Limundo Cafe - Veštačko podizanje cena?
Ulaz

Kategorije

» Aukcije
» - Auto i Moto
» - Filatelija
» - Knjige i Časopisi
» - Kolekcionarstvo
» - Numizmatika
» - Tehnika
» - Tražim
» - PC
» - Ostale
» Marketing
» Sugestije
» Uputstvo & nove funkcije
» Ostalo

Pretraga

• CommentAuthorpcigre
    • CommentTime25.01.08
     link
    Pojavi se neko sa ocenom 0... diže vam cenu, pobedi i onda vam se prodavac javi i kaže da je taj i taj navodno odustao i da li vi hoćete po nekoj ceni između vaše zadnje i pobedničke...

Sve u svemu ovakva scenario je sve češći i nažalost jako ga je teško sprečiti :(.
    • CommentAuthorfreedom
    • CommentTime25.01.08
     link
    Primetio sam i ja...
    Ali trebalo bi da ima neko od Limundo tima ko malo pretresa aukcije... clanove.. ko se kada registrovao... sa koje IP adrese...
    Kladim se da ima i onih koji su se registrovali sa iste IP adrese i onda prvu stvar koju su uradili je,
    licitirali na svojoj aukciji sa prethodno registrovanim username-om ;)
    Cak iako nije ista IP adresa ( "napredniji i mudriji" korisnik koji je prekinuo vezu sa provajderom pa se ponovo konektovao ;) ) opet je IP asresa iz istog opsega provajdera.
    U principu, ako je neko zaista resen da zeza... tesko je spreciti... ali mislim da su ovo ovde, vecinom, amaterski pokusaji koje bi Limundo tim mogao da spreci.
    • CommentAuthorpirat.w
    • CommentTime25.01.08
     link
    Meni se to jednom dogodilo ali je prodavac bio fer i pitao je koja je moja ponudjena cena bila.
    E sad to je bio jedan od starih Limundovaca tako da nije bio problem ali me ne bi začudilo da neko sam sebi diže cenu pa gle gluposti i da sam sebi proda ponekad ponešto. Da bi se prikazao kao dobar prodavac.

v.
    • CommentAuthordeyboy
    • CommentTime25.01.08
     link
    I meni se to jednom desilo, ali me je prodavac kontaktirao i pitao da li želim da kupim za cenu koju sam licitirao. Mislim da je to bilo fer jer sam i sam bio spreman da platim toliko ali ne i više od toga.
    • CommentAuthorsloba
    • CommentTime25.01.08
     link
    Ne znam da li ste primetili, ali niko od moderatora se ne javlja već nekoliko dana...
    • CommentAuthorfreedom
    • CommentTime25.01.08
     link
    "Јуре Џорџа, улицама града Чикага" :)
    •  
      CommentAuthorRemeo
    • CommentTime27.01.08
     link
    Zdravo,
    evo i Limundo Team-a

Izvinjavam se što tek sada odgovaram.
    Bili smo na jednoj velikoj konferenciji u Minhenu gde
    smo imali pristup internetu, ali nismo stigli da pregledamo Cafe.

Da krenemo:
    Problem je teže proveriti.
    Možemo da ubacimo proveru IP adrese, tako da ako neko ima identičan IP ne može da
    nudi za istu aukciju.
    Međutim to je moguće zaobići i dodatno nema nikakvog značaja
    ako njegov drug sa drugog računara nudi.

Kako bi mogli da rešimo:
    Prodavac proda i onda hoće da proda drugoplasiranom.
    Ako i on odustane, on će najverovatnije ponovo pokrenuti aukciju.
    Kad to primetimo možemo da proverimo da li je onda "pobednika" negativno ocenio.
    Ako nije, mora to naknadno da odradi, čime sledi njegovo suspendovanje.
    Sad bi morao da pokrene novi nalog, što znači nova e-mail adresa, novi mobilni broj.
    Opet i ovo nije 100%, ali bi najverovatnije smanjio pojavu.
    •  
      CommentAuthorLuCifeR
    • CommentTime28.01.08
     link
    Jeste sve to lepo, ali ako ucestvujem na aukciji za nesto sto niko ne gleda 3 dana i ponudim minimalu za njega, kad ono sutra je neko bolji, ja opet doglem za 500kinti, a sutra opet neko za dinar bolji, ja opet ono ista situacija, sta da radim sa time kad sam artikal mogao da uzmem za 1000din, a gazda ga digao na 8001, a ja ga ispratio na 8000din i da me kontaktira ja sam ga platio 7000din vise lepo treba da pratite svakoga ko ima 0 kupljenih stvari! I da svakom trazite kopiju licne karte prilikom uslanjenja i da se vidi kojom regulativom je kod nas odredjeno varanje na aukcijama i namestanje cena i da se to stavi u tearm of use pri uclanjenju pa ukoliko ne ispostuje da moze policija da odreaguje, ipak to bi bilo korektno i zastitilo bi prave kupce! Razmotrite moj savet molim vas jer bi to bilo najbolje resenje!
    •  
      CommentAuthorRemeo
    • CommentTime28.01.08
     link
    Sa kopijom lične karte već smo imali predlog,
    ali je suviše rigorozan.
    Postoji veliki broj članova koji su iskreni i pošteni a nisu nam dali kopiju lične karte.

Mi trenutno imamo 30+ članova koji su postali provereni članovi
    tako što su nam poslali kopiju lične karte.
    Znači ima ljudi koji su spremni da se tako dodatno verifikuju ali ne svi.
    •  
      CommentAuthorLuCifeR
    • CommentTime28.01.08
     link
    Pa ni ja nisam spreman ipak su to bitni podatci, ali ono sta ces, da imam skener i da trazite to kao obavezu odradio bi to!
    Ja sam primer, nisam dao kopiju, posten sam i iskren, al nemam srece da dobijem aukcije, trenutno cekam da vidim sta ce biti s 5l rakije za 100din (kupio od suspendovanog clana) pa cu da utapam tugu! :)
    • CommentAuthoraxy
    • CommentTime29.01.08
     link
    To je neka zozovača kad je tako jeftina :)
    Trovanje metil alkoholom se ublažava etil alkoholom :)
    •  
      CommentAuthorLuCifeR
    • CommentTime30.01.08
     link
    Brate nista od trovanja, on je vec imao 10din cenu valjda je mislio da cemo se otimati! :) Izgleda da se svi plase rakije jos od onog trovanja!
  1.  link
    http://www.limundo.com/aukcija-HDD-ZA-LAPTOP-6478
    http://www.limundo.com/aukcija-hard-disk-za-laptop-60GB-9362

meni ove dve aukcije izgledaju mnogo isto. Pa kad jos na to dodam opis ove aukcije:

http://www.limundo.com/aukcija-Digialni-Fotoaparat-Samsung-s630-9363

isti prodavac, ista osoba sa najvecom ponudom.
    •  
      CommentAuthorTjewap
    • CommentTime15.02.08
     link
    Pa moguce... podize cenu. Ali sta ces... takav problem ne moze da se resi
  2.  link
    Idemo analizom:
    [1] prodavac: xxx, kupac yyy, tema trgovine zzz - Aukcija ZAVRSENA
    [2] prodavac: ggg, max kupac yyy, tema trgovine zzz - Aukcija U TOKU
    Ako dodamo i trecu:
    [3] prodavac: ggg, max kupac yyy, tema trgovine hhh - Aukcija U TOKU

Ako se zadrzimo na prve dve aukcije, vidimo da je gospodin yyy kupio izvesnu stvar (zzz) od prodavca xxx ( valjda po licitiranoj ceni). Na drugoj aukciji se nalazi isti predmet sa istim slikama, koji prodaje gospodin ggg, a glavni ponudjac je gospodin yyy.
  3.  link
    jeste ali nemozete ocekivati da ce vam neko prodati neku stvar ako ste izlicitirali 10 puta manju cenu od realne jer se drugi nisu interesovali za tu stvar.
  4.  link
    u tom slucaju prodavac je prinudjen kako ne bi dobio negativni poen da sam nesto preduzme jer cete ga sigurno ako vam to ne proda i ako ste ponudili i do 10 puta manju cenu oceniti kao nepostenog i ne korektnog.
    •  
      CommentAuthorTjewap
    • CommentTime15.02.08
     link
    dragan112u tom slucaju prodavac je prinudjen kako ne bi dobio negativni poen da sam nesto preduzme jer cete ga sigurno ako vam to ne proda i ako ste ponudili i do 10 puta manju cenu oceniti kao nepostenog i ne korektnog.

Pa da ti kazem nesto... nisi u pravu! Podrazumeva se da ce prodavac staviti pocetnu cenu koja mu odgovara tj. minimum za koji ce da proda. A ako stavi pocetnu 10din jer mu je zinulo du*e za onih bednih 2% provizije koji pripada Limundo Team-u i predmet ne dostigne cenu koju je ocekivao e onda da izvines "ko ga je*e" ! ! !
    Dakle... on sam na svoju odgovornost stavlja pocetnu cenu i moze samo sebe da krivi ako ne dostigne ocekivanu i nikog drugog ! ! !
    • CommentAuthorcaki76
    • CommentTime16.02.08
     link
    Sve ovo na limundu se zasniva prvenstveno na medjusobnom poverenju izmedju ljudi.
    Sta ako izlicitiram laptop za 15 000 sto je vrlo primamljiva cena, pa umesto laptopa u kutiji dobijem ciglu u nosivosti 2-3 kila a platim postaru pouzecem. Koja ce mi korist biti od toga sto cu tome ko mi je prodao ciglu dati negativnu ocenu.
    Mislim da treba jos jednom ponoviti da se sve na limundu zasniva na medjusobnom poverenju koga nadam se nismo izgubili kao ljudi.
    • CommentAuthorfreedom
    • CommentTime18.02.08
     link
    Upravo ko sto rece Tjewap...
    Borili smo se da se ukine +50din provizije ako pocetna cena nije 10din i dobili smo OK cifru od 3%
    i mislim da sada vise niko ne moze da se vadi i da stavlja 10din pocetnu a da posle nece da proda. Stavi koliko je minimum minimuma i cekaj da neko licitira, ako nema zainteresovanih vidi da skines cenu ili ga brate prodaj preko oglasa.
    •  
      CommentAuthorLuCifeR
    • CommentTime27.02.08
     link
    caki76Sve ovo na limundu se zasniva prvenstveno na medjusobnom poverenju izmedju ljudi.
    Sta ako izlicitiram laptop za 15 000 sto je vrlo primamljiva cena, pa umesto laptopa u kutiji dobijem ciglu u nosivosti 2-3 kila a platim postaru pouzecem. Koja ce mi korist biti od toga sto cu tome ko mi je prodao ciglu dati negativnu ocenu.
    Mislim da treba jos jednom ponoviti da se sve na limundu zasniva na medjusobnom poverenju koga nadam se nismo izgubili kao ljudi.

Brate mozda si upravu, ali ako si vec licitirao nesto skupo, srbija je mala, a busevi jeftini idi i pogledaj sta si kupio, a ne pouzecem!
    Sve preko 1000din je mnogo i po to idem!
    Inace poverenje se najbolje stice kod proverenih limundovaca jer dobijas njihovu pravu adresu pa ce sve biti sigurno ok, inace ja da imam skener bio bi proveren cim nadjem skener ucinicu to da bi imali poverenja u mene!
  5.  link
    Pogledajte temu obezbedjenje prodavca , na taj nacin se delom moze spreciti vestacko naduvavanje cena. Hvala.
  6.  link
    Mislim da uopste nije tesko dokazatai vestacko podizanje cena. Evo primera koji bi po meni trebalo odmah da se sankcionise:
    http://www.limundo.com/ponude-Muski-sat-11352
    nema potrebe za proverom IP adrese jer se 2 clana nadmecu u isto vreme tokom svih dana: sekvoja 22:28 - zokizz 22: 28, sekvoja 14:02 - zokizz 14:02,
    Koje su svarno sanse da 2 "razlicita" clana uvek u isto vreme na netu gledaju i u istoi sekundj se nadmecu. Pogledajte aukciju i uverite se. Ovo je katastrofa i mislim da ostali posteni clanovi trebaju da razmisle da li treba da budu deo svega ovoga ukoliko ovakve stvari prolaze neprimeceno. Posavlja se pitanje cemu onda sve ove aukcije i sta uopste znaci broj pozitivnih aukcija vezan za nekog clana jer to nista ne znaci??
    •  
      CommentAuthorRemeo
    • CommentTime08.03.08
     link
    To nisi lepo shvatila.
    U pitanju je Limundo agent.

Primer:
    Clan A nudi 10.000 dinara.
    S obzirom da je prvi koji je dao ponudu, on vodi sa 10 din.

U 12:00 clan B nudi 5.000 dinara.
    Ta ponuda se upisuje.
    S obzirom da je clan A nudio vise (tacnije 10.000 din),
    on clana B automatski prestize odmah sekund kasnije.

Znaci u 12:00 (ili nek bude i 12:01 ako je taman prelazna sekunda).

Tako da to nije dokaz namestanja cena,
    to mozes da proveris na svim ostalim aukcijama.

Hvala na trudu u borbi protiv vetackog podizanja cena.
  7.  link
    moglo bi to da se resi banujete ga sa sajte ili mu skinete sav racun ..... verujem da bi se smanjijo broj !!
    • CommentAuthorzoranp007
    • CommentTime12.03.08 izmenjeno
     link
    KLASICAN PRIMER SE OVDE NALAZI :
    Aukcije » Auto & Moto » Automobili » Fiat Stilo Karavan
    Aukcije » PC » Ostalo » monitor
    Aukcije » Auto & Moto » Automobili » Citroen Picasso 2.0 HDI

PRODAVAC ISTI MLADEN A KUPAC NEKI DANDZA KAO SVE KUPUJE I TO SAMO OD OVOG PRODAVCA , HE HE.

COVEK POSTAVIO POCETNE CENE 10 DIN I KADA JE VIDEO DA PONUDE NISU ONOLIKE KOLIKE JE ZAMISLIO...
    •  
      CommentAuthorRemeo
    • CommentTime12.03.08
     link
    Jedna stvar koja sprečava tu pojavu je provizija.
    Ako ti postaviš 5x istu aukciju i na kraju neko od tvojih drugara diže veštačko cenu,
    ti plaćaš 5x proviziju.
    A predmet nije prodat.
  8.  link
    Mislim da treba ovde objavljivati ako postoji zaista ocigledno podizanje cena kao sto je clan zoramp007 naveo i da ostali clanoviignorisu te aukcije . Iz primera se vidi da jedan kupac koji nema aukciju i ocena kupuje sva tri artikla i to dvaautomobila i monitor jednom recju sve artikle jednog prodavca...
    • CommentAuthormladen
    • CommentTime12.03.08
     link
    pa pogledajte tko je pobedio na licitaciji za Picassa i onda mi pustio poruku da mu se na svidja boja i da ga ponudim drugoplasiranom pa onda komentarisite
    • CommentAuthormladen
    • CommentTime12.03.08
     link
    Dandza je kupio monitor a za Stila je odustao