Veliki broj Limundovaca se buni zbog nepravedne rezervne cene.
U čemu je stvar: Ako aukcija ima ponude gleda se kao uspešna i ako nije dostignuta cena.
Razlog: Želimo time da sprečimo postavljanje aukcija sa preterano visokom rezervnom cenom, po principu APP (ako prođe prođe).
Primer: Kola su stavljena sa cenom od 10 dinara i dostigla su cenu od 50.000 dinara. Prodavac je stavio rezervnu cenu od 120.000 dinara. Znači kola nisu prodata.
Sadašnja provizija: 1% krajnje cene = 500 din Opcija rezervna cena = 50 din Ukupno = 550 din
-------------
???????? Kako ovo da rešimo? Znači da provizija bude fer, ali ipak da se ne postavljaju non stop aukcije sa rezervnom cenom gde se ne nađe kupac.
------------------
Predlog: Aukcija nije dostigla rezervnu cenu: 200 dinara za opciju rezervna cena 0% provizije
Aukcija je dostigla rezervnu cenu: 200 dinara za opciju rezervna cena normalna provizija (1% ili 3% u zavisnosti od početne cene)
CEO KONCEPT OVAKVOG TIPA TRGOVANJA JE NEOSMISLJEN. VRLO LAKO SE MOZE IZBECI ODGOVORNOST. KADA STE PRAVILI OVAKAV SAJT TREBAO VAM JE JEDAN PRAVNIK U TIMU. MADA SE NE RAZUMEM BAS NAJBOLJE U OVAKAV TIP POSREDNISTVA. PRE SVEGA TO MISLIM NA ODNOS IZMEDJU VAS I DRZAVE KAKVE SU VAM OBAVEZE I ODGOVORNOSTI. NETREBA UKIDATI REZERVNU CENU JER NIKO NECE PRODATI SVOJ AUTOMOBIL ZA MALE PARE, BILO BI NEKOREKTNO DA NEKO MORA POD PRETNJOM DA PRODA SVOJ AUTOMOBIL ZA MOZDA UPOLA OD REALNE TRZISNE VREDNOSTI. NAPLATA PROVIZIJE BEZ USPESNE AUKCIJE JE PROTIV ZAKONITA I KVALIFIKUJE SE KAO NEOSNOVANO BOGACENJE. TAKO KAZE ZAKON O OBLIGACIONIM ODNOSIMA. KAZETE DA ZELITE DA SPRECITE POSTAVLJANJE AUKCIJA SA VISOKIM REZERVNIM CENAMA, NEMISLIM DA NEKO STAVLJA NEREALNO VISOKU REZ. CENU PA AKO PRODJE PRODJE JER SVAKO ZNA DA NIKO NECE PLATITI ZA AUTO VISE OD NJEGOVE STVARNE REALNE TRZISNE CENE. A I AKO STAVLJA ZASTO VAM TO SMETA , TO JE SASTAVNI DEO SVAKOG TIPA TRGVINE DA POJEDINI LJUDI TRAZE VEOMA VISOKU CENU ZA SVOJE PROIZVODE.
1.Po kojoj osnovi je to protivzakonito? Naplačujemo uslugu postavljanja aukcije. Mi samo mislimo da postoji bolje rešenje, ali protivzakonito nije. Sličan način je isto i kod eBay-a.
2.Naravno, svako ima slobodu da postavi cenu koju želi, ali ipak možeš kroz određene mere da neke povoljnije opcije više preferiraš i time pospešuješ. Iz tog razloga je i provizija za aukcije sa početnom cenom od 10 dinara niža.
3.Nije potrebno da pišeše VELIKIM slovima. Prvo: mnogo teže za čitanje. Drugo: to se gleda kao VIKANJE na internetu.
1. Naplacivanje usluge postavljanja aukcije je jedno, a naplacivanje provizije drugo. Mislim da netreba razliku da objasnjavam i nemam nameru da drzim cas iz obligacionog prava. Nemozes da naplatis proviziju ako artikal nije prodat, a uslugu mozes da naplatis. Zasto onda agencije za promet vozila ne naplate proviziju prodavcima i ako ne prodaju automobil? ili bilo koja druga agencija, nemozes da kazem narodski maglu da naplatis. Ako si naplatio proviziju onda si posrednik , ako si posrednik onda snosis deo odgovornosti. Opet kazem nisam upoznat sa ovakvim nacinom trgovine sto se tice odnosa izmedju ovakvih aukcija i drzave, tacnije kako se registruje i kvalifikuje.
2. Mozes da uvodis mere ali cemu onda ta rezervna cena? mislim zasto uopste i postoji? Po mom misljenju zato da obezbedi prodavca da nemora da proda svoj artikal nekom ko je licitirao eto zato sto recimo druge to neinteresuje. Pocetna cena je ok, e sad moze da se uvede mera da onaj ko licitira placa depozit recimo 10 % od neke trzisne vrednosti artikla koji licitira i tih 10 % mu ako pobedi ulaze u cenu koju treba da plati. tako sto se od tih 10 % naplati vasa provizija a ostatak se prebaci na racun prodavca koji moze dalje da koristi taj kredit za licitiranja. A ako pobedi i odustane onda mu se nevraca taj iznos , naplacuje se provizija i ostatak se opet daje prodavcu kao satisfakcija za utroseno vreme itd. A depozit onih koji nisu pobedili vraca im se na racun.
2. Uplata depozita nije vezana za rezervnu cenu, jer se tu (kao što sam te shvatio) radi o vrsti bezbednosti kupca. To je odvojena tema. Ovde sada razmatramo kako da se najbolje odredi visina i uslovi za rezervnu cenu.
Ne razumem tvoj problem? Ako aukcija nije uspesna tj. predmet nije prodat, lepo prodavac oceni kupca negativnom ocenom i uskoro automatski (a za sada jos uvek "rucno") mu se vraca provizija koja je skinuta sa racuna po zavrsetku aukcije.
Sto se tice rezervne cene ja sam se vec mnogo puta izjasnio i ovo ce biti poslednji put. Ne vidim nikakvu svrhu. Niko ne primorava prodavca da stavlja 10din pocetnu cenu vec bi mu bilo pametnije da stavi realnu koja bi odgovarala i njemu a i kupcima. Postavljanjem "realne" pocetne cene se sprecava gubljenje vremena i kupaca a i prodavaca. Aukcije sa rezervnom cenom se vrte po 5 - 6 puta i sa 10 ili 20 primamljivih ponuda. To znaci da je nekoliko ljudi mesec dana nudilo za nesto i nije uspelo da kupi zato sto nije dostignuta "r" cena. Ovako lepo stavis pocetnu koja ti odgovara i vidis ako ima ponuda ima ako nema nema. Svaki kupac ce na pocetku videti koliko prodavac ceni svoj proizvod i tu je svim nejasnocama kraj.
Meni je vracena provizija za neuspesnu aukciju sa rezervnom cenom tek nakon sto sam to pismeno elektronski zahtevao od Limunda, tako da nisam upoznat da se ona u svakom slucaju vraca i mislim da bi se i drugi clanovi trebali izjasniti o iskustvu.
Ako neko stavi kola vredna 3000 evra sa početnom cenom 10 dinara, a ti ponudiš 1000 dinara, ko je tu nerealan? Naravno da je cilj aukcije da se kupi nešto jeftinije, ali treba imati meru i u tome i ne ljutiti se za neke nerealne ponude.
Ako neko stavi kola vredna 3000 evra sa početnom cenom 10 dinara i rezervnu cenu od 3000 evra, može da se desi da zadnja ponuda bude, naprimer, 2800 evra. E sad, možda prodavac bude zadovoljan tom cenom i proda kola, što ne bi bilo moguće da je stavio početnu cenu od 3000 evra. Rezervna cena ima svoju svrhu, da nije tako ne bi je bilo na svim ozbiljnim svetskim sajtovima i to ZA SVE KATEGORIJE (ne vičem, samo naglašavam).
Tjewap je upravu, treba omoguciti prodavcu da ako mu ne smeta tih 50 eura manje ili 500 eura manje ili se predomislio za rezervnu cenu treba ga pitati posle aukcije dal zeli da spusti tacnije ukine rezervnu cenu i time napravi aukciju uspesnom!
Slazem se sa Tjewap, rezervna cena je bez veze, dovoljna je pocetna. Postavi pocetnu koja ti nije premala i ustedi vreme mnogima kojima je to preskupo.
e buraz, ja kad krenem od 10 din primim se i jurim do zadnjeg dinara da dobijem aukciju, tako da kad bih video odma nesto na 2000 din rekao bi ma jok, ako krenem od 10 din da se utrkujem mozda odem i na 2500 din, to je sve do ljudske psihe! :D
@ Lucifer o tome ti pricam, slicno je sa mnom. Vidim pocetnu cenu i odmah preskacem, a ako krene od 10ke, nalozim se tako, da se i preigram. Onda pocne da me jede neki crv - jao, da nisam previse licitirao, a onda kad me neko predje, automatik sve zaboravim i licitiram opet. I tako u krug