Limundo Cafe - Pretraga upomoć
Ulaz

Kategorije

» Aukcije
» - Auto i Moto
» - Filatelija
» - Knjige i Časopisi
» - Kolekcionarstvo
» - Numizmatika
» - Tehnika
» - Tražim
» - PC
» - Ostale
» Marketing
» Sugestije
» Uputstvo & nove funkcije
» Ostalo

Pretraga

1.  link
    Da li postoji mogućnost da se ispravljanje pretrage pomeri na vrh liste za ispravke? Jer ovo je strašno! Malopre sam tražio "Asus" i dobio "IZABRANA DELA HERMANA HESEA u 9 knjiga" ali zato pretraga za "izabrana dela hermana hesea u 9 knjiga" daje 0 rezultata...

Ne mislim, nego tvrdim da je pretraga apsolutno najbitniji deo sajta i dok to ne radi kako treba nema potrebe da se vraćam na sajt...
    •  
      CommentAuthordeqi
    • CommentTime03.06.08
     link
    Koliko znam pretraga radi, samo su bitna velika i mala slova
    • CommentAuthorsloba
    • CommentTime04.06.08
     link
    Ne radi kako treba, ni ja nikada nisam uspeo da nađem nešto što postoji među aukcijama. Malo sam eksperimentisao, video da ne radi i digao ruke, gledam samo nove aukcije...a tu uvek promakne nešto.
  2.  link
    deqiKoliko znam pretraga radi, samo su bitna velika i mala slova

SAMO velika i mala slova?
    •  
      CommentAuthordeqi
    • CommentTime05.06.08
     link
    Primer, ako je rec napisana sa velikim slovima, a vi pretrazujete sa malim necete pronaci aukciju i obrnuto.
    Pozdrav
    • CommentAuthordeyboy
    • CommentTime05.06.08
     link
    Čik pronađi novčanicu od 50 dinara pomoću pretrage.
    •  
      CommentAuthordeqi
    • CommentTime07.06.08
     link
    @deyboy
    Pronasao sam novcanicu od 50 dinara.
    Ostale aukcije koje izlaze imaju u opisu "50 dinara", to se odnosi na postarinu a kod nekih na nesto drugo, ali se i one nadju, sto znaci da pretraga radi.
    Pretrazivac pretrazuje po zadatoj reci, inace druga je stvar sto ti trazis novcanicu a dobijes postarinu :)
    Pozdrav
  3.  link
    deqi@deyboy ...sto znaci da pretraga radi.

Pretraga NE RADI! Ako su rezultati za "Asus", "ASUS", "asus" itd razliciti onda NE RADI!

Zanima me samo zbog cega deqi pokusava da crno nazove belim? Da li zelis da Limundo nikad ne popravi greske ili si jednostavno nesposoban da ih vidis?

Pozdrav!
    •  
      CommentAuthordeqi
    • CommentTime08.06.08
     link
    @stojadinovicp
    Ne pokusavam ja nista da nazovem belim ili crnim, samo govorim ono sto sam probao.
    Evo sad sam probao i vidim da za rec Asus, ASUS, asus izlaze razliciti rezultati, sto znaci da ta rec nije definisana u samom programu pretrazivaca, tako da pretrazivac izbaci sve aukcije koje sadrze ta slova.
    Takodje pretrazivac vidi i velika i mala slova sto uopste nevalja i sto je odavno izbaceno iz upotrebe.
    Nema tu sta da se popravlja, Limundo jednostavno treba da ubaci jaci i savrseniji pretrazivac, koliko sam ja sposoban da vidim !

Pozdrav
  4.  link
    deqiNe pokusavam ja nista da nazovem belim ili crnim, samo govorim ono sto sam probao.

Ne znam kakvo ti je poznavanje programiranja i uopšte ove problematike pa ću objasniti pod pretpostavkom da jednostavno ne znaš o čemu se radi. Ako grešim, izvinjavam se zbog pretpostavke!

Dakle, uzeću za primer PostgreSQL ali to stvarno nije bitno. Uzimam to jer mi je tako lakše da objasnim pošto to najviše koristim u poslednje vreme.

Dakle, postoji komanda like koja se koristi na primer ovako: "select * from auction where title like '%Asus%';" Ova komanda će dati sve aukcije koje sadrže reč "Asus" bilo gde u naslovu. Međutim, postoji alternativna komanda ilike, na primer: "select * from auction where title ilike '%Asus%';" koja će pronaći sve aukcije koje sadrže reč "asus" u bilo kojoj kombinaciji malih i velikih slova (to je ono što nama treba)! Znači kako god da piše asus, Asus, AsUs, ASUS, ASuS, itd. ilike će ga naći...

E sad, ukoliko baza podataka (DataBase) koju Limundo koristi ne podržava ovu ili sličnu komandu (što bi me malo čudilo, ali ajde...) onda bi trebalo prebaciti kriterijum pretrage u mala slova, zatim prebaciti sve naslove u mala slova i uraditi pretragu. Međutim, iako je jako lako prebaciti kriterijum pretrage u mala slova, prebacivanje svih naslova (plus i opisa naravno) svih aukcija je jako komplikovano.

Sad samo treba neko iz Limundo tima da se javi i kaže u kom grmu leži zec...
    •  
      CommentAuthorRemeo
    • CommentTime13.06.08
     link
    Hvala na primedbi.

Mi smo od početka imali veoma lošu pretragu (teško da smo mogli da se merimo sa google-om).

Onda smo prešli na drugi format, umesto Win1250 sada koristimo UTF-8.
    Razlog je prelaz na višejezićni Limundo, i tu je UTF-8 pogodniji (pogotovo zbog ćirilice).

E sad, zbog tog prelaza je pretraga postala case sensitive, tako da smo uspeli
    od loše pretrage da napravimo jednu od najlošijih.

Pokušaćemo da to što pre izmenimo.
    Ideja je bila, da na kratko čak stavimo i Google / pogodak pretragu kako bi oni dali
    mnogo bolje rezultate.
    • CommentAuthorantap
    • CommentTime13.06.08
     link
    Ne znam koju bazu koriste, ali bilo koja da je, mora da ima SQL funkciju 'upper' pa bez ikakvog konvertovanja SQL upit bi glasio >>select * from auction where upper(title) like upper('%Asus%')<<.
    Cini mi se da je ovo jedan trivijalan problem koji ne zahteva mnogo resursa da bi bio resen, ali zadaje tako mnogo problema svakodnevnim korisnicima
    •  
      CommentAuthorRemeo
    • CommentTime13.06.08
     link
    Sutra se sastajemo sa programerom.
    Rećiću mu da odmah to reši.
  5.  link
    RemeoPokušaćemo da to što pre izmenimo.
    Ideja je bila, da na kratko čak stavimo i Google / pogodak pretragu kako bi oni dali
    mnogo bolje rezultate.
    Iskreno ne bih preporučio Google jer to račva sajt na tuđe usluge i zbunjuje malkice korisnike. Možda za nešto drugo da, recimo da vam je forum na ning.com ili nešto slično pa da kaže čovek ok, nećemo da izmišljamo točak. Ali pretraga aukcija nije toliko komplikovana stvar za napraviti/ispraviti tako da nema potrebe.
    •  
      CommentAuthorRemeo
    • CommentTime15.06.08
     link
    Lepe vesti:
    pretraga radi sada kako treba!

Proverite.
    • CommentAuthordeyboy
    • CommentTime15.06.08
     link
    Nažalost ne.

Tražeći novčanicu od 50 dinara dobio sam 43 pune stranice sa aukcijama.

Problem je u tome što se pretražuje cela aukcija. Zbog toga je izbacio sve aukcije gde je trenutna cena ili poštarina 50 dinara.

Problem je lako rešiv. Uvedite, da kada se ukuca traženi pojam, da se odredi da li se traži u nazivu aukcije ili u celoj aukciji.

Takođe bi bilo lepo da se uvede pretraga u određenoj kategoriji. Primer, tražim 50 dinara u kategoriji numizmatika.

Pozdrav.
  6.  link
    RemeoLepe vesti: pretraga radi sada kako treba!
    deyboyNažalost ne.
    deyboy, Romeo govori o velikim i malim slovima koji su napokon jednaki. To je bitniji deo. Pretraživanje koje uključuje cene ili ih ne uključuje, to se može mnogo lakše "srediti" :)
    • CommentAuthordeyboy
    • CommentTime17.06.08
     link
    Očigledno je da nije lako srediti, jer sam na ovaj problem ukazao još pre nekoliko meseci. Od tada ništa nije urađeno po tom pitanju.

A da li je nešto bitnije ili nije to je subjektivan pojam. Ja sam numizmatičar i mene interesuje da pronađem određenu stvar u toj kategoriji, što je trenutno vrlo teško (ne kažem i nemoguće).

Ako nešto radimo daj da uradimo to u potpunosti, a ne deo po deo.
    • CommentAuthordeyboy
    • CommentTime18.06.08
     link
    Hvala Limundo timu. Ovo je sada prava pretraga.
    • CommentAuthorbelaja
    • CommentTime18.06.08
     link
    Da, cestitke za pretragu, ovo je sad stvarno prava pretraga.
    Mozda ce sad google pozeleti da koristi vasu ..!
    •  
      CommentAuthorRemeo
    • CommentTime27.07.08
     link
    Ovo je sada prava pretraga,
    ali obična.

Pustićemo i jednu stavku koja je jako korisna:
    -zapamti pretragu.

Time dobijaš obaveštenje ako se doda neki predmet koji si tražio.
    Sad videćemo gde:
    -Limundo poruke
    -SMS (krećemo sa novim SMS opcijama)