam bio spreman da platim, kao nadoknadu za neuspesnu licitaciju. Cini mi se da kada bi postojala ova opcija, prodavac bi malo razmislio pre nego sto kaze: 'meni cena ne odgovara'. Ok, plati bato toliko, pa zadrzi robu.
Prvo, ovo je tema za rezervnu cenu. Tvom predlogu je dakle mesto u drugoj temi... Drugo, predlog lepo zvuči sa strane kupca, ali sa strane prodavca... Zašto misliš da prodavac koji neće da ti proda robu "ispod njegove cene", hoće da ti plati nadoknadu jer nije zadovoljan tvojom ponudom!?
@axy mislim da je povezano sa rezervnom cenom, jer kada nemas opciju rezervne cene (to sto prodajes ne pripada sekciji automobila), a iz nekog razloga hoces da krenes od 10 din, pa ne dostignes zeljeni iznos, mozda bi ti sasvim ok izgledalo da isplatis tu siću koju ti neko nudi i tako zadržiš svoj dragoceni predmet. Zašto bi ti to uradio? Možda zato da izbegneš negativnu ocenu, a smatraš sebe poštenim i pravim Limundovcem.
Samo da te podsetim da sam ovde ja jedini moderator koji je tu samo u svrhe kupca jer sam samo kupac, jedini moderator koji nista nije prodao, tako da uglavnom pomazem oko tih interesa (naravno gledam i sa strane prodavca, mada verujem da ima ljudi koji ce tu bolje pomoci nego ja)!
POZDRAV LJUDI....imam potrebu da se ukljucim u ovoj diskusiji.Ja bih se slozio sa vecim berojem clanova oko postavljanja aukcije i cela diskusija moze da se skrati.Elem na svim stranicama u svetu nema dvojake provizije.Zelja prodavca je koju ce cenu postaviti.Tacno je da vecina prodavaca se odlucuje koju cenu da postavi za proviziju 1 ili 3%.Moj predlog je uvesti rezervnu cenu za sve kategorije*cini mi se da sam taj predlog dao poodavno*.Znaci rezervna cena u sve kategorije a provizija sve 3% na izlicitiranu cenu i tu je kraj.Svi imaju isti status i nema povlascenih.Naime ja i sada postavljam odredjeni broj aukcija po ceni ispod koje necu da prodam,ali ima pocetna cena i od 10 dinara za predmete koje cu i da prodam za tu cenu pa makar i na stetu samo da bude draz aukcije lepsi i bolji..Pa ko hoce sa rezervnom cenom,ko hoce bez rezervne cene,pa ko hoce sa pocetnom od 10 dinara ,pa ko hoce odmah nek stavi pravu cenu i tu je kraj..Svi problemi reseni.....
bilo kako bilo, samo da se vise ne desavaju situacije koje me posebno izludjuju: covek postavi licitaciju sa pocetnom cenom 10, ja jedini licitiram i kada se zavrsi aukcija, kada hocu da se dogovorim oko preuzimanja, dobijem pitanje: pa zar ti stvarno mislis da cu ti prodati za te pare?, ili: znas i sam da to vredi vise od 10 din. Znam, znam, ali ovo je aukcija, i lose si prosao, progutaj to i nastavi dalje, a ne da se prepiremo koliko sta vredi. I sta na kraju raditi kada vam se ovo desi? Dati prodavcu negativnu, ok, i on vama zalepi negativnu i sta ste uradili, nista. Das mu neutralnu, i on tebi i nikome nista. Kako ovo handlovati? Evo gore sam predlozio za ovakve slucajeve: neka prodavac ima opciju da isplati kupcu izlicitiranu cenu ukoliko ne zeli da proda, a hoce da ostane do kraja fer, tj. dajmo mu regularan izlaz iz neregularne situacije. U par navrata mi se desilo da prodavac nece da proda za 'male pare' i hajde da napravimo mehanizme da do ovoga ne dolazi. Dajmo prodavcu sve sto mu treba da se slucajno ne predje u proceni. Neka bude rezervna cena u svim kategorijama, (mada je po meni to suvisno), samo da vise ne slusam iste price.
OK antape, slazem se sa vama ....treba uvesti samo rigoroznije kazne za takve kupce i prodavce...nema tu HOCU-NECU pa braticu nismo na pijaci...OVO SU AUKCIJE...mislim da sam u mom prethodnom izlaganju lepo sve obrazlozio i LIMUNDO TIM ce da vidi da je to dobro,naime mozda sam ispustio jedan segment gde bi trebao LIMUNDO TIM da naplacuje postavljanje rezervne cene recimo simbolicno 5 dinara i to bi bilo super...ako se slazete ukljucite se....POZDRAV LJUDI.
Moj predlog je da se za kategoriju "Umetnost" obavezno uvede rezervna cena !!
Ljudi često postavljaju početnu cenu od 10 din da bi zainteresovali kupce i napravili pravu aukciju. Naravno da će iskrsnuti problem oko prodaje ako , recimo umetnička slika dostigne neku neverovatno minimalnu cenu od na primer 400 din...Niko neće prodati umetnički rad za taj minimum!! I tako propada aukcija, prodaja, slede negativne ocene...Nezamislivo je prodati uljanu sliku za čiju izradu (materijal) je potrebno dati više para nego što se postigne na aukciji...Gde je tu sama vrednost slike, autorsko pravo, kreativnost, originalnost, unikatnost samog dela i njenog stvaraoca...????
Naravno potreban je i kvalifikovan moderator koji će voditi računa da u toj temi pod "Umetnost" ne stoji svašta!!! Nezamislivo je da ljudi stavljaju stvari opšte potrošnje pod ovom kategorijom! Zna se šta je umetnost!!!
Uz autentična umetnička dela ,slike, skulpture,...u ovoj kategoriji može jedino da stoji ručni rad, unikatni nakit, nešto što ima vrednost i prepoznatljivost.
Postavljam pitanje da se : -postavi moderator posebno za umetnost (ako ga nema) s pravom premeštanja neadekvatnih artikala koji su na aukcijama ako ne zadovoljavaju kriterijume te sekcije -uvede rezervna cena za umetničke predmete , gde će prodavac moći da postavi minimalnu sumu ispod koje neće prodati delo
Sve ovo će uspešno sprečiti nesporazume, sprečiti prodaju (neprodaju) umetnina kao i smanjiti broj komentara kod ,stilu :"Razumem prodavca...ni ja ne bih sliku prodao za te pare...."
Na taj način ljudi će postavljati više aukcija.Više aukcija-bolja ponuda,veći kvalitet samog sajta, više zainteresovanih i kupaca i onih koji nude umetnost na aukcijama...Sve će to podići i značaj i dignitet Limunda kod zainteresovanih koji preferiraju ovu kategoriju.
Zamolila bih Limundo tim da razmotri ovu sugestiju. Nadam se da je predlog primeren i koristan. Pozdrav...
Limundo tim je uveo rezervnu cenu na molbu članova, mi mislimo da to nije najbolje rešenje jer se time gubi dobrim delom draž aukcije. Sa druge strane, stavili smo tu opciju za kategoriju Auto i Moto jer su predmeti veoma skupoceni.
Odmah smo i najavili, u zavisnosti od uspeha opcije, da je moguće proširenje i na kategorije gde se prodaju skupocene stvari.
Još nismo doneli odluku, jer trebamo još da vidimo kako se prihvata rezervna cena. Ovo sada još nije dovoljno merodavno jer sistem nije lepo podešen.
@boban61 Što se provizije tiče, uobičajno je da se stavi niža provizija za aukcije sa nižom početnom cenom. Pogledaj primer eBay-a kao najveće internet aukcijske kuće na zapadu.