"Read the license agreement to determine how a particular OEM copy of software may be used. The general rule is that it it is ILLEGAL to install OEM software on more than one computer. It is usually the same for RETAIL versions, with the one difference being that retail versions may be installed on another computer after it is removed from the first.
On top of the illegality, many OEM versions versions of software (like Windows XP) can only be used with one particular hardware profile. You try to install it in a second computer with a different motherboard and CPU, and you will not able to activate it. The same holds for making upgrades to the original computer--make too many changes and you will need to purchase a new software license."
I ovo: "Then I read the agreement which indicated any holder of that product and license could sell or transfer the rights to another as long as they removed it from their computer."
U prevodu legalno je prodati OEM software ako ga prethodno ukloniš sa svog kompjutera, naravno uz naglasak da se radi o OEM verziji...
Da ne bude zabune u ovom slučaju win xp potencijalni kupac bi mogao da kupi software koji ne radi sa njegovim hardwareom i da ne poseduje mogućnost update opcije i recimo zabranu instaliranja drugih drajvera i sl. Ali o tome treba kupac da brine.
Mi ne pricamo o OEM software-u druze, nego o OEM Windows-u. Ne znam kako si ti protumacio ovo sto si napisao, ali... Kao sto rekoh, ne pricam napamet. Ali, dozvolio sam da gresim, pa sam pozvao druga u MS Srbija, koji mi je objasnio stvari. Pozovi MS call centar na 0700/300-300, opcija 4, opcija 2 i sacekaj operatera. Ono sto ces cuti je:
NE MOZE se prodati OEM Windows BEZ racunara. Dakle, mozes prodati Windows, SAMO I ISKLJUCIVO ako ga dajes uz racunar. Cak i da hoces, NE MOZES, zato sto je OEM verzija (koju je instalirao onaj ko je sklapao racunar) vezana za Hardware ID - to si i sam procitao, kao sto si naveo u tekstu. Dakle, zakljucujemo da cak i da je dozovoljeno da se prodaje bez racunara, taj Windows NECE raditi na bilo kom drugom racunaru, osim na racunaru za koji je namenjen.
Nadam se da je ova informacija dovoljna, posto je ne iz prve, nego iz nulte ruke. :)
Da i sve to što ti navodiš možda i jeste tačno ali nije piraterija prodavati OEM verziju koja je legalno dobijena uz recimo laptop. Da je dotični prodavac ovde pretstavnik firme koja ima ugovor sa MS-om i da od njih kupuje licenciran software i onda ga umesto uz računare prodaje ovako prihvatio bih da mu se zabranjuje ali ovde je reč o legalnom kupljeno legalno i prodaje se jer je nepotrebno(recimo). Dakle sve ostalo ide na savest kupca da li će da kupi i da se zezne jer mu ne radi ili šta.
I da ako operativni sistem nije SOFTWARE onda ti treba da prodješ malko kroz neki kurs o računarima. Bez uvrede ali nigde ne piše na ovom sajtu da je zabranjena prodaja OEM software-a već samo piraterija.
Ako emo tako onda treba ukinuti sve prodaje legalno kupljenih diskova koji su izlazili uz časopise kao i sve one software diskove koji se dobijaju uz sve i svašta. A ima dosta takvih aukcija.
Ako ti je uvreda jedini "argument", onda to dovoljno govori o jacini tvog stanovista. Meni su racunari i sve vezano za njih treca ruka, te o istima znam poprilicno, tako da mi nikakav kurs nije potreban. Ali dobro, necu ti ovo uzeti za zlo. I ti i ja mozemo da tvrdimo sta hocemo, ali ako u samom Microsoftu kazu da NE SME da se prodaje, ja onda ne znam sta treba vise da ti se kaze. I tu je stavljena svaka tacka. A ti, ako i dalje sumnjas u ovo sto pricam, izvoli i ne budi lenj i pozovi broj koji sam ti naveo, pa se uveri sam. A ja smatram ovu diskusiju zavrsenom.
Na mojoj aukciji za ručni merač krvnog pritiska pobedio je kupac koji je suspendovan i to samo sa jednom negativnom ocenom!!! Ok, verovatno je provereno i učinjena mi je usluga.
Postavio sam ponovo aukciju i sada vidim da je licitirao kupac koji ima čak 2 !!!! negativne ocene.
Da li mogu na mojim aukcijama unapred da stavim da neću da prodajem nikome ko ima negativnu ocenu???
Vidim da ni vaša provizija nije ukinuta, pa intervenišite kod programera.
@prodavac Clan sa jednom negativnom koji je suspendovan odnosno ima -1 ocenu moze da licitira, a ako dobije -2 suspendovan je trajno. Clan koji je licitirao kod tebe i koji ima 2 negativne takodje ima i pozitivne, ali kao sto sam naveo gore jedino clan sa -2 ocenom nemoze da licitira.
Odluka je svakog prodavca da li ce prodavati onima koji imaju negativne ili ne, znaci odluka je na tebi.
provizija za taj merač pritiska je skinuta sa mog računa a kupac se ne javlja jer je suspendovan
pa sam ja ponovo postavio licitaciju
dobio sam poruku da je suspendovan i za mene je to sasvim jasno šta to znači. sada odjednom ispada da jeste suspendovan ali može da licitira zato što ima jednu negativnu
mnogo zamršeno. ja sam za crno-belo ili -ili
u tvom tekstu dolazi do kontradiktornosti:
ako dobije -2 suspendovan je trajno??? ali ako ima pozitivne i dve negativne nije suspendovan trajno???
onda treba da stoji ovako:
član sa jednom -1 ocenom je suspendovan (ma šta to značilo) ali može da licitira (onda zašto suspenzija-valjda treba OPOMENA)
član koji ima više pozitivnih i -2 negativne nije suspendovan jer ima pozitivne ocene pa ga puštamo još malo
budi ljubazan pa malo razjasni ovu nelogičnost hvala
@prodavac Kupac se mozda ne javlja sto nije tu, na putu je itd. U principu sacekaj neko vreme da se sam javi, ako se vec ne javlja kada ga ti kontaktiras, moj predlog ti je da sacekas barem 7 dana, a onda ga ponovo kontaktiraj. Ako se i posle recimo 10 dana ne javlja, ostavi mu negativnu ocenu, a samim tim provizija ti se automatski vraca kad ostavis negativnu ocenu.
Citiram pravilnik Limunda za negativne, "Ako je ukupna ocena clana -1, sledi suspendovanje. Član može da reaktivira nalog uz doplatu od 300 dinara na svoj korisnički racun. Međutim, ako i pored toga dobije još jednu negativnu ocenu (ukupna ocena -2), sledi definitivno isključenje sa Limunda. Član gubi pravo da mu se kredit od 300 dinara vrati."
Dalje da bi razumeo ocenjivanje, ako clan primer ima ukupno 50 pozitivnih a u medjuvremenu dobije dve negativne od dva razlicita clana, kod njega ce pisati ukupno 48 pozitivnih, znaci rejting mu je pao za dve ocene, to ne znaci da ce biti suspendovan zbog toga, nego samo ako ode ispod nule na -2. U istom slucaju clan ima 50 negativnih a dobije dve negativne od istog clana, njegova ocena ce pasti ukupno za jedan znaci na 49, a pisace da ima dve negativne.
Mozda ce Limundo i promeniti odluku u vezi clanova koji imaju -1 da nisu suspendovani nego opomenuti, ali to i nije bas moguce zbog pravilnika koji sam citirao.
Dobro . sada mi to mi je jasno iako i dalje smatram da je suspenzija jedno a opomena drugo.
Ali pazi jedan mogući primer: Ja sam Ok prodavac i sakupim 100 pozitivnih poena. Onda počnem da dobijam negativne ocene jer ne želim da prodam po ceni koju licitiraju jer mi je mala. Tako mogu 100 puta da odbijem kupca jer mi cena ne odgovara. Nema kazne dok ne stignem do nule...
Moj predlog bi bio da negativne ocene donose i sankcije a limundo treba da razmorti kakve bi bile.
@deqi Ako se i posle recimo 10 dana ne javlja, ostavi mu negativnu ocenu, a samim tim provizija ti se automatski vraca kad ostavis negativnu ocenu.
Jesi li siguran da se provizija automatski vraca? Podelila sam danas 2-3 negativne ocene ali mi se provizija nije vratila. Ranije sam uvek preko spajalice slala br. artikla i provizija mi je uvek bila vracena.
Da jeste malo nelogicno, ali ako clan ne reaktivira svoj nalog on je svakako i dalje suspendovan. U primeru za koji kazes svakako bi se gledalo kroz prste donekle, a ako bi ti rejting opao rapidno sigurno bi bio suspendovan.
@prodavac Verovatno je clan u medjuvremenu suspendovan (neko mu je ostavio negativnu), pa si dobio poruku da mozes ponovo da pokrenes aukciju.
@tiverada Vraca se automatski, i ja sam skoro morao da podelim nekoliko negativnih i izasao mi je prozor da mi se provizija vraca, a clan suspenduje. Pogledao sam u racun i stvarno je bila automatski vracena, mada se u racunu ne vidi da je dodato u plus nego samo u zbiru i ako znas koliko si prethodno u zbiru imao.
@prodavac Mozda bi mogao i da mu prodas to sto je licitirao ako i dalje zeli isti artikal nevezano za to sto je suspendovan, a i ostavljanjem pozitivne ocene posle uspesne prodaje on vise nebi bio suspendovan.
Da rekao sam za primer 10 dana a onda negativna, mada vreme koje ce da saceka je samo na svakom pojedincu-prodavcu nevezano za tvoje korisnicko ime :)
Limundo iz dana u dan raste. Kad smo pokrenuli Limundo, ubacili smo samo najosnovnije funkcije. Iz prostog razloga što ne želimo da napravimo neko čudo sa 10.000 opcija, funkcija mogućnosti i podešavanja.
Tako ubacujemo opcije vremenom ako se pokažu kao korisne. U to spada i to što je prodavac rekao, a to je dodatno podešavanje da ako član skupi određen broj negativnih ocena takođe sledi suspendovanje. Da ne bi došlo do slučaja da neko sa 100 pozitivnih ocena za redom dobija negativne i ne bude suspendovan.
Ideja je ok ali ne verujem da bi se uplaćivalo. Svi su ovde navikli na besplatan net i kupci bi odmah rekli: zašto da plaćam kada ne prodajem. A prodavci: ima toliko drugih besplatnih oglasa, neću da plaćam. Kao što nikada neće zaživeti 1 dinar(cent) za svaki email koji šalješ, ne bi bilo spamova. Utopija, iako lepo zvuči.
Po meni je jedino rešenje verifikacija svih članova, pismeno,telefonom,sms. kako god.
Ponovo sam, mahinalno, pritisnuo na Go back one page i izgubih 80 pregleda novih aukcija. Pročitao sam uputstvo da je jednostavnije i brže sa desnim tasterom miša ....... ali navika je navika. Majkrosoft nas je na to navikao, svi programi i opcije se tako ponašaju. Zaista mi nije jasno kome je palo na pamet da to menja. Nemam ništa protiv drugih opcija, ali čemu ova izmena,na koju smo se svi ( predpostavljam )navikli koristeći Windowse. Shvatite ovo kao dobronameran komentar. Ovo mi se dešava već ko zna koji put i već počinje da me zamara. Zar je programeriam toliko teško da vrate ovu opciju bez obzira što je ona po nekima sporija. Pustite nas da se odlučimo koju ćemo koristiti dok se ne priviknemo. A i staroj ništa ne fali da ostane. Pozdrav svima
I meni se to desilo par puta, ali ne treba da se nerviras oko toga. Ukljuci history prozor i pogledaj limundo stranice koje si posetio tog dana - jedna od njih ce biti link ka tim aukcijama koje si slucajno iskljucio. Ime linka je nesto u stilu "aukcije..." ili tako nesto. Nema onog klasicnog da pise koja je aukcija u pitanju. Par puta sam iskljucio prozor slucajno i uvek sam ovako uspevao da se vratim natrag.
Uopšte se ne radi o slučajno zatvorenim aukcijama, već o sledećem:
- probudiš se ujutro, uključiš računar i uloguješ na Limundo po prvi put tog dana - vidiš da od juče ima 86 novih aukcija (piše gore desno) - klikneš na taj link koji vodi ka novim aukcijama i otvori se lista sa prvih deset novih aukcija (u dnu piše da si na prvoj od 9 stranica) - skontaš neku aukciju koja ti se sviđa i klikneš na nju i ona se, naravno, otvori - pogledaš aukciju, odlučiš da li ćeš nuditi, posmatrati, nebitno, može i ništa od toga - sada hoćeš da se vratiš na prethodnu stranicu (Back dugme u browseru) i da prelistaš ostale nove aukcije - CVRC! - 0 novih aukcija - bacaš računar kroz prozor pominjući Limundo u svim mogućim oblicima i pozama
Ovo je samo jedna od mogućih varijanti (ne mora biti baš 86 novih aukcija, recimo...) ali retko koga ne iznervira na kraju... Napominjem još jednom da ovoga NIJE BILO pre prelaska na novi server, kao i da je problem vrlo iritirajući i da rešenje nije u otvaranju svake aukcije posebno u novom tabu ili prozoru, jer današnji browseri jedu memoriju i cpu usage kao ludi. Čak i ovaj novi Google Chrome.
Kad malo bolje razmislim, ovo je na neki način postojalo i pre ali je bilo vremenskog intervala, tj. ako recimo klikneš na nove aukcije i ostaviš tako možda 15-20-30 minuta a ništa ne diraš, vratiće se na 0 novih aukcija ili možda 4-5 ako ih je bilo u roku od tih 15-20 minuta. To je bilo vreme za koje je server kontao da je dovoljno da ti pregledaš te nove aukcije. E sad novi server to ne konta otprilike pa je potrebno to podesiti sa tehničkom podrškom novog hostinga, znaju oni šta treba da urade, samo im objasnite problem.
Nemoj tako za Chrome. Bas sinoc poceh da pisem temu u cafe-u, ali sam odustao. Ja sam prosto odusevljen ovim browserom. Fenomenalan je, a memorije trosi koliko i USB lampa. :) "Malo" je drugaciji, ali sve je stvar navike.
Jedino da trosi 3KB, onda bismo svi bili zadovoljni, ali takav browser ne postoji. A ako postoji, daj mi adresu, odmah ga skidam. :)
salu na stranu - ja do prelaska na novi server nisam nikoristio tu opciju "Nove aukcije", ali sam odmah nekako po automatizmu krenuo da otvaram u novim tabovima. Jednom sam samo kliknuo na aukciju i uradio back i rsio sam problem isto kao kada sam greskom iskljucio tab.
Ja razumem tvoj problem kolega, aukcije koje su tvoja oblast interesovanja su neuporedivo brojnije, pa ti treba puno tabova, a ono sto mene interesuje nije brojno, tako da i par tabova ne glodje puno rama. A i imam 3GB rama (imam zapravo 4, ali XP 32 prepoznaje samo 3), pa nek jede koliko hoce. :)
Hvala Supreme, iako nisam uspeo da povratim izgubljene aukcije. Izgleda da se nisam baš ajbolje snašao sa " History ". U svakom sučaju, moraću se skoncentrisati na to što radim, mada sam i dalje ( možda suviše tvrdoglavo ) kod mišljenja da je trebalo zadržati stare opcije a samo dodati nove, pa neka narod bira! Hm, nije nam prvi put da nas neko " disciplinuje " i menja nam navike. p.s. Preusmerio sam aukcije na mejl tako da ih imam itamo. Jedina je frka što je tamo samo tekst i moram stalno da " uskačem " u Limundo da bih nešto video. Bolje išta nego ......
Ja se apsolutno slazem da ne treba izbacivati stare mogucnosti, pogotovo ako su one tako korisne. Skrenucu nadleznima paznju na taj problem. Sumnjam da ce imati nesto protiv, osim ako je sistemskog karaktera, obzirom da je dosta stvari menjano, pa je to mozda kompromis koji je morao da se napravi.
Limundo nema nameru da disciplinuje korisnike na taj nacin, cak naprotiv. Sve sto vam se ne svidja treba da prijavite, a Limundo ce se postarati da zahtevima izadje u susret onoliko koliko je u tom trenutku moguce. Jedina disciplina koju Limundo ocekuje od clanova je postovanje definisanih pravila i nista vise. Sve ostalo je na masti i kreativnosti korisnika.
U svakom slucaju, pokusacu da saznam o cemu se raditi i stavicu odgovor ovde.
Molim vas savet za sledeci slucaj: clan bratsaja (1) je kupio od mene dve novcanice,ja sam mu objasnio kako treba da uplati i da cu mu posle uplate poslati preporuceno.On je na to odgovorio da nema poverenja da mi uplati unapred (jer kao posle ja mu necu poslati robu),jedino da mu posaljem pouzecem ili licno da preuzme.Ja sam mu objasnio da pouzecem saljem samo ako smo vec 2-3 puta trgovali bez problema,i da mu to nije nikakva garancija,jer svakako ce prvo platiti pa tek onda videti robu sta je kupio.Posle toga kaze da se on drzi samo toga da u aukciji pise "ili licno preuzimanje".Ja sam mu i to objasnio da naravno moze licno da preuzme u Majdanu (220 km od Beograda,odakle je on),a da ne misli mozda da cu mu ja licno odneti u Beograd...I to sam mu objasnio ako on ne veruje u 1285 pozitivnih ocena,kako ja da verujem u 1 pozitivnu ocenu...Molim vas savet,kako da resim ovaj slucaj. Zahvaljujem se i pozdravljam sve postene Limundovce ! lajcak01