Limundo Cafe - Pomoc clanovima - pitanja u vezi funkcionisanja Limundo-a, postavljanja aukcija i ostalih nejasnoca
Ulaz

Kategorije

» Aukcije
» - Auto i Moto
» - Filatelija
» - Knjige i Časopisi
» - Kolekcionarstvo
» - Numizmatika
» - Tehnika
» - Tražim
» - PC
» - Ostale
» Marketing
» Sugestije
» Uputstvo & nove funkcije
» Ostalo

Pretraga

• CommentAuthorSupreme
    • CommentTime05.09.08 izmenjeno
     link
    Postovani Limundovci,

iako je na nekoliko mesta detaljno objasnjeno sve oko postavljanja aukcija, desi se da ponesto promakne, a vi se nadjete u nedoumici sta raditi.

Iz tog razloga, otvara se ova tema.

Ovde ce biti navedeni odgovori na najcesce postavljana pitanja, tako da ne morate da trazite po cafe-u informaciju koja vam je potrebna. Ukoliko posle citanja ovog posta ne dobijete odgovor na vase pitanje, postavite pitanje. Na svako pitanje ce biti odgovoreno u najkracem roku, a lista odgovora u ovom postu ce u skladu sa tim biti dopunjena.

Zamolio bih vas da prvo procitate odgovore koje imate ovde i ne postavljate pitanja na koja imate odgovor. Postovi sa pitanjima na koja postoji odgovor ce biti brisana kako se tema ne bi pretrpavala bespotrebnim komentrima.

1. Provizija:

Ukoliko za pocetnu cenu stavite 10 dinara, provizija je 1% od postignute (krajnje) cene. Ukoliko je pocetna cena visa od 10 dinara, provizija je 3%. Osim ove provizije, Limundo uzima 5 dinara po postavljenoj fotografiji predmeta, s tim sto je prva postavljena fotografija besplatna.

2. Rezervna cena:

Ova opcija ostoji samo u rubrikama "Auto&moto" i "Nekretnine" i iznosi 200 dinara fiksno. Taj iznos ce biti skinut sa vaseg racuna bez obzira da li je artikal prodat ili ne. Osim tih 200 dinara, ukoliko se artikal proda, bice naplacena i standardna provizija po uslovima iz tacke 1.

3. Editovanje/brisanje/prekid aukcije:

Editovanje aukcije je dozovoljeno samo u kontekstu dodavanja teksta - naknadnog opisa predmeta ili eventualnih uslova primopredaje. Brisanje/prekid aukcije nije dozvoljeno ukoliko ima ponuda. Ukoliko nema ponuda, aukcija se bez posledica moze izbrisati bez obzira na to koliko je dana aktivna.

4. Uplata postignute sume:

Suma koja je dostignuta na aukciji se ne uplacuje preko Limundo-a. To se vrsi u dogovoru sa prodavcem na njegov racun u banci ili nekim drugim putem. "Moj racun" sluzi samo za dopunu vaseg kredita na Limundo-u kako biste mogli da postavljate aukcije.

5. "Sumnjivo samopovecavanje cene clana koji nije on-line"

Ovo se zove "Limundo agent". Nije u pitanju prevara, vec Limundov sistem - automatizovani mehanizam koji nudi umesto vas cak i kada niste online. Ukoliko ponudite odredjenu sumu (u polju "Nudi"), Limundo agent ce dati za 1 dinar vise od trenutno najvise ponude. Ako je npr. najveca trenutna ponuda 100 dinara, a vi ponudite 500, on ce upisati vasu ponudu od 101 dinar. Ako neko ponudi 120, Limundo agent ce dati vasu ponudu od 121 dinar. Ako neko ponudi 400, Limundo agent ce dati ponudu od 401 dinar. I sve tako dok suma koju ste ponudili moze da nadjaca sume koje nude drugi clanovi. Naravno, ovo vazi do trenutka kada je vasa maksimalna ponuda visa od maksimalne ponude nekog drugog clana. Ukoliko nije, vi gubite vodjstvo na aukciji i o tome bivate obavesteni putem maila.
    Ovo je zamisljeno iz razloga da ne bi morao rucno svaki put da unosis ponudu. Ovako, das svoju najvecu i cekas. I pri tome ne moras da se brines da ces bespotrebno dati vise novca - Limundo agent radi tako sto ponudu koja je manja od tvoje nadjaca samo za dinar, pa makar ti bio spreman da das i 1000 dinara vise.

6. Uplata kredita/nemogucnost postavljanja aukcija

Ukoliko nemate novca na racunu, nece vam biti omoguceno da postavite nove aukcije i obrisete postojece. Nakon uplate, obicno je potrebno 2-3 radna dana kako bi novac legao na vas racun.
  1.  link
    Pa neka neko nesto pita, tj. da mu nije jasno.
    Svaka cast @Supreme.
    Pozdrav svim Limundovcima
    • CommentAuthorprodavac
    • CommentTime06.09.08
     link
    pitanje

ako sam stavio:

Samo lično preuzimanje

šta da radim kada kupac iz drugog grada pobedi i pošalje mi pismo:

da se dogovorimo oko slanja paketa???

Ok, desilo se da nije čitao, ali,,,
    prvo treba otići na poštu i videti kolika je poštarina
    zatim kupcu napisati da uplati sve zajedno

Onda treba kupiti odgovarajuću kutiju, spakovati, otići na poštu, poslati, otići posle do banke da se uzme novac.
    to je za penzionere i nezaposlene, koji imaju previše vremena.
    baš zbog toga sam i stavio: dodji , proveri, plati i nosi...

ajde, šta da se radi???
    •  
      CommentAuthordeqi
    • CommentTime06.09.08
     link
    @prodavac
    Sada probaj da ispostujes kupca, a sledeci put velikim slovima navedi u opisu da je preuzimanje samo licno i da nesaljes postom.

Pozdrav
    •  
      CommentAuthorRemeo
    • CommentTime06.09.08
     link
    Supreme, odličan tekst (pogotovo o Limundo agentu).

Prodavac, da to su tačno koraci koje si naveo.
    U slučaju da ne želiš da sve to odradiš (nisi u obavezi jer si naveo da je samo lično preuzimanje moguće),
    možeš člana da oceniš neutralno i da nam javiš da ti refundiramo proviziju za aukciju.
    • CommentAuthorSupreme
    • CommentTime06.09.08
     link
    A mozes i da pozoves Post express. Oni dodju kod tebe na adresu i tu se zavrsi sve. Takodje, novac isto stize na kucnu adresu, pa nema potrebe da juris ni u postu ni u banku. Ne znam koji je artikal u pitanju ali za predmete do 500 grama je postarina 155 dinara.

Mislim da ti ovo nece biti previse cimanja, pogotovo sto ne moras sve licno da uradis, vec moze i neko od ukucana da preda paket i primi novac. Jedino sto ces ti morati da uradis je pakovanje.

Ali, ako ti je i ovo previse cimanja, sledeci put u tekstu aukcije navedi velikim slovima da je jedina mogucnost preuzimanja licno i da ce svako ko pobedi i zatrazi drugacije dobiti negativnu ocenu. Ali, ovime sebi seces granu jer gubis mnostvo potencijalnih musterija koji nisu iz tvog grada, tako da ni postignuta cena nece biti onolika kolika bi bila da je otvorena za sve.

Pozdrav, Supreme
    • CommentAuthorStanislav
    • CommentTime06.09.08 izmenjeno
     link
    RemeoSupreme, odličan tekst (pogotovo o Limundo agentu).

Prodavac, da to su tačno koraci koje si naveo.
    U slučaju da ne želiš da sve to odradiš (nisi u obavezi jer si naveo da je samo lično preuzimanje moguće),
    možeš člana da oceniš neutralno i da nam javiš da ti refundiramo proviziju za aukciju.

E pa sad i to je diskutabilno.. oni se dogovore da daju jedni drugima neutralne kako nebi izdvojili IZDVOJILI da plate 10-50din smesno.

Ipak rekao sam na drugome forumu da se ukine ovo 100 din po novome clanu, ali kada bolje razmislim nebi bilo lose i ovo, da svaki novi clan dobije privilegiju da da za DŽ samo JEDNU aukciju. A posto ovo lepo odradjeno postoje skripte koje ce blokirati dupli nalog, znam desava se da od istog provajdera dodju njih 3-5 ali ipak oybiljnost treba da postoji a ako je vec Limundo raygovarao sa e-Bay neka se posavetuju sa njima nisu im konkurencija..
    • CommentAuthorprodavac
    • CommentTime07.09.08
     link
    nisam nikada slao sa post expresom
    dajte neki telefon ili bliže podatke da ipak pošaljemn čoveku
    koliko shvatam to je nešto kao pouzećem?

hvala
    •  
      CommentAuthortiverada
    • CommentTime07.09.08
     link
    @prodavac
    011/3607607 post exp. ne moras ti da platis postarinu prilikom slanja vec ce je platiti onaj kome je paket upucen tj. primaoc.

011/309300 city exp. ti prilikom slanja placas postarinu
    • CommentAuthorSupreme
    • CommentTime07.09.08
     link
    Moze da se obavi pouzecem, a i ne mora. Mozes da trazis da ti kupac plati unapred cenu artikla sa aukcije + postarinu (POSTTNET-om, na racun u banci, telegrafski...) a da mu ti onda posaljes paket a on ga samo primi bez ikakvog placanja.

Pozoves ih, das im svoje podatke, tezinu i destinaciju paketa i kontakt telefon. Oni dodju kod tebe kuci, preuzmu paket, platis im (ali moze da plati i primalac - kako se dogovorite) i dobijes priznanicu. Ako je pouzecem - kad kupac primi paket daje novac, a on ce ti za par dana biti donet na kucnu adresu.

Borj Post expressa je 011/3 607 607

Pozdrav
    • CommentAuthorSupreme
    • CommentTime07.09.08
     link
    Tiverada je u medjuvremenu postavila post, pa samo da ga dopunim - ne znam za druge gradove, ali u Beogradu je City express prestao da dolazi na kucnu adresu, vec mora paket da se nosi u centralu. Ne znam odakle si, ali imaj i ovu cinjenicu na umu. U svakom slucaju, puno paketa sam slao i jednim i drugim servisom i nisam primetio neku bitnu razliku u kvalitetu.
    •  
      CommentAuthortiverada
    • CommentTime07.09.08
     link
    E Supreme hvala ti.Nisam znala da iz city exp. ne dolaze na kucnu adresu.
    Prodavac izvini.
    • CommentAuthorSupreme
    • CommentTime07.09.08
     link
    Nista zato, nije namerna greska. Ja sam se ogradio i naveo da je to slucaj u Beogradu. Za vase gradove to mozda ne vazi. Najbolje je da se pita.
    •  
      CommentAuthortiverada
    • CommentTime07.09.08
     link
    Supreme i ja sam iz Beograda.
    Od kada ne dolaze kuci po paket?
    • CommentAuthorSupreme
    • CommentTime07.09.08
     link
    Ima jedno 6 meseci. Kad sam pokusao da posaljem nesto rekli su mi da od tog datuma (nisam siguran koji je u pitanju) dolaze samo u firme. Fizicka lica mogu samo direktno da odnesu u centralu u Kumodraskoj ulici.

Ne znam zasto su se odlucili na ovaj potez, ali pretpostavljam da su u pitanju beogradske guzve i gubljenje vremena. A mozda su i hteli da se diferenciraju i rade samo sa firmama.

Od tada ih nisam zvao. Moguce je i da su promenili politiku i vratili se na staro, ali sumnjam. Ne vidjam im vise kombije u prolazu. Zivim bas na Bulevaru Kralja Aleksandra i ranije sam ih vidjao svakog dana, a sada vise ne.
  2.  link
    Imam ja jedno pitanje. Kada sam se registrovao nije mi stizala poruka za verifikaciju jedno 2 sata (vip mreza) i posle pola sam poludeo i registrovao se na sestrin telefon sa svojim podacima ( telenor). I naravno poruka stigle i nikada nisam koristio onaj drugi nalaog koji ima sve moje podatka. I da ga korisitm svi bi odmah videli.
    Na kraju I pitanje:
    KAKO SE GASI LIMUNDO ACCOUNT?
    •  
      CommentAuthorRemeo
    • CommentTime10.09.08
     link
    Nalog koji nije aktiviran preko SMS poruke se automatski u roku od 48 sati briše.
    Hvala na iskrenom obaveštenju.

I dalje mislimo da je Limundo agent dobra stvar, prvenstveno što ti omogućuje
    da nudiš na predmet i ako nisi na isteku aukcije pri računaru.
    • CommentAuthordobri94
    • CommentTime12.09.08
     link
    ljudi imam problem:

danas je neko umesto mene dao ponudu za neki joystick i kupio ga. Da li mogu da povučem ponudu?
    • CommentAuthorSupreme
    • CommentTime12.09.08
     link
    Ne mozes. Aukcija je zavrsena, a ti si obelezen kao pobednik. Mozes jedino da se nadas da prodavcu ovo nece smetati i da te nece oceniti negativno, iako ima svako pravo na to. Medjutim, ja mogu da ti pomgnem tako sto cu ja uzeti joystick ako je onaj koji je prodat po ceni od 10 dinara, jer sam hteo da nudim, a nisam bio pored kompjutera.

Pozdrav
    • CommentAuthorlakisec
    • CommentTime13.09.08
     link
    Pozdrav.
    A šta sad da radim sa ocenjivanjem???Laki
    http://www.limundo.com/aukcija-Laptop-40816
    • CommentAuthornjaca
    • CommentTime13.09.08
     link
    Pa nishta, nemoj da ocenjujesh. Aukcija je zatvorena i zamisli da je nije ni bilo. :)
    • CommentAuthorbelaja
    • CommentTime13.09.08
     link
    @lakisec

Moras da javis Limundu na kontakt da ti rucno obrisu tu aukciju iz "pobedio",
    meni se isto desilo 2 puta - da se zatvori aukcija na kojoj sam
    licitirao.
    Jednom sam ocenio clana jer sam se ipak nesto dogovorio sa njim
    a drugi put sam javio da mi obrisu posto ne mozes sam dok ne das ocenu.

Prodavac kojem zatvore aukciju ne moze tebe da oceni, bar je tako meni bio slucaj.

Pozdrav!
    • CommentAuthorlakisec
    • CommentTime14.09.08
     link
    Hvala Kolege.Srdacan pozdrav iz kisovitog Zrenjanina.
    • CommentAuthormiki38
    • CommentTime24.09.08
     link
    Pitanje,
    Zasto ne funkcionise citiranje sa jedne stranice na drugu sada sam probao u tuzkanju II sa strane 8 na stranu 9 da prnesem i ne funkcionise????
    •  
      CommentAuthorRemeo
    • CommentTime24.09.08
     link
    Da to je greška u Cafeu, tačnije u softveru.
    Pošto mi nismo programirali Cafe nego smo uzeli gotov proizvod (pa ga naknadno prilagodili
    koliko-toliko na Limundo principe) ne možemo tu mnogo da utičemo.

Doćiće dan kada ćemo ceo Cafe sami odraditi, što je najpametnije rešenje.
    Ali sada nikako ne možemo na to da odvojimo vreme (a za to treba mnogo vremena),
    već za glavni deo aukcijske stranice.... aukcije :-)
    • CommentAuthorddragon
    • CommentTime24.09.08
     link
    Da li se može izbrisati svoj account na limundu?
    • CommentAuthorbelaja
    • CommentTime24.09.08
     link
    @ddragon

E nemoze! Sad ces i ti da odes a taman nam se miki38 vratio ???
    To ne dolazi u obzir, sta je sad sa tobom, zasto hoces da gasis nalog?
    • CommentAuthorddragon
    • CommentTime24.09.08
     link
    Zato što vidim da me već smatraju za dežurnog kontraša, a ja ne želim to da budem. Nemam ništa ni protiv koga, ni protiv Supremea lično ma koliko to nekome izgledalo, jedino mi se ne sviđaju neki njegovi postupci. Jednostavno - Limundo nije ono što bi ja voleo da bude i ne želim više da budem limundovac
    • CommentAuthormiki38
    • CommentTime24.09.08 izmenjeno
     link
    @ddragon,

Opusti se druze i ja sam to uradio iz slicnih razloga pre jedno mesec dana i juce sam se ponovo vratio da budem iskren nedostajao mi je Limundo a i ova nasa prepisivanja ovde po cafeu po najvise (ma bilo je lepo bez obzira ko sta misli) i nemoj da nas napustas opet ce nam biti lepo ovde a kao sto vidis i nas postovani moderator Supreme se malo primirio, i zao mi je sto se i on ovde ne javlja, pa sve u svemu nam je lepo i lepo se druzimo veruj mi sve ce ti ovo veoma brzo nedostajati.

Ne radi to barem ne na taj nacin ( mislim da gasis nalog) nemoj da se javljas ovde ako mislis da nesto nije ok ali ne gasi nalog.

Ako je ovde neko bio dezurni kontras to sam bio ja i opet sam i to nije razlog da nas napustas.
    Nemoj da mi otimas titulu koju sam zasluzio predanom borbom ovde. Ha ,ha.
    • CommentAuthorddragon
    • CommentTime24.09.08
     link
    Hehe, što jes-jes, ti si glavno zvocalo na caffeu, mada bi ipak trebalo pitati Supreme-a ko ga više živcira - ja ili ti :DDD
    Šalu na stranu, ipak je dosta toga što ne štima na Limundu. Nadam se da su to samo dečje bolesti koje će se brzo prerasti, ali glavni problem ipak ne leži u Limundu nego u bezobrazluku i nekulturi pojedinih prodavaca (da ih ne imenujem, dovoljno je pročitati temu "Tužakanje" pa da čoveka prođe volja od ikakve kupovine preko Limunda)