imam razne markice,skoro iz celog sveta,iz raznih doba godina.Problem je u tome da ne znam kako da ih sortiram,i da ih prodam.Mislim da su jako vredne.Potrebna mi je pomoc.Hvala unapred
Prvo ce ti trebati neki katalog za marke. Ako su kao sto kazes iz celog sveta, najeftinije je da nabavis Americki katalog Scott u kojem imas ceo svet sa cenama za ciste i ponistene. Ima i drugih kataloga kao na primer Nemacki Michel ali je izdeljen u mnogo delova i vrlo mnogo kostaju u kompletu, osim recimo da nabavis te iste iz nekih ranijih godina ali vrlo tesko ces kompletirati sve njihove kataloge za ceo svet. Drugo, razdvoj marke po kontinentima, onda po zemljama, a onda pronadji u katalogu i sortiraj ih po serijama, naravno trebace ti i neki album za marke. Marke koje nisu ponistene koje su ciste, ne bi trebalo dirati rukama sa zadnje strane ili mozes vrlo lagano da ne bi ostali otisci na gumi (lepku), najbolje je da nabavis filatelisticku pincetu kad su u pitanju ciste marke. Ako se desi da imas neke mnogo ostecene marke bolje te iste daj nekom detetu da se igra, jer obicno nemaju nikakvu vrednost. Sto se prodaje tice mozes da probas da ih prodas recimo ovde na Limundu. Pozdrav
DAGI da li je moguce neke markice prodati van zemlje i kako to ide posto sam skinuo program od STANISLAVA (StampManage 2007 v10.6) pa malo mi nista nije jasno jer gde god da sam pogledao cifre da izgines od citanja nula.Jer ako ih ovde stavim necu dobiti nista mada bih vise voleo ovde da ih prodam ali ako je tako koliko da stavim cenu.Da li uopste negde mogu da odnesem da mi kazu koliko vrede ili da nekom posaljem slike pa da mi kaze.Izvinjavam se ovu temu sa markicama jos nisam probao da postavlajm ali bi i to sad uradio.
Moguce je prodati van zemlje, ali je mnogo komplikovano i prica je veoma dugacka. Nemam taj Stamp Manage ali koliko znam u njemu je samo Amerika i moze se desiti i Kanada zavisno od verzije. Taj katalog obradjuje sve varijante markica ali cifre koje su u njemu su daleko od realnih. U pravu si kad kazes da ovde neces dobiti nesto, neznam na koga bih mogao da te uputim, ali mogu ja da ih pogledam i da vidim koje su u pitanju, pa cu ti otprilike reci koliko bi mogao da dobijes za njih. Poslacu ti moj mail adresu na poruke, pa se javi kad mozes.
Draga Kristina, nemoj da se razocaras, ali obicno kada neko ima markice "iz celog sveta" - to su uglavnom uobicajene markice, koje se koriste za frankiranje pisama, a one su najjeftinije... (setimo se Tita ). Naravno uvek postoji i mogucnost da se neka vredna sakrije izmedju njih pa treba sve da se pregledaju, po osnovnim standardima, - engleske po vodenom znaku, nemacke po nominalnoj(tadasnjoj) vrednosti ili nekom slicnom selekcijom. Pozdrav