Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

ROYAL DUX - Czechoslovakia, Figura dame s lepezom

114 pregleda
5 želi ovaj predmet

ROYAL DUX - Czechoslovakia, Figura dame s lepezom

Prodat na aukciji!

Datum kupovine: 14.03.2024. u 21:04

Kupljen za: 3.950 RSD

Broj ponuda: 3 ponude

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

ivanf1

(2.705)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

5.400 pozitivnih ocena

Novi Sad, Južnobački okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Kolekcionarski primerak
  • Detaljno stanje Odlično
  • Materijal Porcelan
  • Originalnost Original
  • Kulturno dobro Predmet koji prodajem nije kulturno dobro ili ovlašćena institucija odbija pravo preče kupovine

ROYAL DUX - Czechoslovakia, Figura dame s lepezom

Dimenzije

Visina: 20 cm
Dužina: 11,5 cm
Širina: 9,5 cm

Težina: 360 g

Prvi žig na dnu, nadglazurno, u uzdignutom trouglu od specijalne ružičaste gline:

(Inicijal) E (za Eichler, unutar crteža ploda žira, prema prezimenu nekadašnjeg vlasnika: Eichler = žir, na nemačkom)
ROYAL DUX BOHEMIA (kružno oko crteža žira)

Štampani žig :

ROYAL
DUX
MADE IN CZECHOSLOVAKIA (polukružno)

Fabrika „Duxer Porzellanmanufaktur A.G.“ počela je da koristi specifičnu trouglastu oznaku 1900. godine i koristi je, sa povremenim izmenama, do danas.
1918. godine fabrika je svojoj tradicionalnoj oznaci ružičastog trougla pridružila štampani žig , da bi zadovoljila zakonski zahtev da predmeti budu označeni zemljom porekla.
Dve oznake koristile su se zajedno do 1945. godine. Međutim, posle privatizacije 1990. godine fabrika je ponovo koristila žigove iz prošlosti, pa i ova dva. Stoga je tačno vreme proizvodnje predmeta veoma teško odrediti.

Proizvodnja porcelana u Bohemiji (Boemija) počela je nakon otkrića bogatih ležišta sirovina potrebnih za ovu proizvodnju. 1794. godine prvi češki porcelan proizveden je u gradu Klösterle (Klosterle, danas Klášterec), posle čega su brzo počele da niču fabrike u regionu oko tadašnjeg grada Carlsbada (Karlsbad, danas Karlovy Vary), oko kojeg su pronađena nalazišta kaolina. Slični povoljni uslovi postojali su u blizini grada Teplitz (Teplic, danas Teplice), gde su pronađena znate zalihe kaolina i uglja.
Kada je još izgrađena i željeznička pruga u blizni, kojom su lakše mogli da se prevoze sirovine i gotovi proizvodi, od svega tri fabrike u regionu Teplitza u 1860. godini taj broj je porastao na osam u sledećih 10 godina, na 20 do 1880. godine, a do kraja XX veka u regionu ih je bilo skoro 30.
Među prvim fabrikama u regionu bila je i ona podignuta u mestu Dux (Duks, danas Duchcov) 1853. godine. Nakon prvih pokušaja proizvodnje keramike na bazi sirovina koje su bile u najbližem okruženju, fabriku je kupio Eduard Eichler (Eduard Ajhler) iz malog mesta Parchen-Schelten (Parhen-Šelten) i preimenovao u “Eduard Eichler Thonwaren-Fabrik”. Fabrika je proizvodila uglavnom predmete od terakote, fajansa i majolike, uglavnom po ugledu na predmete dizajnirane u Kopnehagenu, Vorčesteru i Sevru, i to veoma uspešno, tako da je kompanija dobila srebrnu medalju na izložbi u Parizu 1878. godine.
Posle smrti Eduarda Eichlera kompaniju je nastavila da vodi njegova udovica Amelie Eichler (Ameli Ajhler) do 1890. godine, kada ju je otkupio njen zet Wilhelm Hans (Vilhelm Hans). On je modernizovao i proširio proizvodnju, i uveo prvu proizvodnju porcelana. Na osnovu tog uspeha odlučio je da kompaniju 1897. godine pretvori u akcionarsko društvo, pod nazivom “Duxer Porzellanmanufaktur A.G.” sa sedištem u Berlinu. Kompanija je kupila i fabriku “Porzellanfabrik Fasold & Eichel” u mestu Blankenhain (Blankenhajn)i počela da proizvodi porcelan, nezavisno od tradicionalne proizvodnje. 1900. godine uvedena je čuvena oznaka: trougao ružičaste boje s tekstom 'ROYAL DUX BOHEMIA' oko žira (zbog imena Eichler, na nemačkom: žir).
Oko 1904. godine kompanija je zapošljavala 400 radnika, i počela je da ostvaruje izuzetne uspehe kada je glavni dizajner postao Alois Hampel (Aloiz Hampel). Fabrika je dobila Grand Prix na svetskoj izložbi u St. Louisu 1904. godine, srebrnu medalju na izložbi u Milanu 1906. godine i zlatnu medalju na izložbi u Liberecu. Neki od nagrađenih predmeta proizvode se i danas. U to vreme, fabrika je imala više od 400 radnika, pet velikih kružnih peći, kao i sopstvenu parnu elektranu. Mreža trgovinskih predstavništava u Berlinu, Hamburgu, Beču, Londonu, Amsterdamu, Parizu, Stokholmu i Madridu omogućavala je značajan izvoz u čitavi Ervropu, Rusiju i Severnu Ameriku.
Uspešan razvoj prekinuo je Prvi svetski rat, fabrika je nakratko i zaustavila proizvodnju 1914. godine, a i kada je radila, nije se mogao postići predratni standard proizvodnje. Zbog finansijskih teškoća fabrika u Blankenhainu morala je biti prodata nemačkom koncernu “Carstens ” krajem 1917. godine.
U periodu između dva svetska rata kompanija nije uspela da ostvari isti nivo proizvodnje kao na početku veka. Trgovinske veze uništene tokom rata nisu bile ponovo uspostavljene a za istraživanja i nove dizajne nije bilo finansijske podrške. Izbijanjem finansijske krize fabrika je morala da prekine i razvoj novih proizvodnih linija. Ipak, kompanija je uspela da zadrži postignuti nivo kvaliteta, i proizvodila figurativni i dekorativni porcelan zasnovan na već uspešnom dizajnu.
Posle Drugog svetskog rata većina nemačkih radnika je zamenjena radnicima iz unutrašnjosti. Fabrika je osnovala sopstveni učenički centar za obuku i ponovo je otvorena Državna škola keramike u Teplicama. Saradnja sa Visokom industrijskom školom za umetnost u Pragu takođe je u velikoj meri doprinela daljem unapređenju proizvodnje.
Od kasnih 50-tih godina, fabrika je polako vraćala svoju poziciju na svetskom tržištu. Kolekcija koju je dizajnirao profesor Jaroslav Ježek, prikazana na svetskoj izložbi EXPO 1958 u Briselu, u velikoj meri je doprinela tom uspehu. Tokom godina, asortiman proizvoda je dodatno proširen realističnim proizvodima glatkih, stilizovanih oblika u modernom duhu, kako u figurativnom tako i u dekorativnom porcelanu.
U sledećim godinama, asortiman je dalje proširivan, tako da je fabrika danas u stanju da zadovolji velik broj kupaca zadržavanjem visokih umetničkih, estetskih i tehnoloških standarda koji se poštuju u svetu.
1992. godine ime fabrike je promenjeno u “Porcelánová Manufaktura Royal Dux Bohemia, A.S.”, radila je kao nezavisno akcionarsko društvo, a 1997. godine ujedinjavanjem kapitala postala je član “Czech Porcelain Group”.

Uslovi prodaje prodavca

*****************************************************************************
*LIČNO PREUZMANJE prvenstveno kod moje kuće, u centru Novog Sada.
*ISPORUKA POUZEĆEM podrazumeva slanje Post Expressom, samo članovima bez negativnih ocena.
*U INOSTRANSTVO knjige šaljem uz prethodni dogovor o načinu plaćanja i preuzimanja.
*****************************************************************************
Najpovoljniji način za SLANJE KNJIGA je «preporučena tiskovina». Ako nije navedena u stavci «Organizovani transport», cenu poštarine možete odrediti prema podacima iz stavke «Težina» u opisu knjige i kalkulatora poštarine koja se nalazi ovde:
http://www.posta.rs/struktura/lat/aplikacije/alati/kalkulator-postarine.asp
*****************************************************************************
SLIKE manjeg formata mogu da pošaljem PostExpress-om. Cenu poštarine možete odrediti na osnovu težine koja je uvek navedena u ponudi, i cenovnika PostExpress-a koji se nalazi ovde:
http://www.postexpress.rs/struktura/lat/cenovnik/cenovnik-unutrasnji-saobracaj.asp
Slike većeg formata i pod staklom najsigurnije je preuzeti lično.
Slike se ne mogu slati u inostranstvo.
*****************************************************************************
ANTIKVARNE PREDMETE pojedinačno, ili nekoliko manjih, mogu da pošaljem PostExpress-om. Cenu poštarine možete odrediti na osnovu težine koja je uvek navedena u ponudi, i cenovnika PostExpressa iz prethodne stavke.
Kod težih ili skupocenih predmeta neophodno je lično preuzimanje. Po želji kupca, mogu, maksimalno zaštićeno, da pošljem PostExpressom, ali ne mogu da preuzmem odgovornost za sudbinu u transportu.
*****************************************************************************
Pogledajte i ostale moje ponude na Kupindu:
http://www./Clan/ivanf1/SpisakPredmeta
i aukcije na Limundu:
http://www.limundo.com/Clan/ivanf1/SpisakAukcija

Prodavac

ivanf1 (2.705)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

5.400 pozitivnih ocena

Novi Sad, Južnobački okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 132029469