Limundo Cafe - POD HITNO RESITI* IP * ADRESU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ulaz

Kategorije

» Aukcije
» - Auto i Moto
» - Filatelija
» - Knjige i Časopisi
» - Kolekcionarstvo
» - Numizmatika
» - Tehnika
» - Tražim
» - PC
» - Ostale
» Marketing
» Sugestije
» Uputstvo & nove funkcije
» Ostalo

Pretraga

•  
      CommentAuthorboban61
    • CommentTime16.03.08
     link
    MOLIM LIMUNDO TEAM DA POD HITNO RESI IP ADRESE CLANOVA...KAKO NE BI DOSLO DO REGISTRACIJA PO VISE PUTA NA JEDNOM RACUNARU.....OVO NAVODIM IZ RAZLOGA JER VEC DUZE VREME PRATIM NEKE CLANOVE KOJI SE REGISTRUJU I MEDJUSOBNO LICITIRAJU PREDMETE...PA TAKO MI POSTENI NEMOZEMO DA RADIMO..ako se slazete posteni i dobronamerni LIMUNDOVCI jer ovo vise nema smisla...registruje se licitira predmet i nece da kupi...LIMUNDO mora da pod hitno resi problem registracije na jedan ozbiljniji nacin....jer ovaj sajt zasluzuje to.LIMUNDO TEAM moze i mora da odradi da prilikom registracije nema jos koji registrovani sa tog racunara-drugo opet naglasavam treba da vrsi proveru -jedan od primera proveru moze vrsiti preko fiksnog telefona....drugi nacin da prilikom registracije otvori rubriku u samoj registraciji obavezan fiksni broj i da se nemoze registrovati bez ostavljenog broja a da preko tog broja LIMUNDO vrsi proveru...pa ko hoce OK ko nece nista......POZDRAV SVIM PRAVIM LIMUNDOVCIMA...
    • CommentAuthorSupreme
    • CommentTime17.03.08
     link
    IP adresa nema veze sa racunarom. IP adresa ima veze sa provajderom. Kad bi se gledala IP adresa, onda bi na Limundo-u bilo dvadesetak clanova, obzirom da je otprilike toliko clanova koji imaju staticku IP adresu. U trenutku konektovanja preko provajdera, svaki korisnik dobija adresu iz skupa adresa. To sto ja sada imam jednu adresu, ne mora da znaci da cu je imati i sutra. Cak sta vise, velika je verovatnoca da je necu imati ponovo u narednih mesec dana. Sto znaci da bi se, ako bi se adresa sa koje sam se uclanio, ubacila u spisak adresa sa kojih nije moguca vise ragistracija, zabranilo nekom novom clanu da dodje. Osim toga, ko zeli, uvek moze da sakrije IP adresu. To nije ni najmanji problem.

Sto se fixnog tice, veruj mi da ima puno ljudi koji ga ni dan danas nemaju.

Slazem se da se provera treba vrsiti - i meni je to (kao i svim ostalim pravim clanovima Limundo-a) u interesu, ali ovaj nacin nije ispravan. Osim toga, Limundo je tek poceo da se razvija. Slicne probleme je imao i ebay kada je pocinjao, s tim sto je vremenom, kada se broj korisnika enormno povecao, taj problem nestao jer su se pojavili pravi kupci. Tako da mislim da ce se ovaj problem resiti sam od sebe onda kada Limundo dodje do 30-40.000 korisnika. Do tada, malo je nacina da se ovo posteno i potpuno resi... Na kraju krajeva, ako taj ko hoce da se registruje ponovo zeli da menja broj telefona i mail samo zbog svoje gluposti, neka ih menja. Dosadice im jednog dana, siguran sam.

Naravno, cak i da se sprovede u delo sve to sto ti predlazes, uvek mogu da se registruju dva ortaka sa dva razlicita kompa, dve razlicite IP adrese, dva razlicita fixna telefona i da jedam drugome dizu cenu. A ti sad ajde utvrdi da namestaju, ili jednostavno vole da saradjuju jedan sa drugim. Slazem se da je najverovatnije ovo prvo, ali ce, ako sankcionises sve takve, opet ispastati i jedan broj pravih clanova.

Tako da nam, dok se Limundo ne prosiri dovoljno, jedino ostaje da izdrzimo...
    •  
      CommentAuthorTjewap
    • CommentTime17.03.08
     link
    Nema potrebe za drugim komentarima :)

Supreme je sve strucno i slozeno objasnio.
    •  
      CommentAuthorLuCifeR
    • CommentTime23.03.08
     link
    SupremeIP adresa nema veze sa racunarom. IP adresa ima veze sa provajderom. Kad bi se gledala IP adresa, onda bi na Limundo-u bilo dvadesetak clanova, obzirom da je otprilike toliko clanova koji imaju staticku IP adresu. U trenutku konektovanja preko provajdera, svaki korisnik dobija adresu iz skupa adresa. To sto ja sada imam jednu adresu, ne mora da znaci da cu je imati i sutra. Cak sta vise, velika je verovatnoca da je necu imati ponovo u narednih mesec dana. Sto znaci da bi se, ako bi se adresa sa koje sam se uclanio, ubacila u spisak adresa sa kojih nije moguca vise ragistracija, zabranilo nekom novom clanu da dodje. Osim toga, ko zeli, uvek moze da sakrije IP adresu. To nije ni najmanji problem.

Sto se fixnog tice, veruj mi da ima puno ljudi koji ga ni dan danas nemaju.

Slazem se da se provera treba vrsiti - i meni je to (kao i svim ostalim pravim clanovima Limundo-a) u interesu, ali ovaj nacin nije ispravan. Osim toga, Limundo je tek poceo da se razvija. Slicne probleme je imao i ebay kada je pocinjao, s tim sto je vremenom, kada se broj korisnika enormno povecao, taj problem nestao jer su se pojavili pravi kupci. Tako da mislim da ce se ovaj problem resiti sam od sebe onda kada Limundo dodje do 30-40.000 korisnika. Do tada, malo je nacina da se ovo posteno i potpuno resi... Na kraju krajeva, ako taj ko hoce da se registruje ponovo zeli da menja broj telefona i mail samo zbog svoje gluposti, neka ih menja. Dosadice im jednog dana, siguran sam.

Naravno, cak i da se sprovede u delo sve to sto ti predlazes, uvek mogu da se registruju dva ortaka sa dva razlicita kompa, dve razlicite IP adrese, dva razlicita fixna telefona i da jedam drugome dizu cenu. A ti sad ajde utvrdi da namestaju, ili jednostavno vole da saradjuju jedan sa drugim. Slazem se da je najverovatnije ovo prvo, ali ce, ako sankcionises sve takve, opet ispastati i jedan broj pravih clanova.

Tako da nam, dok se Limundo ne prosiri dovoljno, jedino ostaje da izdrzimo...

Buraz:

1. IP ima veze sa racunarom svaki komp ima svoj "IP" ili bolje reci "maticni broj" ja sam radio na tome da napravim program za citanje toga, al kao sto sam rekao negde ne sme to da se radi tacnije internacionalnim zakonom je zabranjeno to raditi, to mi je jedan ortak rekao da je zabranjeno ne znam dal je stvarno ali sam obustavio svoj rad da nebi bio slucajno uzaludan! :D
    Takodje i modem ima svoj "maticni" br. al to ne znam dal moze da se cita!
    Bolje je probati nekako spreciti bar one koji se konektuju sa istog kompa nego ostaviti i njih jer to smanjuje bar za duplo muke!

2. Ja nemam fixni :D
    •  
      CommentAuthorTjewap
    • CommentTime25.03.08
     link
    IP adresa koja je dostupna Internet svetu nije ona koju mozes sam da setujes u Local Area Connections/Properties/TCP-IP/Properties vec ona koju je provajder izabrao za tu "granu" korisnika.
    Burazer i ja smo napravili "Komsiluk mrezu" u Smederevu i delimo 1.5mbps interneta na trenutno 5 racunara. Svih 5 racunara imaju razliciti "licni" IP da bi umrezenje bilo moguce (razmena podataka ne vezano za internet *LAN*). Ali imaju isti internet IP jer koriste istu konekciju za net. Ja sam se regovao na Limundo sa svog kompa i ako se to zna onda nece biti dozvoljeno mom komsi da se reguje iako nema nikakve veze samnom... samo famozni IP.
    Ima raznih Anonymizer programa po netu koji ce bez problema moci da promene i provajderov IP tako da se takva "zastita" uvek moze zaobici.
    • CommentAuthorfreedom
    • CommentTime25.03.08
     link
    IP adresa je promenljiva (osim ako bas neko ne trazi staticku)
    i menja se svaki put kada se konektujes na internet. IP adresa moze da se drzi neko vreme ako imate ADSL ili kablovski NET ali i tu moze da se promeni prostim gasenjem i paljenjem modema. (nekad treba sacekati neko vreme ali IP ce se promeniti)
    Ono o cemu Lucifer verovatno prica je MAC adresa i to je adresa svojstvena za svaki mrezni uredjaj.
    Ona je fiksna iako vam se IP menja.
    Medjutim i ona moze da se izmeni ako znas kako. ;)
    Stvar je u tome da se ona ne menja bas tako lako kao IP adresa i da bi se iscitavanjem MAC adrese moglo utvrditi da li je registracija obavljena sa istog racunara.
    Naravno, ako neko bas zeli da se zeza... oticice do nekog NETCaffea i registrovace se odatle pa ce posle da licitira od kuce. ;)
    Sve u svemu prave zastite nema, ali nesto od gorenavedenog bi u svakom slucaju smanjilo pojavu dvostruke registracije... licitiranja samom sebi itd
    Jedini pravi nacin da se smanje ove pojave je apelovanje na korisnike da postavljaju realne cene, da se naglasi da nece moci da daju kupcu negativne ocene ako oni nisu zeleli da prodaju predmet za npr. 32 dinara a stavili su pocetnu 10 samo zbog manje provizije i sl.
    Mislim da bi cak trebalo ukinuti povlastice za pocetnu od 10 din
    Za 10 din pocetne provizija je 1% a za ostalo 3 %... stavite da za sve bude 2% i bice sve OK
    I jos staviti da se aukcije ne ponavljaju u beskraj vec npr. maksimalno 2 puta i onda se prekida ili mora da se smanji cena.
    Onda ljudi nece morati da se registruju sa 2-3 razlicita naloga, da dizu sebi cene i onda je problem resen na najelegantniji nacin bez iscitavanja adresa, skeniranja licne karte, zalazenja u privatnost itd.
    Ljudi nece onda imat
    • CommentAuthorSupreme
    • CommentTime25.03.08 izmenjeno
     link
    @Lucifer
    To o cemu ti pricas druze zove se MAC (Media Access Control) adresa. Da, svaki mrezni adapter - modem, LAN kartica, WLAN kartica itd. imaju svoju MAC adresu. MAC adresa je hardware-ski upisana u karticu i ne moze se menjati.

IP adresa ne zavisi od korisnika kompjutera, vec od onog ko daje pristup internetu - provajder. Veruj mi kad je ovo u pitanju - lepo su me naucili na CISCO akademiji. ;) Za nju nije problem procitati je, cak iako korisnik ima firewall. Moze se direktno na sajt ubaciti skripta koja cita IP adresu. Ali problem nije u tome, vec u tome sto IP adresa ne definise korisnika jednoznacno. Ovo sam lepo objasnio u prethodnom postu.

Kao sto sam rekao, a Tjewap ponovio, IP adresa se moze sakriti za 5 sekundi. Sto se MAC adrese tice, nisam siguran u zakonsku regulativu, ali ni tu nije problem. Cini mi se da postoje i neki programi koji kriju MAC adresu, ali ih nisam koristio, tako da ne mogu da pricam iz prve ruke o efikasnosti istih.

Veoma rado bih napisao kako je lak postupak za kompletnom i apsolutnom promenom svih adresa i podataka pri logovanju, cak iako korisnik nema ni najmanje znanje o terminologiji ili programima koje se koriste za to, ali nemam nameru da dajem uputstvo clanovima koji zele da muckaju, tako da me morate razumeti. :)

Pozdrav, Supreme
    •  
      CommentAuthorLuCifeR
    • CommentTime25.03.08
     link
    Pa sad si sam rekao da je MAC nepromenljiv i da o tome pricam samo MAC pola ljudi ne zna sta je pa ga ne pominjem pod skracenicom, a realno nisam navikao da neko zna toliko o racunarima, a ti Supreme se razumes fenomenalno sto me uvek zbuni!

Ako procitas MAC pola ljudi se nece truditi dalje da sakriva, a takodje nece ni znati kako ih gledamo tako da bi bilo pametno brisanje ovih postova i uvodjenje citanja MAC-a ako je legalno posto me ovaj bosanac ovde pegla da je zabranjeno i da ne diram! Time cemo smanjiti broj duplih korisnika i ostalog sa npr 100 na mozda 5! To je bolje ako cemo se sloziti!
  1.  link
    A sta sa onima koji nemaju kuci komp pa se iz internet caffea registruju??? i tako njih 100 iz jednog internet caffea?? besmislica je da ce ip adresa nesto spreciti... znaci niko se nece iz internet caffea moci registrovati ako je neko pre njega odatle izvrsio registraciju...
    • CommentAuthordeyboy
    • CommentTime26.03.08
     link
    Ja se stvarno ne razumem oko tih IP, MAC i ostalih adresa, pa možda i nisam baš najkompetentniji da se oglašavam po pitanju ove teme. Ali ...
    Trenutno igram nekih 5-6 Online igrica na netu i kod svih njih stoji jasno upozorenje: sa jednog kompjutera se može prijaviti samo jedan korisnik. Čak nije moguća ni situacija da ti dođe drugar u goste i da se on uloguje sa tvog računara da bi odigrao par poteza iako je prijavljen sa njegovog kućnog računara. Ja sam to shvatio da su oni nekako povezali tvoje korisničko ime sa tvojim računarom.
    Kako su oni to uradili?
    • CommentAuthorSupreme
    • CommentTime26.03.08
     link
    @deyboy
    To o cemu ti pricas naziva se hardware ID. Neki programi koriste to kao zastitu. I sam koristim par uskospecijalizovanih programa koji rade na tom principu. A radi se o tome da on (program) generise alfanumericki (ili samo numericki niz) na osnovu tvoje konfiguracije. A zatim online validira taj ID i vezuje ga za serijski broj igre ili programa. Dakle, na osnovu procesora, ploce, graficke karte... Tako da svaki put kada promenis BAREM JEDNU komponentu,igrica ili program zahteva ponovnu instalaciju i validaciju preko interneta.

To je kvalitetno resenje, ali je bespotrebno komplikovano. A i zahtevalo bi skidanje nekog "Limundo managera", odnosno software-a koji bi se skidao i instalirao pre registracije na Limundo-u. Osim toga, sta ako ja imam nekoliko kompova? Sta ako sam se registrovao sa jednog i odem van grada a hocu da licitiram? Sve to govori u prilog tome da je nemoguce odraditi ovako nesto. Osim toga, samim tim se eliminise mogucnost pristupa sajtu preko mobilnog telefona (a sto bi prema planu trebalo uskoro da se implementira).

Nijedan aukcijski sajt ne koristi ovakve metode. Jos jednom ponavljam - jedino sto nam ostaje je da izdrzimo.

Pozdrav, Supreme
    • CommentAuthorfreedom
    • CommentTime27.03.08
     link
    Ja da budem dosadan...
    Mislim da bi cak trebalo ukinuti povlastice za pocetnu od 10 din
    Za 10 din pocetne provizija je 1% a za ostalo 3 %... stavite da za sve bude 2% i bice sve OK
    I jos staviti da se aukcije ne ponavljaju u beskraj vec npr. maksimalno 2 puta i onda se prekida ili mora da se smanji cena.
    Onda ljudi nece morati da se registruju sa 2-3 razlicita naloga, da dizu sebi cene i onda je problem resen na najelegantniji nacin bez iscitavanja adresa, skeniranja licne karte, zalazenja u privatnost itd.
    Ljudi nece onda imati razloga za takve akrobacije...
    I trebalo bi da se sve aukcije koje imaju npr vise od 5 ili 10 ponuda automatski proglase za TOP i vrte sa ostalima na pocetoj strani. Nalazio sam aukcije koje imaju i po 30ak ponuda a nisu TOP...
    Koliko sam ja skont'o top bi trebalo da bude sve sto je zanimljivo, sto se vidi i na osnovu broja pregleda ili broja ponuda a ne samo na osnovu necije licne procene.
    •  
      CommentAuthorLuCifeR
    • CommentTime27.03.08
     link
    @freedom
    Ja ne znam sta je top jer sam trazio sta mene interesuje, jos kad bi gledao top stvari pa.. recimo da bi morao da nadjem posao! :D

Sto se tice provizije, pa negde ce dobiti negde izgubiti limundo, a time ce se podstici kupci da stave cenu ko za oglas sto se trudimo da se ne desava, kao sto se da videti preko poruka pomazem svim clanovima Auto & Moto sekcije, nadam se da ce ostali uspeti da podrze svoje kategorije!

Ljudi imaju potrebu da varaju i da se bogate i toga ce uvek biti, ne postoji srecan svet nazalost, al hvala za predloge, samo napred jedan ce biti pravi! Ipak korisnici menjaju limundo najvise!