Sledeće situacija: Prodao si predmet. Sve je lepo, međutim ispostavilo se da kupac neće da preuzme predmet. Kako je to stvarno šteta, potrudili smo se da dalji proces bude od sada što jednostavniji.
Šta trebaš da uradiš: -oceni kupca negativno.
Time si pokrenuo: 1.upozorenje za ostale Limundovce kakav je kupac u pitanju. 2.ako član time ima ukupnu ocenu od -1, sledi automatsko suspendovanje 3.provizija za tu neuspešnu aukciju ti se automatski refundira u potpunosti 4.možeš aukciju pritiskom na jedno dugme ponovo da pokreneš
Cilj nam je da se što veći broj aukcija uspešno završi. Za to se zalažemo kroz: -posredovanje -što veću transparentnost -bolju proveru podataka -stvaranje atmosfere poštovanja i dobrih ljudskih odnosa
Ako i pored toga dođe do neuspešne aukcije, ovim su postupci prodavca olakšani.
Moze li objasnjenje kako da ponovim aukcije na kojima je pobedio clan koga sam negativno ocenio?
Evo sada sam dao clanu "marijolav" negativne ocene za 2 aukcije i nemam opciju da ih ponovim.
Nije problem sa skidanjem provizije, stvarno je simbolicna i do skoro mi je za skoro svaku prodatu stvar skidao duple, troduple, pa cak i cetvoroduple provizije, i nikada nisam pravio problem, ali imao sam par prilika da moram da dam clanu negativnu ocenu a nisam mogao da ponovim tu aukciju, a izbegavam da dajem negativne i ne dajem ih cak ni kada kupac odustane od kupovine uz dogovor, samo kada se uopste ne javlja, niti odgovara na poruke ili pozive.
Imam jos jedno pitanje: U par slucaja mi se desilo da kupim-prodam neki predmet i ocenim clana sa kojim sam trgovao ali on meni neda ocenu. Sta se desava u tom slucaju, da li je moguce da im vremenom nestane opcija oceni ili nesto slicno, s obzirom da je to uglavnom slucaj s novijim clanovima pa se mozda i ne snadju ili zaborave, mozda se vise i ne pojavljuju na sajtu?
@belaja Ako nedobijes povratnu ocenu, zamoli clana da ti je ostavi, mozes da trazis i posle mesec dana, verovatno je da ces je dobiti, a u pitanju su obicno novi clanovi koji se ne snalaze jos. Takodje moze da se desi da neko nece da ti ostavi ocenu, ali sta da se radi, guras dalje.
1. Ako ne vidiš dugme "pokreni ponovo" to je zbog toga što sistem još ne radi 100%. 2. Sistem je tako podešen da član mora da te oceni kako bi mogao aukciju da izbriše is svoje liste. Time "guramo" članove ka tome da svakoga ocene. Ali, kao što je deqi rekao: ako neće da te oceni, ne možemo da ga nateramo. Jedino možeš ljubazno da ga podsetiš da je zaboravio da te oceni.
@Remeo Sve je to u redu za automatsko refundiranje, ali u ovakvim situacijama potenciramo negativnu ocenu, sto po meni nije dobro, negativna ocena bi trebala da bude nesto krajnje. Najveci problem je kod novih kupaca, kojima je prvih nekoliko ocena prekretnica za dalji nastavak. Primer sada imam dva kupca, sa negativnim ocenama jednog cu da vratim na nulu i ako sada ima tri pozitivne, a drugi sada ima jednu pozitivnu ali ce dobiti od mene dve negativne i imace -1. Mozda oni nisu tu, mozda su na letovanju, imaju neke obaveze itd i ako sam ih kontaktirao i ako sam fleksibilan i strpljiv. Sta je sa onima koji imaju nekoliko pozitivnih ocena i licitiraju kod nekoga na vise predmeta, a ostavljanjem negativnih dobijaju -2 i oni se automatski suspenduju, a bili su spreceni ili nesto drugo. U ovakvim slucajevima ja gubim potencijalno dobrog kupca, a vi clana i buduce provizije. Takodje me interesuje da li clan koji ima -1 moze da licitira.
Greška u koracima. Ako neko ima 5 jedinstvenih pozitivnih ocena (znači broj 10 u zagradi), on ako kupi 7 predmeta od jednog člana i taj ga oceni negativno, neće pasti na -2 već na 4. Ocena u zagradi (koja je ključna da li se neko suspenduje) je zbir jedinstvenih ocena, tj. ocena od različitih članova. Uzmi kao primer člana lajcak01: ima preko 1100 pozitivnih ocena, ali mu je ukupan broj jedinstvenih "samo" 134.
To smo uveli, da ne bih neko kupio od jednog člana 50 predmeta i time nagurao na veliki broj pozitivnih ocena. Ipak je razlika da li si dobio 50 ocena od jedne osobe ili od 50.
Tako da član koji si naveo neće biti suspendovan zbog tvoje negativne ocene.
Ako član ima ukupnu ocenu od -1 sledi automatsko suspendovanje. S obzirom da veliki broj članova uvide svoju grešku, mogu ponovo da se reaktiviraju. Ocena im ostaje, a potrebno je da uplate 300 dinara. Ta suma im se kompletno uplaćuje kao kredit, i to nam služi kao dokaz da žele da se pridržavaju pravila. Po sistemu: "neće da se zeza kad je uplatio kredit"
U slučaju da i pored reaktivacije ponovo nastupa negativno, i time dođe na -2, sledi trajno suspendovanje.
Jeste veoma strog sistem, ali smo time ipak uspeli da dosta umanjimo broj nesavesnih korisnika. Da ne bih koristili takav sistem imali bi trenutno daleko preko 10.000 članova, ali je nama (i Limundovcima) bolji kvalitet nego kvantitet bez kvaliteta. Dobro, najbolje je kvantitet i kvalitet. Ali to će vremenom doći.
@Remeo Razumeo sam zbir pozitivnih, nisam znao za negativne kako funkcionisu i zbog toga sam pitao. Koliko vidim registrovanih clanova ima preko 8000 ali od tog broja je malo aktivno, iz tog razloga mislim da bi trebalo uvesti dodatnu opciju prilikom registrovanja gde svaki clan moze da kaze sta je njegovo polje interesovanja zbog kojeg se registruje. Mozda se neko registrovao iz ciste znatizelje, neko je video jedan predmet koji ga je zainteresovao kupio ga je ali ko zna kada ce ponovo doci, neko ceka da se neka odredjena stvar pojavi itd. Takodje bi bila pozeljna neka statistika po kategorijama sta se najvise prodaje, sta je hit u odredjenom trenutku itd. Tako da bi u ukupnom zbiru bilo lepo videti sta je najvise zastupljeno pa izvedemo zakljucak, mozda bi onda prodavci koji su tu prilicno vremena mogli da se razvijaju u tom pravcu i prilagodjavaju potrebama trzista. Vrlo je verovatno da bi sam promet skocio, a i broj clanova.
Lepa ideja. Čim završimo krupne stvari, planirali smo da odradimo dosta po tom pitanju. Znači: zbližavanje Limundovca kao i statistika za sve Limundovce. Ideja je da svaki član dobija kompletan presek svog delovanja, dok ostali vide sam određen deo.
Takođe je ideja da se prati šta je sve traženo (koje kategorije se najčešće otvraju, šta se u pretrazi najčešže traži). Ti rezultati bi trebali da se povežu sa sekcijom "Tražim" i time omogućavamo da prodavci brzo saznaju šta se traži, a potencijalni kupac dobija veći izbor tj. izbor koji želi. Za sada je po tom pitanju pokrenuta kategorija Tražim u Cafeu. Daleko od gore navedenog, ali time dobijaju Limundovci prvi (blagi) uvid u interesovanja ostalih članova.... dok se ne završi gore naveden sistem. O roku još ne mogu ništa da kažem, samo da nije trenutni prioritet.