Мој предлог је да се у рубрици књиге и часописи изврши детаљнија подкатегоризација на следеће области:
Antikvarne knjige Beletristika Srpska književnost Religija i teologija Alternativna učenja –Horoskop Politika Ekonomija Pravo Prirodne nauke Umetnost-Arhitektura Istorija i teorija književnosti Istorija, geografija i arheologija Računari Sport i hobi Udžbenici Psihologija Rečnici, enciklopedije, leksikoni... Izdanja na stranim jezicima Filozofija Naučna fantastika
Књиге из ових области су до сада највише нуђене на Лимунду и мислим да ће олакшати претрагу онима који циљано траже неки наслов или их занима специфично нека област нпр историја или научна фантастика.
У рубрици колекционарство могло би се наћи простора за акције,бонове и друге вредносне папире јер их већ има поприличан број на Лимундо аукцијама. Такође плакете и медеље које не спадају у милитарију могу да имају посебну подкатегорију јер их такође има доста у понуди.
Svi vrednosni papiri spadaju u podvrstu numizmatike i iz tog razloga mislim da bi trebali da budu u kategoriji numizmatika, a tu je i moderator Boban61 koji bi ovo trebao da zna i da potvrdi.
Plaketa, medalja i ordenja ima vojnih i mirnodopskih i spadaju u posebnu kategoriju skupljanja nevezano za militariju, ali bi svakako trebalo otvoriti novu podkategoriju u kategoriji kolekcionarstvo. Vidim da trenutno postoji podkategorija Ordenje / Militarija, inace u militariju spada sva vojna oprema, a ordenja moze biti jednih ili drugih kao sto sam vec naveo. Bolje bi bilo podkategirije Militarija i druga podkategorija Ordenje, Medalje i Plakete.
Takodje vidim da je podkategorija Telefonske kartice u kolekcionarstvu, ali ranije je to pripadalo Filateliji i bilo njegova podvrsta, jer je tada izdavano od strane poste, telegrafa i telefona, a jos ranijih godina negde krajem devetnestog veka je takodje telefon pripadao posti i oni su naplacivali taksu za razgovor. Ali kao sto znamo posta i telekom su se skoro razdvojili pre nekoliko godina i sada svako vodi svoju politiku tako je i u kolekcionarstvu. Tako da ako uzmemo primer frankiranog telefonskog racuna iz neke davne 1900 godine on nece ulaziti u telefonske kartice, nego i dalje ostaje u Postanskoj istoriji. Ovo je samo moj komentar na desavanja uopste i ne mislim da podkategoriju telefonske kartice treba prebacivati u kategoriju filatelija. Dodacu da bi tebala da se otvori podkategorija u kategoriji filatelija, a to je kao sto sam pomenuo Postanska istorija. Inace u nju spada sve sto je nevezano direktno za same markice nego za pisma, dopisnice, razni frankirani dokumenti od strane poste, zigovi itd. Same reci "Postanska Istorija" kazu o cemu se radi, znaci o samoj upotrebi kao sto i jeste razdvojeno u filateliji, a mnogi ozbiljni filatelisti se ne bave bukvalno samo markicama, nego postanskom istorijom sto je jos lepse.
deqi у праву си да акције спадају у нумизматику. Али би у сваком случају требало да добију засебну подкатегорију. Ни на једном озбиљном аукцијском сајту акције и бонове нећеш тражити међу новчаницама већ у посебној рубрици. И ово је добар предлог да се милитарија раздвоји од ордења, плакета и медаља.
U sustini meni ne smeta gde ce stajati Obveznice, Akcije i bonovi one i jesu kolekcionarskog karaktera kao i numizmatika. Neko ce reci da su dekorativne pa se i iz tog razloga i skupljaju, naravno da jeste dekorativan period do sezdesetih godina proslog veka ali sve posle toga nije dekorativno i mnogi skupljaci Akcija ne uzimaju period posle tih godina u obzir, nego ostavljaju numizmaticarima da se bave njima. Primer novcanica od recimo 100 dinara je vrednosni papir, zasto onda Akcija, Obveznica ili bon ne bi bili vrednosni papiri i ne bi spadali u Numizmatiku.
Исто ово са ebay-a сам и предложио нумизматика под категорија акције и обвезнице. Да не разтежемо тему без потребе и да не ситничаримо објашњавајући разлику између новчаница и акција јер оне дефинитивно нису исто а томе овде и није место.Не видим разлог зашто не би била посебна подкатегорија за акције. Ко хоће да купује акције које су актуелне има берзу. А врло је дискутабилно колико има сакупљача илустрованих или неилустрованих акција и из ко сакупња који период . Надајмо се да ће доћи време кад ће се све то због велике понуде још ситније разврставати и према периодима и тематици или пореклу а до тада би се могло уважити постојеће стање и акцијама дати посебан простор или у нумизматици или у колекционарству.
Moram i ja da se uključim u ovu raspravu oko akcija, bonova i vrednosnih papira.
Numizmatika je sakupljanje metalnog novca. Samo njih i ništa više. Sakupljanje papirnog novca je notafilija. Samo njih i ništa više. Akcije su posebna kategorija sakupljanja, bonovi takođe posebna.
Stavljanje akcija, bonova i vrednosnih papira u numizmatiku je kao sabiranje baba i žaba. Jednostavno ne ide. Ipak treba voditi računa da se ovom sajtu sve više priključuju ljudi iz okolnih zemalja, pa nije red da nam se smeju (morao sam pre neki dan da se pravdam kolegi iz Hrvatske po pitanju Limunda, a čovek je bio potpuno u pravu).
Zato predlažem, da najmanje što bi trebalo da se uradi, je da se otvori posebna kategorija VREDNOSNI PAPIRI i da se tu postavljaju gore pomenuti artikli.
Takođe se slažem da treba odvojiti medalje i odlikovanja od militarije. To su posebne kategorije kolekcionarstva i imaju vrlo malo dodirnih tačaka.
Da akcije, obveznice i bonovi treba da budu zasebna podkategorija.
Malo da pojasnim rec notafilija koju deyboy pominje, a radi se o tome da je ona nastala kao naziv za proucavanje i skupljanje papirnog novca, koja treba da predstavlja samostalnu granu numizmatike. Rec notafilija nastala je u anglo-americkoj jezickoj oblasti u XX veku. Njena osnovna i prvobitna latinska rec nota (beleska), koja je u engleskom jeziku u XVII veku u formi note prosirila svoje znacenje i na novcanicu. Inace radilo se pisanoj belesci ili potvrdi o deponovanju kovanog novca, najpre kod zlatara kasnije i u bankama, koja se koristila kao sredstvo placanja, a rec filia je izvedena od grcke reci fileon (volim). Bukvalan prevod notafilija znaci "ljubav prema papirnom novcu" i u suprotnsti je sa njenom svrhom i koriscenjem.
Jednostavan primer je kad odem u prodavnicu i dam novcanicu, a vrate mi kusur u metalnom novcu, koja je onda tu razlika izmedju notafilije i numizmatike kada i jedno i drugo spada i u osnovi je numizmatika. Jedino se terminom numizmatika obuhvata sve, pa cak i bonovi koji su platezno sredstvo. Takodje termin numizmatika obuhvatao je i medalje, naravno ne ove sada na koje se misli nego na otprilike sadasnji termin plakete koje su pravljenje pre vise vekova. Jos ako odemo do nase Narodne banke da vidimo njihovu izlozbu, videcemo metalni i papirni novac, takodje i akcije i obveznice koje su izdavale banke, a i bonove.
Ne znam kako ostali sajtovi razvrstavaju ovo, ali ako najveci ebay spaja i stavlja obveznice i akcije u istu kategoriju sa papirnim i metalnim novcem, zasto bi ovde trebalo da bude razlicito i u cemu je razlika kada sve spada pod platezna sredstva.
Zastali kod novih kategorija i podkategorija, pa da nastavimo.
Razmislio sam malo o "Akcije & Obveznice" i iz razloga sto se danas skupljaju na drugi nacin i obicno razdvajaju od numizmatike treba da stoje u kategoriji Kolekcionarstvo kao podkategorija.
Dalje treba spojiti "Bonovi & Zetoni" kao podkategoriju i kao takvi treba da stoje u kategoriji Numizmatika jer su direktno vezani za tu oblast.
Neznam da li se vodila tema o kategoriji "Igracke", koliko vidim jedino u kategoriji Kolekcionarstvo postoji, mada sam misljenja da bi trebala da bude zasebna kategorija od Kolekcionarstva.
U kategoriji Filatelija bi trebalo pre podkategorije "Ostalo" dodati podkategorije "Lotovi" i "Literatura", a u podkategoriji "Ostalo" moze da se nadje primer filatelisticki pribor, mada recimo jos uvek ima razglednica koje nisu u direktnoj vezi sa filatelijom.
Takodje jedna od najbitnijih stvari u kategorijama i podkategorijama je hronoloski red zbog same preglednosti koji se na nekim mestima nepostuje, negde je ide azbucnim redom, a negde lici da je samo nabacano, jos je potreban i prazan medju prostor izmedju nekih kategorija. Ali cu vise o ovome sledecom prilikom.
ljudi stvarno bi morali pod hitno da napravite još podkategorija u rubrici knjige i časopisi jer ono je strašno, knjige se realno preko limunda ne mogu kupovati u onakvom haosu. Makar razvrstajte za početak na još 4-5 podkategorija za knjige, jer trenutno ima 934 knjige i čovek da bi našao knjigu koja mu treba treba da ima mnogo sreće - da se baš ta aukcija završava za pola sata pa da bude na prvoj strani (od 59 strana) EEEEE 59 strana ! Pedeset i devet ! ! ! pa da bi to sve pregledali treba vam 3 sata sa 2MB/s.
Ne znam zašto Limundo tim ništa ne preduzima već duže vreme. Pozdrav
Ubacili smo podkategorije u sekciji Knjige i Časopisi i to po predlogu Limundovca marija015.
Sada je potrebno da polako sve aukcije iz kategorije "Knjige" prebacimo u odgovarajuće podkategorije. To će potrajati sigurno do nedelju dana, jer prebacivanje ide ručno kad odvojimo vreme u toku dnevnog posla.
Moj predlog za podkategorije u kategoriji Filatelija,
Austrija Bosna (dodaje se) Crna Gora (dodaje se) Hrvatska (umesto "Ostale bivse republike") Jugoslavija 1918-41/44-91 Makedonija (dodaje se) Nemacka Republika Srpska Republika Srpska Krajina Slovenija (dodaje se) Srbija SCG 1992-2006 Trst zona B (dodaje se) EVROPA (umesto "Ostatak Evrope") SVET (umesto "Ostatak Sveta")
CEPT, Evropa Flora i Fauna Sport Umetnost UPU, UIT, PTT komunikacije
Lotovi, Kolekcije (dodaje se) Literatura (dodaje se) Ostalo
Prvo idu drzave abecednim redom, posle toga idu velikim slovima "EVROPA" i "SVET" bez reci "ostatak", dalje idu teme redom po abecednom redu, jos ako bude potrebe nesto se moze dodati naknadno, ako moze i razmak izmedju kako je prikazano bilo bi pozeljno ali nije obavezno.
Dalje brise se podkategorija "Skandinavija" jer ipak ona je u Evropi i nema potrebe za odvajanjem, a trenutno u njoj stoji jedna marka koja pripada Seikatima odnosno Aziji odnosno podkategoriji Svet.
Kod podkategorije UPU, UIT, PTT komunikacije izbrisati zarez iza ptt i velikim slovima napisati PTT.
Ako bi se radila izmena uskoro potrebno je pod HITNO promeniti naziv "Ostale bivse republike" u podkategoriju "Hrvatska" jer trenutno u njoj od 58 aukcija 57 je Hrvatska, a jedna Slovenija.
Ja mislim da bi u kategoriji "numizmatika" i podkategorija "Srbija i EX-YU-Novčanice" trebalo postaviti jos jednu subkategoriju sa Inflatornim novcem SRJ jer bar 70 posto ove kategoriji to i cini,a masa ljudi ukljucujuci i mene to ni ne gleda. To bi znatno olaksalo pretragu.
Sto se tice akija kao neko ko si i time bavi slazem se da se postavi u kategoriju "Numizmatika" jer taj pojam i ovako ubuhbata i notafiliju koja nije deo numizmatike i kategoriju ostalo pa zasto ne bi onda stavili i akcije ili ti podkategoriju "Scripophila" kako se ova oblast i naziva.
Raduje me što ste uveli više podkategorija kod Knjiga & Časpisa ali mislim da bi mogli još jednu: -Knjige za decu
u koju bi ljudi mogli da stavljaju izdanja kreativnog centra, dečije knjige, slikovnice i lektire. Ja imam punu kuću takvih gluposti i planiram da ih stavim na aukciju.
И сада већ има доста књига за децу и лектире тако д азаслужују засебно рубрикуа. Ја сам ову категорију заборавио у предлогу. Сад је у рубрици књиге и часописи много лакше сналажење. Било би добро када би они који су поставили аукције сами их разврстали по категоријама да мало олакшамо посао Лимундо тиму.
a mogla bi i kategorija Udžbenici da bude preimenovana u Udžbenici & Lektire, da bi bilo preciznije, jer neće svako da traži lektire u podkategoriji Knjige za decu
da, svaka čast! moram i ja da pohvalim. Imam još jedan predlog: Da se otvori zasebna podkategorija 'LEGO kockice' u kolekcionarstvu. Tu bi članovi mogli da postavljaju na aukciju kako cele komplete, tako i pojedinačne kockice, čovečuljke - ne mislim bukvalno jednu kockicu da će neko postaviti, nego kad neko nema neki LEGO sistem potpuno kompletan sa kutijom, a mogao bi određen skup delova da postavi, npr čikica sa oružjem i karakterističnim kockicama iz određenog seta, da ima gde da ga postavi. Verujem da velika većina ljudi koja je sakupljala LEGO nema cele komplete nego samo određene delove - ili gomilu pomešanih kockica. Ja pored dosta potpuno očuvanih kompleta, koje sam već postavljao i prodavao na Limundu imam još mnogo više nesparenih kockica, delova, čikica koji nigde ne pripadaju. Ne znam više da l LEGO da stavljam u 'društvene igre', 'igračke' ili 'ostalo', a pored PEZ i kinder figurica, telefonskih kartica (koje iskreno ne mogu da shvatim kome trebaju i da li je i jedna prodata) mislim da i LEGO zaslužuje zasebnu kategoriju.
e hvala vam puno, ovo mi zaista mnogo znači. Možda neću uskoro nešto tako postavljati (jer idem na ekskurziju i ostali haos u IV godini gimnazije) ali u daljoj budućnosti ću sigurno preplaviti ovu kategoriju raznim stvarima
Neverovatno, predlog mi je prihvaćen i odrađen za pola sata !! ! Svaka čast Limundu, vidim da se sad proširio već na preko 9700 članova.
Nisam primetila, ispravite me ako gresim kategoriju "Biljke", odecu i obucu bih razdvojila. Drugo nista, za sad, kao novi clan Limunda, nemam da dodam, osim moje izuzetne podrske sajtu. Ovaj sajt je moja neostvarena ideja :)
Moj predlog je da se u kategoriji filatelija pored dosadasnjih potkategorija dodaju i sledece Azija Afrika Amerika Australija kao i posebne potkategorije Pisma Razglednice Oprema