Limundo Cafe - Pitam se???????
Ulaz

Kategorije

» Aukcije
» - Auto i Moto
» - Filatelija
» - Knjige i Časopisi
» - Kolekcionarstvo
» - Numizmatika
» - Tehnika
» - Tražim
» - PC
» - Ostale
» Marketing
» Sugestije
» Uputstvo & nove funkcije
» Ostalo

Pretraga

• CommentAuthormiki38
    • CommentTime14.08.08 izmenjeno
     link
    Od kada je uvedeno da moze da se vidi koliko je clanova prisutno na sajtu namece mi se jedno pitanje:
    Posto nisam do sada video da ima vise od 60 clanova trenutno prisutnih a sobzirom da ste rekli da nik stoji 20 minuta posle izlaska clana sa sajta pitanje je i dali je i taj broj tacan, ali sustina mog pitanja je koliko nas stvarno clanova ima na ovom sajtu posto nas je registovanih skoro 9 000 a posecenost tako mala pitam se i koliko je ovaj broj tacan?

Nije me mrzelo da pregledam dobar deo registrovanih clanova i dosao sam do veoma cudnog zakljucka a to je da nas stvarno registrovanih nema vise od 3 000-4 000 hiljade. Pregledajuci stranice i uzimajuci u obzir samo 2006 i 2007 godinu i brojuci samo clanove bez ocena koji su registrovani a nemaju ni jednu aukciju ispada u proseku po stranici nesto vise od 15 i kada se to pomnozi sa 192 koliko ih je ispada broj od priblizno 3 000 to je gruba racunica.

Jednom sam pitao ovde u cafeu dali se vrsi ponovna verifikacija i dobio sam odgovor da se to radi na 6 meseci a ja sam clan vec skoro 1 godinu i niko me nije kontaktirao da potvrdim svoju verifikaciju clanstva,
    pa sam samim tim ubedjenja da podatak o broju clanova nije bas onoliki koliko pise.

Bas me interesuje kakvo je vidjenje stvari samoga Limunda?

S postovanjem.
    • CommentAuthorbelaja
    • CommentTime14.08.08
     link
    Da bas cudno i ja sam primetio isto pa me bas interesuje sta ce LImundo da kaze, koliko je zapravo nas clanova?
    Pola nas nema ni jednu ocenu, samo zauzimaju nickove.

Pozdravljam
    •  
      CommentAuthorRemeo
    • CommentTime18.08.08
     link
    Limundo je oduvek bio totalno transparentan,
    i uvek svakom na raspolaganju.
    Tako preko kontakta možete sve o nama da saznate kao adresu, finansijske detalje, pa čak i mobilni
    koji zna da zazvoni i nedeljom u ponoć :-)

Uskoro (sledeće nedelje) krećemo sa novim servisom sa kojim želimo da Limundo tim još više približimo svim Limundovcima.

Nego da se vratimo na pitanje:

-broj od 9.000 članova je tačan i nije nijedan broj dodat ili veštačko napumpan
    -zbog toga smo i stavili listu kako bi svako mogao da vidi ko je kada postao član

Ja ne znam odakle ti informacija da proveravamo podatke svakih 6 meseci?
    Možda je to neko tako shvatio ali mi nismo to nikad naveli.
    Proveravamo podatke ako se ukaže mogućnost da je u pitanju prevara ili neki drug vid kršenja pravila Limunda.

Kako bi Limundo postao što bezbedniji a podaci članova tačniji, krećemo uskoro (planiramo u sledećih 15 dana) sa proverom adrese preko pisma koje će svako dobiti na svoju adresu nakon registracije.

Broj od 9.000 članova bi bio čak i još veći ako bi brojali i članove koji su suspendovani,
    ali to naravno ne radimo.
    Jer nama nije cilj da veštački naduvamo broj samo da bi se hvalili: "Vidi koliko nas ima!"

To što je broj tako velik a broj online članova ima više razloga:
    1.veliki broj se učlanio i kad dođe na Limundo, ne prijavljuje se ako nema da nudi ili da proda nešto.
    Samo dođe, pogleda da li ima nečeg novog i to je to.
    Ako naleti na nešto, uključi se, nudi i opet izlazi.

2.Neki su se prijavili pošto im je nešto trebalo hitno.
    Na to su nudili, možda su pobedili ili nisu, ali nakon toga nisu više učestvovali
    jer im više nije bilo zanimljivo (nije ih zanimao aktuealan izbor predmeta).

3.Neki se registruju čisto da vide kako radi Limundo.
    Malo cunjaju i to je to.

Kad se sve to sabere, dobija se takva slika.
    To nije ništa neobično, u svetu je poznata stavka da je:
    -preko 90% korisnika samo pasivan korisnici (što bi činilo otprilike sve gore navedene) koji samo gledaju šta ostali nude
    -oko 8% su aktivni konzumenti (sami ništa ne ne generišu nego samo reaguju na to - znači ne postavljaju aukcije nego samo nude ili ostavljaju komentare u vestima)
    -oko 1% je aktivan korisnik (učestvuje na aukcijama, pokreće aukcije, pokreće teme u Cafe-u)

To pravilo važi (sa malim odstupanjem) za sve stranice u svim državama.
    Uzmi primer YouTube-a.
    Svi mi smo posetili stranicu, veliki broj je član, ali se veoma mali broj prijavi jer nema potrebe
    pošto ne želi da ostavi komentar ili film, već hoće samo da gleda.
    A neverovatno mali procenat je prijavljen i postavlja filmove.
    Samo što oni nisu transparentni pa te cifre ne možeš da nađeš na njihovoj početnoj stranici :-)

Još jedan podatak:
    dnevno preko 4.000 ljudi posete Limundo.
    • CommentAuthormiki38
    • CommentTime18.08.08
     link
    Ajde da se saglasim sa vasim obrazlozenjem i da kazemo da je to sve tacno.

Postavljaju se neka dodatna pitanja:

- Zasto ne izvrsite ponovnu verifikaciju i starih clanova pa da dobijemo ipak stvarno stanje stvari?

- Recimo ja konkretno sam covek u poodmaklim godinama moj zivotni vek se blizi kraju, umrem, a postojim kao clan dokle god je sajt aktiva i vi mene i dalje racunate kao da sam tu. ( neznam kako je na drugim sajtovima ali ako je ovako kako ja rezonujem onda se nikome nemoze verovati u podatak o broju clanova svi vestacki drze broj clanova i on ni na jednom sajtu u svetu onda nije realan)

Ovo sve i nije toliko bitno nego cisto razmisljam o tome zar sve to onda neizgleda kao neka prevara za sve korisnike ( nemislim konkreto o Limundu nego uopste na sve sajtove gde se registrujemo i prilikom svakog ulaska vidimo broj registrovanih clanova da samo raste iz dana u dan a realnost ko zna gde je).
    •  
      CommentAuthorRemeo
    • CommentTime18.08.08
     link
    Mi ćemo nakon prve faze dok se sistem uhoda sa proverom adrese (znaš kako je sa novim sistemima,
    Marfijev zakon je tu najjači) naravno i sve stare članove (i time i tebe) proveriti.

O ideji da nakon određenog vremena proverimo članove nismo razmatrali, ali je to lako moguće.
    Pratimo 1x godišnje ko nije više koristio svoj nalog i šaljemo mu pismo za potvrdu da li još koristi Limundo.
    To možemo da izvedemo.
    I nama je od koristi da imamo tačnu bazu.

Što se drugih stranica tiče, nisam siguran da li su oni spremni na tako nešto.
    Ipak vlada ubeđenje: veći broj = bolja stranica
    Što i ima istine u sebi, ali ne ako je veštački naduvano.
    Zbog toga na nekim stranicama (ne bi bilo u redu reći na svim jer ima i dobrih primera)
    se nigde ne vidi podatak korisnika - aukcija - online korisnika - itd..
    • CommentAuthorSupreme
    • CommentTime18.08.08
     link
    Nisam siguran da bi ovo proveravanje i iskljucivanje nakon godinu dana imalo nekog smisla. Uvek postoji sansa da ce se clan vratiti i nakon godinu dana. Npr, ja sam na e-bay otisao prvi put negde oko 2001-2002 i registrovao sam se jer sam morao da bih mogao da bidujem na jednoj aukciji. Nisam pobedio i nisam tamo otisao ponovo do pocetka 2005 godine. Da su proveravali tako, iskljucili bi me, a ja sam ovako ponovo dosao i imam lep broj pozitivnih ocena, iako do tada, ni posle tri godine clanstva, nisam imao nijednu.

Sto se tice Limundo-a, mislim da ce to biti jalov posao. Konkretno, kad je moje iskustvo ovde u pitanju, bar dva clana sa kojima sam trgovao nisu imala nikakvu adresu, vec je upisano XXXXXXX (ili nesto slicno) u sva polja, a isto toliko ljudi je imalo adresu koja nije imala blage veze sa adresom na kojom sam slao. Jednom cak ni grad nije bio isti. Jedan clan je bio iz Republike Srpske,a stavio je adresu u Bg od nekog prijatelja, a paket je hteo da dam licno jednom njegovom rodjaku.

A to je samo moje iskustvo, sa oko 35 ljudi. A sto je 0,5% ukupnog broja clanova. Siguran sam da ce se bar 150-200 pisama vratiti kao neisporucivo.

Iz ovog razloga, mislim da taj sistem, sa re-verifikacijom nakon godinu dana, ne bi trebalo da se primenjuje retroaktivno, vec samo sa korisnicima koji su dosli nakon pocetka verifikacije pismom.
    • CommentAuthormiki38
    • CommentTime18.08.08 izmenjeno
     link
    Ja se donekle slazem sa tobom Supreme ali zar ti mislis da je uredu da neko bude registrovan X godina i da kao sto sam vec naveo umre a i dalje se vodi kao clan, misljenja sam da nije u redu da je tako bez obzira na neke tvoje argumente koji su ok samo sto to nikako nije u redu prema korisnicima sajta koji dolaze i poneseni brojem clanova misle da su dosli na sajt na kome ce trgovati kad ono sledi razocaranje ni prodavaca ni kupaca a clanova koliko hoces.( sreca ovde nije tako ali i nismo bas na nekom zvidnom nivou mada iz dana u dan je sve bolje).

Ja sam se do sada registrovao na bar 10 sajtova ovoga tipa kao Limundo i pola njih se ugasilo a izgledalo je da su po broju clanova perspektivni i da ce tu biti zanimlivo kupovati i prodavati kad ono ispade da nije tako.
    Slazem se sa tobom da je mozda godinu dana mali period za ponovnu verifikaciju ali misljenja sam da ipak treba da postoji pa neka bude i na pet godina.

Jos jedan razlog vise si bas sam naveo da se ponovo izvrsi registracija starih clanova a to je da im adrese nisu one koje su naveli ili ih uopste nisu naveli pa samim ti resice se i deo problema koji se ovde javlja na Limundu da neko bude prevaren ili iznerviran zbog toga sto je nesto zarko zeleo da kupi a nije uspeo iz navedenih razloga, mada ja nisam imao takvo iskustvo i nisam radio sa mnogo vise ljudi nego ti ali uvek postoji prvi put.( jesam imao vise clanova koji su odustali od kupovine ili prodaje).

Ovo sto se mi ovde prepisujemo i nemora uopste da zazivi i da se nesto uopste uradi oko toga ali mislim da su ovakvi razgovori zanimljivi i poucni za sve nas?( Pa bas kroz ovakve price smo i resili mnoge stvari unapredili aukcije, otvorili nove kategorije, podkategorije, dobili chat, vas moderatore ( da imamo sa kim da vodimo rasprave MALA SALA ), i jos dosta toga pa zasto da se netrudimo da budemo jos bolji??

A da dodam jos,
    @remeo
    Još jedan podatak:
    dnevno preko 4.000 ljudi posete Limundo.

Nadam se da je ovaj podatak tacan ali poseta je jedno a broj registrovanih i prisutnih clanova koji su na sajtu je nesto sasvim drugo ili ja mozda gresim?
    • CommentAuthorLaza
    • CommentTime19.08.08
     link
    Mislim da je veliki broj lažnih usera odnosno onih koji koji imaju nekoliko nickova radi naduvavanja cene. Ako ste obratili pažnju čest je slučaj da kada započne licitacija prvi licitiraju i podižu cenu nickovi koji su registrovani istog dana ili dan-dva ranije, a siguran sam da su iz istog grada i sa istiom ip adresom.
    •  
      CommentAuthorRemeo
    • CommentTime19.08.08
     link
    Supreme, slažem se.
    To jeste mana sa re-verifikacijom.
    Odluku za to nismo ni doneli, nego samo pričamo o tome.
    Ipak, nek vidimo kako će rezultati biti sa prvom verifikacijom
    pa onda možemo da pričamo o nekoj re-verifikaciji.

Lažnih podataka ima, zbog toga i potreba za ovakvom dodatnom proverom.
    Ako se vrati određen broj pisma, to je dobar znak jer time takve članove isključujemo
    sa stranice.
    I oni se neće brojati kao članovi (kako bi broj članova na početnoj bio što precizniji).

Dupli nalozi: preko provere adrese moćićemo da upoređujemo bolje
    sve podatke i tako lako uočiti zloupotrebu naloga.

Dnevne posete:
    Broj je tačan, mada je ovih zadnjih mesec dana bio manji zbog godišnjeg odmora.
    Broj poseta nije isto kao i broj registrovanih članova, u tome i jeste štos.
    Preko ovog broja možeš da vidiš koliko ljudi dnevno poseti Limundo.
    Ali ti broj online korisnika prikazuje 20-40.
    Što znači da veliki broj dođe, ali se ne prijavi ako je član.
    Uz logiku: "nisam ništa našao nema potrebe da se prijavim" (što je i opravdano).
    Tako da broj online korisnika i nije tako loš i nije garant da je broj registrovanih korisnika
    naduvan.
    • CommentAuthorprodavac
    • CommentTime22.08.08
     link
    Svako ko ima aukcije dodje bar 3-4 puta dnevno da vidi šta se dešava, tako da broj poseta nema veze sa članovima. Verifikacija članova je poželjna jer bi se onda poboljšala trgovina i ceo sajt.
    Moja pretpostavka da će se posle pisama broj članova prepoloviti...baš da vidimo...
    • CommentAuthorSupreme
    • CommentTime22.08.08
     link
    @prodavac

Nece se prepoloviti, jer ce se verifikovati samo novi clanovi. Nema retroaktivne verifikacije.

A sto se tice poseta - racunaju se jedinstvene posete. Dakle, ako ja posetim sajt 7 puta, to ce se racunati kao jedna poseta.

Pozdrav, Supreme
    • CommentAuthorprodavac
    • CommentTime22.08.08
     link
    Tek to ne valja. očekivao sam da se verifikuju SVI članovi a ne samo novi.
    to jeste izdatak za limundo ali ga uradite iz delova.
    svakih mesec dana 500-1000 starih članova, neka potraje ali onda bi stvarno rašćistili limundo.

ovo me potsetilo na dinkića:
    ko je krao do sada OK ali od sada ne može...
    •  
      CommentAuthorRemeo
    • CommentTime22.08.08
     link
    Biće naravno i verifikacija aktuelnih članova.
    Ona će ići tek nakon uhodanja sa slanjem pisma novim članovima.
    Kad vidimo da sve ide bez većih problema, pustićemo
    verifikaciju i starih članova.
    Moraju svi da prođu kroz proveru.

Isto važi i za SMS verifikaciju, koju još nismo podesili da i stare članove naknadno proveri.
    • CommentAuthormiki38
    • CommentTime22.08.08 izmenjeno
     link
    SupremeA sto se tice poseta - racunaju se jedinstvene posete. Dakle, ako ja posetim sajt 7 puta, to ce se racunati kao jedna poseta.

Bas i nisam siguran u ovo voleo bih da Remeo potvrdi tvoje pisanje, ja sam misljenja da racuna svaki ulazak.

Uostalom objasni mi kako neko zna da sam ja danas ulazio deset puta ako se nijednom nisam prijavio nego smo usao da vidim dali ima nesto zanimljivo?

Ja podrzavam svaki vid ponovne verifikacije starih clanova mislim da je mnogo ljudi sa duplim nalozima a i nepotpunim ili netacnim adresama.
    •  
      CommentAuthorRemeo
    • CommentTime22.08.08
     link
    Jeste, to se odnosi na broj jedinstvenih poseta.
    To se zna po broju IP adrese sa kojom si dosao.
    Naravno, ako se prijavis 1x iz biroa i 1x od kuće,
    to će se brojati kao nov korisnik.
    Nije perfektan način, ali sistem koji se uspostavio kao standard za merenje posete.
    • CommentAuthormiki38
    • CommentTime22.08.08 izmenjeno
     link
    @Remeo,
    Ako je ovako kako vi kazete onda je posecenost barem 50 posto a mozda i vise veca.

Razlog jednostavan ( o tome ste licno vi pisali da netrazim po cafeu i jos neki clanovi) kada je bilo price da se uvede utvrdjivanje duplih naloga preko IP adresa ili verifikacija clanova na taj nacin, pisalo se da je kod "mnogih" provajdera ista IP adresa i da iz tog razloga nije moguce po IP adresi utvrditi ko je ko a vi to koristite kao merilo posecenosti?

Jos jedno pitanje: kako registruje clanove koji koriste razlicite nikove sa istog kompjutera i iste IP adrese, oni uvek mogu da se uloguju ili cete mi mozda reci da to nije moguce? ( i sto je sada od kada je vidljivo ko je online i tu je po 20 minuta taj nik prisutan jos teze ustanoviti ko koristi duple naloge jel moze da seta sa naloga na nalog a deluje kao da je vise njih prisutno ) A da bas sam GLUP pa lepo pise po IP adresi znaci i ako je nik drugi jednom se ocitava kao poseta?

Ovo pitanje vazi samo za clanove koji se prijave i koji su vidljivi kao online, jel i oni ulaze u broj kao posetioci sajta?

Pravo da vam kazem pomalo sam zbunjen. Ma ne malo nego mnogo. I zgleda da sam bas mnogo GLUPAV COVEK.

Ja sam sebi persiram pa nemorate da mi brisete reci GLUP, GLUPAV posto oslikavam samo sebe i nikoga nevredjam.
    •  
      CommentAuthorRemeo
    • CommentTime23.08.08
     link
    Probaću da razjasnim:
    Merenje posete ne radimo mi lično nego je to softver koji se koristi od svake internet stranice.
    Svakako, nije uvek isti softver u pitanju, ali je način kod svih, manje više, standardizovan.
    To su rezultati koji mi dobijamo od tog softvera.
    Naveo sam da nije 100% perfektan, ali sve stranice barataju istim brojevima tako da je prihvaćen sistem.

Merenje posete ide preko IP adrese, što bi moglo da znači da ako se neko prijavi preko 2 naloga
    sa istog računara, on bude viđen kao jedan korisnik.

Što se provajdera tiče i provera duplih naloga:
    -bilo je slučaja da su 2 korisnika imala sličan IP, tj. IP opseg provajdera
    -to nije bio dovoljan razlog da je isti korisnik u pitanju jer je moguće da koristi samo istog provajdera
    (što je velika verovatnoća ako je neki veliki provajder u pitanju).
    Primer:
    212.200.52.191 je IP adresa koja ti je dodeljena od provajdera X
    212.200.53.234 je IP adresa koja je dodeljena drugom članu od provajdera X

Vidi se da je u pitanju isti provajder, jer je IP sličan.
    Ali to nije garant da je isti korisnik u pitanju, već da je samo isti provajder u pitanju.
    • CommentAuthormiki38
    • CommentTime25.08.08 izmenjeno
     link
    @Remeo,
    Ja stvarno nerazumem ili sam stvarno "GLUP" ili nesto nemogu da shvatim ili neko neume nesto da objasni?

Ja koristim neke sajtove ( da nenavodim koje da nebude reklama ) i tamo kada god se ulogujem preko svog naloga vidim svoju IP adresu i sve sto sam naveo svoj nik zemlju iz koje sam sa kog provajdera dolazim i mail adresu preko koje sam se prijavio za verifikaciju pa mi nije jasno kako mozete da pisete:

RemeoŠto se provajdera tiče i provera duplih naloga:
    -bilo je slučaja da su 2 korisnika imala sličan IP, tj. IP opseg provajdera
    -to nije bio dovoljan razlog da je isti korisnik u pitanju jer je moguće da koristi samo istog provajdera
    (što je velika verovatnoća ako je neki veliki provajder u pitanju).
    Primer:
    212.200.52.191 je IP adresa koja ti je dodeljena od provajdera X
    212.200.53.234 je IP adresa koja je dodeljena drugom članu od provajdera X

pa IP adresa moze da se razlikuje samo u zadnjoj cifri ( I normalno da to nije ista osoba )i nije uopste tacno da provajderi koriste iste IP adrese za vise ljudi pa oni po tim IP adresama i vrse obracun i naplatu provedenog vremena na internetu. ( Moze da se desi smo da neka firma koristi jednog provajdera a da im je umrezeno vise racunara i da je IP uvek isti ali to je kao da je jedan korisnik i tu mozda postoji mogucnost manipulacije sa istog IP-a) ja cak imam cetiri mail adrese sa istog provajdera ali mi je IP na svim mailima isti ( znaci ja mogu to zloupotrebim i prijavim se kod vas sa cetiri nika i dam cetiri adrese i cetiri razlicita broja telefona ( 200 din na tarfici broj i Kartica i koristim po potrebi ) ali moja IP adresa ce uvek biti ista bez obzira koji nik koristio) znaci mogucnosti za manipulaciju su velike ali IP je dokaz ko je ko.

Drugo vi ocito da koristite za clanove koji se vide trenutno kao prisutni nikove a ne nesto drugo u to sam siguran posto sam se vise puta konektovao sa tudjeg naloga i onda proverio ko se vidi kao prisutan clan i bila su oba nika prisutna to je veoma lose a razlog je sto jedan isti clan moze da koristi vise nikova i da sam sebi dize cenu i da na kraju sam sebe i oceni ( a za ono malo provizije koje mu vi uzmete on se nesekira ) a i vise mi nemozemo da vrsimo kontrolu dali neko koristi dupli nalog ( umesto da nam to olaksa da mozemo da vidimo dali neko ima dupli nalog to je sada olaksalo onima koji zloupotrebljavaju ovaj sajt i imaju po vise naloga ).

Ustvari mozda i nisam u potpunosti u pravu sada sam se seti da sam nekada davno koristio jednog provajdera koji je koristio nik i sifru za verifikaciju i okretao sam odredjeni broj telefona tako da sam ja mogao sa bilo kod racunara da koristim nalog i sa bilo koje IP adrese ali to je za telefonski net i kostalo bi me barem 50X skuplje da samo pokusam da pogledam vas sajt a to bi bilo suludo koristiti s obzirom koja je brzina otvaranja stranica i kvalitet te konekcije.

Zato se i dalje pitam?????????
    • CommentAuthorSupreme
    • CommentTime25.08.08
     link
    @miki38

Naravno da nisi glup, ali moram da primetim da se ne razumes u ono sto pricas. Nemoj pogresno da me shvatis, ali logika stvari koju ti pominjes ne stoji.

Sto se IP adrese tice, pokusacu da objasnim detaljno (iako sam to vec radio par puta u cafe-u). Mom objasnjenju bi trebalo da verujes, jer sam neko ko je skolovan na ETF-u i CISCO-u za takve stvari, a i ima MNOGO prakse u doticnim stvarima.

Uzmimo na primer provajdera "X". On u svom "bazenu" adresa ima adrese od npr. 79.175.69.1 do 79.175.69.127 i provajdera "Y", koji u svom pool-u ima adrese od 79.175.69.128 do 79.175.69.255

U trenutku kada ti pokusas da se povezes na mrezu, dobices od njih jednu od raspolozivih adresa. Ako je do tada bilo (za neke druge korisnike koji su se pre tebe konektovali) rezervisano od 79.175.69.1 do 79.175.69.17, ti ces dobiti 79.175.69.18 i to je tvoje trenutna IP adresa.

Uzmimo npr. da ti je nestalo struje i da si hteo ponovo da se konektujes. U medjuvremenu se neko drugi konektovao i dobio adresu 79.175.69.18, sto znaci da ces ti dobiti 79.175.69.19

Odavde mozes da vidis da se adresa menja od konektovanja do konektovanja. Naravno, postoji mogucnost da ces ponovo dobiti istu adresu, ali je to malo verovatno. Mozda ces istu adresu dobiti vec sledeceg puta kad se konektujes, a mozda tek za mesec dana.

Takodje, pretpostavimo da si mozda dobio adresu 79.175.69.127 a da se neki drugi clan konektovao preko provajdera "Y" i dobio adresu 79.175.69.128 To ne znaci ni da koristite istog provajdera, pa cak ni da ste iz istog grada. Jedan moze da bude iz Subotice, a drugi iz Vranja. Jedino ce vam zemlja (Srbija) biti ista. Nisam siguran, ali mislim (po nekoj logici kojom te stvari fukcionisu) da ni drzava ne mora da bude ista.

Jedinstvena i nepromenjiva adresa se naziva staticka IP adresa i ona se placa dodatno. Ja licno nemam staticku IP adresu, ali imam u firmi. Ako se konektujem odande, adresa ce mi UVEK biti ista. Kad se konektujem od kuce, adresa ce se menjati.

Sve se ovo radi iz razloga sto bi neekonomicno bilo (a sto je VELIKA stavka u funkcionisanju jednog provajdera) da za svakog korisnika provajder ima po jednu adresu. Sa dinamickim (promenljivim) adresama, provajder moze da ima npr. 128 adresa, a 500 korisnika, jer je sansa da SVIH 500 korisnika bude povezano veoma, veoma mala. Isto tako, broj raspolozivih IP adresa po trenutnom IPV4 standardu je pri izmaku. Prelazi se na IPV6 standard koji ce ove probleme resiti, ali je trenutno situacija takva, te se iz tog razloga placa dodatno za staticku adresu.

Iz svega ovoga mozes da zakljucis da ako npr. ti i ja koristimo istog provajdera, mozemo da u toku jednog dana obojica imamo istu IP adresu. Ako ti napravis dupli nalog sa neke adrese i Limundo je zabelezi kao dokaz za gonjenje, kada se ja budem konektovao i dobio tu IP adresu, bicu nepravedno optuzen. Namece se zakljucak da je IP adresa veoma neefikasan nacin za proveru.

Naravno, uvek moze da se posalje zahtev provajderu da se dobije username kao i adresa i ostali licni podaci korisnika koji je u odredjenom trenutku koristio neku IP adresu, ali Limundo nema ovlascenja za to. Tako nesto moze da zahteva samo MUP uz nalog, jer bi u suprotnom bio prekrsen zakon o privatnosti korisnika. Cak ni provajder ne bi smeo da koristi te podatke, vec da ih iskljucivo cuva u logovima za potrebe koje sam naveo.

Sto se naplate tice, veruj da naplata preko IP adrese ne postoji. Postoje mnogo sofisticiranije tehnike u mrezama za pristup i komutaciju u koje ne bih sada da ulazim, ali to sto ti pricas, jednostavno, nema veze sa zivotom. Situacija je ista i kod modem dialup-a i kod ADSL-a i kod kablovskog pristupa.

Nadam se da sam uspeo da ti priblizim neke stvari.

Pozdrav, Supreme
    • CommentAuthormiki38
    • CommentTime25.08.08
     link
    @Supreme,
    E pa vidis mozda i nisam GLUP mozda se samo pravim i pisem nesto sto si ti okarekteisao da nema veze sa zivotom.

A sada da budem malo iskreniji pa da ti kazem nesto zbog cega sam sve to i pisao ( bacio sam udicu a ti si se upecao) a razlog je sto me uporno ubedjujete da je veoma precizno merenje posecenosti sa manjim odstupanjima a kao sto iz svog teksta mozes da zakljucis a skolovan si za to i nije bas tako kako ti i Remeo tvrdite, znaci ako ja danas udjem deset puta toliko puta cu i biti upisan kao posetilac sa malim odstupanjem jer ce moj IP uvek biti drugi mozde ne bas uvek ali koliko sam tebe shvatio to je to.

Pa se sada opet pitam???

Ali izgleda da vise necu morati to da radim.

Tebi iskreno hvala za ovako detaljne informacije.
    • CommentAuthornjaca
    • CommentTime25.08.08
     link
    Samo da se slozhim sa mikijem, naravno da je moguce imati isti ip, pri svakoj konekciji dobijem drugi ip, ali... onaj moj prethodni bude dodeljen nekom drugom korisniku, i shta sad... on ne mozhe na Limundo. Mislim...
    • CommentAuthormiki38
    • CommentTime25.08.08
     link
    @njaca,

Ma nije pojenta u tome moras sve da procitas ja sam se sa njima ovde prepucavao ne oko IP adresa nego oko posecenosti sajta pa su mi davali razne varijante i varijantice i na kraju smo dosli do onoga sto se ja trudim da im objasnim a oni nece da priznaju a to je da posecenost nije ni priblizna onoj sa kojom se barata.

Ali da neduzim i nedavim vise.
    • CommentAuthorSupreme
    • CommentTime25.08.08
     link
    @miki38

Nema na cemu - tu sam uvek da pojasnim stvari u koje se razumem, kao sto bi i ti, verujem, uradio da meni nije jasno nesto iz oblasti u kojoj si ti ekspert.

Ali... Ja stvarno ne vidim u cemu je problem i sta nije jasno. :)

Meni sve ovo postaje pomalo smesno. Bez ljutnje miki, ali sta zelis ovom temom da postignes? Remeo ti je preneo sve informacije koje je imao, a ja sam ti objasnio kako IP adrese funkcionisu. Sad jedino da Remeo sedne pored kompjutera i kako se koji clan uloguje, da "udari reckicu" na papir i onda ovde podnese izvestaj o tacnom broju poseta. Pobogu, pa Limundo se ne razlikuje u tom pogledu od nekih drugih sajtova. Limundo koristi sistem koji mnogi drugi sajtovi koriste dugi niz godina i ja stvarno, ma koliko pokusavao, ne razumem koja je poenta tvojih postova u ovoj temi.

Pozdrav, Supreme
    • CommentAuthormiki38
    • CommentTime25.08.08
     link
    @Supreme,

Jednostavno da kazem da me je interesovalo koliko nas stvarno ima, mozda je tebi sve ovo smesno ali meni veruj mi nije i neljutim se uopste ja sam malo fleksibilniji u nekim stvarima nego ti i nemam razloga na nikoga da se ljutim.

Nemoj sada ti na mene da se naljutis.

Tebi hvala sto si mi sve lepo razjasnio i sto sada shvatam kako mnoge stvari funkcionisu ne samo na nasem Limundu nego uopste i mogu ti reci da sam veoma razocaran po meni je sve to jedan vid prevare za sve korisnike bilo kog sajta ali mi obicni ljudi izgleda za to i sluzimo da se sa nama manipulise u svim sverama zivota, nazalost izgleda da je tako.

Ali da neglumim filozofa posto sam daleko od toga.

S postovanjem.
    •  
      CommentAuthorRemeo
    • CommentTime25.08.08
     link
    Pa dobro ne bih to video kao manipulaciju,
    nego kao jedan način dobijanja podataka koji nije najprecizniji,
    ali opet dovoljno precizan da sa time možeš da barataš.

To ti je slično kao sa vagom koja odstupa 5% (lupio sam procenat).
    Ako svi koriste tu vagu onda se slažu da je
    osoba A sa 100 kilograma teža od osobe B sa 80 kg.
    E sada, i jedna i druga osoba u stvari nemaju toliko kilograma,
    ali se opet može reći da je osoba A teža.

Nije idealno rešenje ali je po ovim tehničkim mogućnostima najefikasnije.
    Sigurno je moguće dobiti mnogo preciznije rezultate, ali na cenu velikih izdataka
    i to više nije ekonomično.
    Time bi onda cene usluge bile veće, i to opet nije u korist članova.

Sam Limundo se na zalaže mnogo za merenje tih podataka, jer nama to nije glavni cilj.
    Cilj nam je da nudimo svima što bolji doživljaj, a broj članova će vremenom doći.
    • CommentAuthormiki38
    • CommentTime26.08.08
     link
    @Remeo,

U svemu postji precizno i manje precizno neprecizno, tacno i manje tacno netacno, pouzdano i manje pouzdano ili nepouzdano itd.....

Pa samim tim i stanje nas clanova i posetilaca a sve zavisi sta onaj ko daje podatke o tome misli i kako ih obradjuje ( zelje su mnogo puta jedno a stvarnost drugo ).

Slazem se sa vama da to bas i nije toliko bitno ali to je gledanje iz jednog ugla i pogled sa druge strane nekome mozda i donese razocarenje.

Ali dobro sada je tako nadamo se boljem samo neki sa nadama zive vecno.

S postovanjem.
    •  
      CommentAuthorRemeo
    • CommentTime26.08.08
     link
    Bitno je da znaš da su podaci koje su na stranici precizni, tu nema plus - minus - gore - dole.
    Ove podatke koje si pitao za posetu su po tom standardu koju sam objasnio.
    One nisu zvanično na stranici.
    • CommentAuthormiki38
    • CommentTime26.08.08
     link
    @Remeo,
    Ja sam mozda malo dosadan i komplikovan ili kako vec sebe da okarakterisem?

Ako mislite na broj clanova koji su registrovani cu da se slozim, na broj aukcija koje su aktivne takodje, ali broj prisutnh clanova na sajtu nije ok, razlog: Moj nik se vidi jos 20 minuta posle mog iskljucenja ( to ste vi i Supreme rekli ispravite me ako gresim ) znaci samim ti dolazi do preklapanja onih koji su tu i onoh koji nisu ( mislim na trenutno prisutne clanove ).

Znaci ja sam bio 15 minuta i otisao usli su posle toga ili nesto pre mene ili posle mene novi clanovi i broj se povecao ali ja se i dalje brojim da sam tu pa broj prisutnih nije onaj koji pise ali ok tako je reseno ipak se vidi ko je bio tu ko ulazi i izlazi broj je priblizno tacan.
    •  
      CommentAuthorRemeo
    • CommentTime27.08.08
     link
    Da to je tačno.
    To smo podesili jer je najbolji kompromis između preciznosti i brzine rada stranice.
    Ako bi stavili da se proverava prisustvo u realnom vremenu, to bi značilo veliko opterećenje
    sistema.
    Što bi značilo dodatno ulaganje u JOŠ jače servere,
    i time dodatne troškove.

Ovo je odluka odnosa ekonomičnosti i pratičnosti.
    • CommentAuthorfajfer
    • CommentTime26.09.08
     link
    Moze li neko od domacina da mi objasni nesto? Slavite 10.000 clanova, pa me zaista interesuje da li su Vam bitne samo brojke ili stvarni clanovi?
    Jer ako samo povrsno bacite pogled na spisak clanova, videcete da bar 90% kraj svog imena ima (0), a mnogo je i suspendovanih, a vode se kao clanovi.
    Posebno mi nije jasna jedna situacija: neko se registrovao 2006 ili 2007, a nikada nije nesto kupio ili prodao, niti ucestvovao u nekim raspravama, da li je po Vama to linundovac.O duplim nalozima suvisno je bilo sta reci. Zavolela sam limundo, postao mi je deo svakodnevnog zivota, ali sve cesce dozivljavam razocarenja.
    Ako zaista zelite da budete broj 1, a mozete samo malo da se potrudite, vaznije bi Vam bilo da imate 1.000 pravih i aktivnih clanova nego 100.000 brojki.
    Cesto citam komentare, mada ne pisem. ali ovo nisam mogla da svarim. Nadam se da mi necete zameriti na misljenju i iskrenosti, ali treba malo da se zamislite.
    Bojim se da Vam na kraju ne ostanu samo brojke, a da pravi limundovci odu.

Pozdrav svima kojima limundo nesto znaci.