Limundo Cafe - Igre na PC-u ili konzoli?
Ulaz

Kategorije

» Aukcije
» - Auto i Moto
» - Filatelija
» - Knjige i Časopisi
» - Kolekcionarstvo
» - Numizmatika
» - Tehnika
» - Tražim
» - PC
» - Ostale
» Marketing
» Sugestije
» Uputstvo & nove funkcije
» Ostalo

Pretraga

•  
      CommentAuthorTjewap
    • CommentTime14.03.08
     link
    Evo moje prve teme kao moderatora PC-a. Malo da pravi guzvu a kasnije cemo preci na nesto ozbiljnije :)

Interesuju me misljenja i iskustva ostalih Limundovca. Igre na PC-u ili konzoli? Odnos cena, grafike, kvaliteta, kontrola (dzojstik ili tastatura). Naravno i zanrovi igara koje najbolje ispoljavaju preformance na PC-u ili nekoj od konzola.

Toliko za sada od mene
    • CommentAuthorNikola89So
    • CommentTime14.03.08 izmenjeno
     link
    edit by Supreme: piraterija je zabranjena i u sali
    •  
      CommentAuthorTjewap
    • CommentTime14.03.08
     link
    Nikola89Soedit by Supreme: piraterija je zabranjena i u sali

Ne shvatam tvoj komentar :)
    •  
      CommentAuthorTjewap
    • CommentTime14.03.08
     link
    Tek sam sada provalio :) Poalko se navikavam na obavezu moderatora :)

Hajde malo da se vratimo na temu...
    • CommentAuthorsewa
    • CommentTime14.03.08
     link
    Tema i nije loša, ali tu ima mnogo "sitnica" na koje treba obratiti pažnju. Većina se i sama pita šta kupiti. Ovo što pišem je moje mišljnje i znam da se neki neće složiti sa tim.
    Prednost konzola u odnosu na PC je samo pokretanje igara, bez instalacije i bez posebnih hardverskih zahteva. Prosto upališ konzolu, ubaciš disk i krene igra. Dok ako koristiš PC postoji provera hardvera i uvek nešto nije zadovoljavajuće po perfomansama, pa da ne pričam o instalaciji, a još ako je pirat o krekovanju ili pečovanju...
    Imam sve konzole koje rade sa diskovima osim X360 i PS3 (čekam da im malo padne cena).
    Postavlja se pitanje grafike odnosni kvaliteta konzola - PC. Veoma diskutabilno pitanje. U svakom slučaju se svodi na jačinu računara, hardvera, koji ima korisnik. Konzola je onakva kakvu je kupiš i nema nekih posebnih mogućnoti nadogradnje, dok PC je, bar po meni, bure bez dna. A da ne pominjemo dilove između proizvođača igara i proizvođača hardvera.
    Što se same grafike tiče ukoliko korisnik igra na konzoli platforme ili neke "lakše" igre razliku u grafici između nje i PC-a neće primetiti. Razlika se javlja kod "težih" ili hardverski zahtevnijih igara.
    Međutim poređenje je teško raditi jer u trenutku kupovine konzole (moj primer) PS2 je bio daleko bolji po grafici i ispred računara koji sam u tom trenutku imao ( a imao sam prilično jak PC - PIII 1.3Ghz, 512 SDRAm-a, grafička MX-400 64Mb) i koji me koštao koliko i sama konzola (1999 DM). Znači pričam o trenutku kada se PS2 pojavio na tržištu. U međuvremenu sam kupio Xbox i naravno zamenio računar i ponovo se desilo isto, konzola je bila daleko bolja. Sada trenutno imam P4 C2D i naravno grafički je daleko ispred gore pomenutih konzola, ali kada budem kupio PS3 i X360 opet ću morati da menjam PC da bi bio jači grafički.
    Moje mišljenje je da su konzole manje ulaganje i jeftinije za održavanje od PC-a i da su manje zahtevne po samog korisnika, ali ukoliko korisnik ima potrebu da surfuje po netu, ide na Limundo, provodi dane na čatu i download-uje sa torenta onda neće moći bez računara.
    Konzola kao takva je zamišljena za igru i eventualno za surf po netu, pisanje maila pa čak i za čatovanje (Sega), ali ne i za pregled slika jer nema mogućnost otvaranje svih formata, ali zato nema virusa. Normalno na konzoli nema instalacija, ali korisnik mora imati memorijsku karticu za sniamnje pozicija.
    PC razvijan za rad i ozbiljne stvari, dok zakon tržišta nije odlučio drugačije.
    Što se tiče kontrolera kod konzola i tastature kod PC-a to je individualno. Šta će korisnik da upotrebljava zavisi od same navike i zahtevnosti igre i finansijske moći.
    Ja sam kada su i gre u pitanju uvek pre za konzole.
    •  
      CommentAuthorTjewap
    • CommentTime15.03.08
     link
    Jedina konzola koju sam posedovao bila je stara dobra Sega Mega Drive 2 16-bit koja je davne 96 kostala urnebesnih 1000dm. To je bilo zezanje :) Street Fighter, Sonic, Anameniacs, Terminator...

Mislim da je za gameing PC bolji od konzola
    Naravno kod konzola je prednost ta da koju god igru da pokrenes ona ce raditi kako je planirano i bez razmisljanja koliko imas Ram-a, Ghz-a, Gpu. Ali sa PC-om mozes pratiti sve naslove i standarde igara uz povremeno "budzenje" konzerve. Dok si kod konzola malo ogranicen jer vecina novijih i zahtevnijih igara izlaze za PS3 i 360 a ti moras da kupis novu konzolu :(
    Sto se kontrola tice naravno tastatura i "pacov" mada ima tipova igara gde bi joystick odradio bolji posao (NFS, Prince Of Persia, Assassins Creed i po neki RPG). Jedino je po meni besmisleno igrati FPS na joysticku. Ja probao par puta i ne mogu da se pokupim... bez pacova nema nista :)

Sta kazu ostale Cafedzije?
  1.  link
    pa nisam ja reko da je piraterija prodajem original igrice !!
    •  
      CommentAuthorTjewap
    • CommentTime15.03.08
     link
    Supreme. Zamolio bih te da ne brises svoje ili tudje postove u mojoj kao i u tudjim kategorijama.

Hvala.
    • CommentAuthorcopa
    • CommentTime15.03.08
     link
    Ma Ps one, i turniri u "Iss 2" nema sta konzole su "MAJKA".
    • CommentAuthorSupreme
    • CommentTime15.03.08
     link
    @Tjewap

Imas odgovor na PP. Ovo nije mesto za takve diskusije.

Pozdrav
    •  
      CommentAuthorRemeo
    • CommentTime17.03.08
     link
    Ne igram već dugo igrice, ali kad sam prvi put zagledao Playstation 3:
    WOW!
    Igrao sam formulu1 na HD televizoru u HD rezoluciji.
    Grafika: fantastična.
    Ta oštrina je nešto što je do sada nedostajalo konzolama zbog loše Tv rezolucije u
    odnosu na superiorne monitore.

PS3 je to rešio.
    A podržava i BluRay format.
    Samo što je glomazan, kao (svemirski) računar :-).
    •  
      CommentAuthorLuCifeR
    • CommentTime23.03.08
     link
    Sine uzmes lepo PC i to:

1. Novu Intelovu plocu koja podrzava dva quad core-a! (sporija je kad se igra tetris ili kopira ispod 2giga, ali za zahtevnije je zakon (sorry ne znam ime)) inace oko 2000 eura
    2. 2x Intel Core 2 Extreme QX9770 inace oko 1100 eura
    3. RAM memorija je na ploci porzana u 8 rupa pa stavimo PC1866 DDR III (PC3-15000) na 8 rupa i to je oko jos bar 2-3000 eura
    4. HDD ploca podrzava 4 slota pa stavimo HITACHI od 4TB sa 32MB kesha i to 4 komada, to ne znam ni otprilike cenu!
    5. Gigabyte GV-NX88U768H-B, GeForce 8800 Ultra, 768MB/384bit, DDR3, DVI, TV out (PCI Express) (izasla je i 8900 kako sam cuo al o njoj nista neznam) naravno ploca ide na SLI tehnologiji pa naravno cepimo 2 komada sto je 1600 eura! :D
    6. Propratni uredjaji (dvd blue ray itd..), recimo jos 500eura
    7. Monitor.. dajte masti na volju ja te sekcije ne pratim od kako je tema da mrzimo CRT!

Cena: ogromna mada ne toliko, bilo je i ljudi koji su porucivali "ovakve" konfiguracije (ocigledno mnogo jace) i za preko 16000 eura! Pa ti vidi dal bi ovo ili konzolu! :D (znam koja je razlika u kesu, al dajte da mastamo! :D) Sta bi dao za takvu mashinu, nebi imao brige oko nje ni za 15godina! realno..?
    •  
      CommentAuthorRemeo
    • CommentTime23.03.08
     link
    LuCifeRSta bi dao za takvu mashinu, nebi imao brige oko nje ni za 15godina! realno..?

Jeste da je mašina.
    Ali 15 godina?
    Čitaj Svet Kompjutera iz 1995 i proveri tadašnje mašine.
    Znači pre 13 godina.
    Dodaj još 2 godine bonus za ovu ekstra mašinu, i opet nećeš biti ni sa 16.000 evra u 2023 opasan "mašinista" :-)
  2.  link
    LOL 15 god za tako nesto prosto bi se kajao ne moze covek u nasoj drzavi da prati te stvari suvise je skupo to za nas.Realno gledano na svake 2-3 god moras da menjas komp da bi ostao u nekom koraku sa igrama i ne samo sa igrama nego i ostalim stvarima polako sve postaje sve zahtevnije a para se nesto bas nema za "masinu iz snova".Prosto me boli kada vidim cene komponenti npr. moju graficku GeForce 7600 GT koju sam platio 160 eura nude mi ljudi 60 eura za nju, prosto mi se palace kada cujem ponude. Poz
    • CommentAuthorKublai
    • CommentTime21.05.08
     link
    Mislim da je racunar malo kompleksniji ali ima vise zezanja u odnosu na konzolu. Kod konzole je dobro to sto ne treba puno da se misli :). Ohooy
    • CommentAuthorcyber
    • CommentTime21.05.08
     link
    pa jel ima ko da prodaje original igrice za pc i koja je cena i nov sam u ovome
    • CommentAuthorsallex
    • CommentTime23.11.08
     link
    LuCifeRSine uzmes lepo PC i to:

1. Novu Intelovu plocu koja podrzava dva quad core-a! (sporija je kad se igra tetris ili kopira ispod 2giga, ali za zahtevnije je zakon (sorry ne znam ime)) inace oko 2000 eura
    2. 2x Intel Core 2 Extreme QX9770 inace oko 1100 eura
    3. RAM memorija je na ploci porzana u 8 rupa pa stavimo PC1866 DDR III (PC3-15000) na 8 rupa i to je oko jos bar 2-3000 eura
    4. HDD ploca podrzava 4 slota pa stavimo HITACHI od 4TB sa 32MB kesha i to 4 komada, to ne znam ni otprilike cenu!
    5. Gigabyte GV-NX88U768H-B, GeForce 8800 Ultra, 768MB/384bit, DDR3, DVI, TV out (PCI Express) (izasla je i 8900 kako sam cuo al o njoj nista neznam) naravno ploca ide na SLI tehnologiji pa naravno cepimo 2 komada sto je 1600 eura! :D
    6. Propratni uredjaji (dvd blue ray itd..), recimo jos 500eura
    7. Monitor.. dajte masti na volju ja te sekcije ne pratim od kako je tema da mrzimo CRT!

Cena: ogromna mada ne toliko, bilo je i ljudi koji su porucivali "ovakve" konfiguracije (ocigledno mnogo jace) i za preko 16000 eura! Pa ti vidi dal bi ovo ili konzolu! :D (znam koja je razlika u kesu, al dajte da mastamo! :D) Sta bi dao za takvu mashinu, nebi imao brige oko nje ni za 15godina! realno..?

tehnicki, ti druze nemas blage veze sa racunarima jer izvaljujes termine koje bi i nepismeni ovcar bolje formulisao. A i voleo bih da vidim ovcu koja bi kupila C2Quad procesor...bez uvrede, svi znaju da quad uopste nije ni pravljen za gaming, niti glupavi widblowz moze da iskoristi njegove kapacitete pravilno ( jedva da se nosi i sa x2 procesorima ) igrice jos uvek nisu optimizovane za x2 i x4 procesore kao ni aplikacije. S druge strane sta ti vredi toliko brz procesor/memorija/grafika kada ti hard disk radi brzinom kojom je radio i pre 15 godina (7200rpm) i jos uvek ima mehanicke delove. Resenje je u SSD diskovima ali ce sve to leci tek za koju deceniju. Do tada kome kako drago, ja cu se drzati svoje stare konzerve, apgrejdovacu kad mogu, a ko ima kinte da baca na skupe konfiguracije, konzole i igrice, samo neka navali. Pozdrav!