Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

NANA ZA SAKSIJE seme

24 pregleda
3 želi ovaj predmet

NANA ZA SAKSIJE seme

Završena

Datum završetka: 28.03.2024. u 19:33

Početna cena: 40 RSD

Broj ponuda:

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

batajnica

(2.278)

96,88% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

7.144 pozitivnih ocena

Kikinda, Severnobanatski okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Nekorišćeno

LICITIRATE 20 SEMENA

Kako se gaji NANA U SAKSIJI Uzgoj nane u saksiji

Nana može da se gaji u zatvorenom prostoru ili na terasi. Razmnožava se semenom, reznicama rizoma ili deljenjem grma. Najčešće se razmnožava reznicama rizoma. Iz semena se seje u martu. Pitoma nana ne razmnožava se semenom, jer je u pitanju hibrid dobijen višestrukim ukrštanjem drugih vrsta nane.

Nana je biljka umerene zone, a optimalna temperatura za rast i razvoj je 18-20 stepeni Celzijusovih. Otporna je na hladnoću i mraz, ali tokom zime je preporuka da se seaksija unese u zatvoren prostor. U proleće počinje da raste već na temperaturi od 3-5 stepeni Celzijusovih – Začin i borac protiv prehlade i gripa-Nana je snažna i izdržljiva biljka koja se brzo širi u bašti, pa se zbog toga mnogi odlučuju da je gaje u saksiji. Većina vrsta dobro raste u saksijama i pruža bujne listove koji se mogu koristiti kao dodatak mnogim jelima, pićima, ali i u lekovite svrhe.Nana (menta, metvica) je jedna od najpoznatijih lekovitih i začinskih biljaka na našim prostorima. Ima plitak koren, a u zavisnosti od uslova uzgoja i vrste može da raste 30-110 cm. Formira mnoštvo rizoma gde čuva hranljive materije i pomoću rizoma se širi. Listovi su tamnozelene boje, jajolikog oblika i na vrhu šiljasti, uglavnom prekriveni dlačicama. Sa druge strane lista se nalaze žlezde sa esencijalnim uljem. Na vrhu svake grane se javlja klasasta cvast sastavljen od sićušnih ljubičastih cvetova, koji brzo otpadaju, te je teško naći klijave semenke. Plod je mali, tamno-smeđi kalavac. Postoji nekoliko vrsta kao što su divlja menta, ljuta i pitoma menta, barska, kudrava, poljska…

Reč je o višegodišnjoj biljci, karakterističnog intezivnog mirisa i prijatnog ukusa. Eterično ulje iz lista nane osvežava i hladi, jer sadrži mentol. Ova biljka je dobar izvor vitamina, minerala, vlakana, tanina, a sadrži antiokidativna, antibakterijska, antivirusna, antigljivična i antispazmodična svojstva.

Uslovi prodaje prodavca

Prodavac

batajnica (2.278)

96,88% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

7.144 pozitivnih ocena

Kikinda, Severnobanatski okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 132201681