Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

2LP ZABRANJENO PUŠENJE - Dok čekaš sabah (1985) ODLIČNA

239 pregleda
2 želi ovaj predmet

2LP ZABRANJENO PUŠENJE - Dok čekaš sabah (1985) ODLIČNA

Cena: 44.999 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

REX_3x3

REX_3x3

(2.017)

99,62% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

22.973 pozitivnih ocena

Beograd-Savski venac, Grad Beograd, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Kolekcionarski primerak
  • Format LP
  • Žanr Rock
  • Poreklo Domaći izvođač
  • Godina izdanja 1985

Pogledajte oglas u kome prodajem komplet ploča ZABRANJENOG PUŠENJA sa 20% POPUSTA:
https://www.limundo.com/kupovina/Muzika-i-filmovi/Muzika/Gramofonske-ploce/komplet-4xLP-ZABRANJENO-PUSENJE-20-POPUSTA-/130630197

format: 2LP
artist: ZABRANJENO PUŠENJE (Bosnia, Yugoslavia)
title: Dok čekaš sabah sa šejtanom
release date: 1985
label, Cat. No: Jugoton, LSY 69047/48
style: rock / new-primitivs

Ploče: NM (5-, neke strane i bolje), omot: VG+ (4+), inneri: NM (5-, i bolji). Jugoton ovde nije štampao gatefold omot na otvaranje, već obični `jednostruki`, pa su svi omoti pod težinom dve ploče sa innerima po pravilu slabije očuvani od ploča, kakav je i ovde slučaj. No, generalno, ovo je ODLIČAN primerak, kakav se danas sve teže i teže može naći kod ovog i inače veoma retkog albuma.

U vrerme izdavanja ovog duplog albuma sam služio JNA u Sarajevu, daleke 1985, i to u centru grada, u Domu JNA, gde je bilo neformalno okupljalište (jedno od) nju-primitivs ekipe, jer je tu, kao operater u bioskopu radio Mešak, otac Čere 1 i 2 iz PLAVOG ORKESTRA - pa mogu da iz prve ruke svedočim o nekim dešavanjima vezanim za ovu ploču.

PUŠENJE je napravilo pravi bum debi LP-jem `Das ist Walter` i definitivno su postali udarna pesnica novog primitivizma, kojeg smo se mi uglavnom gnušali, predviđajući da će to koketiranje sa narodnjacima (kao šega, šala, komika) i seljacizmima svih vrsta imati svoje negativne posledice, što s eubrzo i pokazalo. Pod ovim `mi`, mislim na intelektualni deo BGD i ZGB rock ekipe. No, raja je htela tako nešto, i Pušenje je svojim prvim albumom, prepunim hitova, napravilo dobar posao. Sebi, ali i drugim sličnim sarajevskim bendovima koji su nicali kao pečurke posle kiše.

No, iako su Nele, Sejo i kompanija bili extremno inteligentni, bili su i mladi, pa im je nedostatak iskustva odmogao, te nisu ispunili cilj, i postali stvarno veliki rock bend u SFRJ. Tome je posebno doprineo ovaj pretenciozni album, na kojem ima makar dvostruko više pesama no što je to bilo potrebno. Tu je i Jugoton pogrešio, jer nije preuzeo kormilo, već je pustio sarajevske klince da sami određuju šta će snimati i objavljivati.

U želji da se iskažu, momci su nabacali neke svoje ranije ideje, crtice, polu-skice... generalno, nedovoljno brušene pesme, koje na kraju nisu upalile, čak ni kod raje, a kamoli kod ostale publike. Preterano insistiranje na turcizmima je takođe bilo kontraproduktivno (no, makar smo naučili šta je na turskom sabah, a šta šejtan).

Ko se danas, osim najzagriženijih fanova PUŠENJA, seća pesama poput: Ja imam kuhinju, Učini da budem vuk, Brut, Ujka Sam, Gospođa Brams... i posebno `Radost prvog žita` koju je čak Jugoton odabrao da bude na promo singlu (i žestoko omanuo u izboru)?? Niko. I sa pravom, jer te numere i nisu ništa naročito.

U želji da im sve bude šega, zaboravili su da se ploče kupuju zbog MUZIKE, a ne fora&fazona. I na innerima je neki strip, gde su kao neke pošalice vezane za nju primitivs... Rezultat je bio očekivan, kada ga razmatramo sa današnje tačke gledišta. Ploča nije zadovoljila nikoga. Ni širu publiku, a ni ostrašćene nju-primitivs prtvoborce u Sarajevu. Za prve su pesme bile nedovoljno dobre, a za druge je to bilo jedno pretencizno, pompezno ostvarenje, koje samim tim odstupa od `rajinske` nju-primitivs ideologije. Znam dobro da su album kritikovali, pa i pljuvali gotovo svi, prilikom tračarenja u Domu JNA u Sarajevu.

Ploča je prošla loše u prodaji (a bila je i skupa, i koštala kao 2 LP-ja), ostvarila mali tiraž, i danas je veoma retka, pa shodno tome i skupa, a posebno jer je PUŠENJE iznedrilo još nekoliko generacija poštovalaca, koji se nisu tada ni rodili, a žele da imaju njihovu kompletnu diskografiju na polici.

No, da ne bude da samo kritikujem ovaj dupli LP... na njemu itekako ima dobrih, pa i par odličnih pesama: Tu je `Hase`, `Djevojčice kojima miriše koža` i `Ibro dirka`. Da su nepotrebne pesme izbačene, a one preostale malo dorađene, bio bi ovo veoma dobar (jednostruki) album, no ipak slabiji od prvenca. I to bi im omogućilo da narednim albumom poprave poziciju i probiju se u sam vrh `tabele` SFRJ rock scene. No šejtan im to nije dopustio, potaknuo je njihovu sujetu, pa su pomislili da mogu poput Džonija da u roku od godinu dana izbace običan i dupli LP, što ipak nije bilo realno u odnosu na njihov talenat i mogućnosti.

No, bilo je kako je bilo, i to se ne može ispraviti. kao ni visoka cena za ovu ploču, jer jednostavno, veoma malo ih je preostalo, pa ko ih želi, mora to i da plati.

A1 Stanje šoka 3:10
A2 Djevojčice kojima miriše koža 3:51
A3 Lutka sa naslovne strane 3:32
A4 Dok čekaš sabah sa šejtanom 4:43
B1 Dok jezdiš ka Alemanji 3:07
B2 Ibro dirka 3:20
B3 Ja imam kuhinju 3:36
B4 Ne me quitte pas 0:10
B5 Učini da budem vuk 3:40
B6 Baš - Čelik (Prvi Dio) 2:25
C1 Brut 2:29
C2 Radost prvog žita 3:34
C3 Ujka Sam 3:40
C4 Nedelja kada je otišao Hase 4:07
D1 Sanjao sam noćas da te imam 3:31
D2 Kažu mi da novog frajera imaš 3:42
D3 Gospođa Brams 3:41
D4 Baš - Čelik (Drugi Dio) 2:43

======================================================================

U svojoj prodajnoj kolekciji imam sledeće albume ZABRANJENOG PUŠENJA:

ZABRANJENO PUŠENJE - kompletna vinilna diskografija

I - ZABRANJENO PUŠENJE - kompletna vinilna LP (LP, 2LP, intervju LP) diskografija:

1) LP ZABRANJENO PUŠENJE - `Das ist Walter` (1984, Jugoton)
https://www.kupindo.com/Ploce/72303505_LP-ZABRANJENO-PUSENJE-Das-ist-Walter-1984-VG-VG-
https://www.kupindo.com/Ploce/72303613_LP-ZABRANJENO-PUSENJE-Das-ist-Walter-1984-VG-
https://www.kupindo.com/Ploce/76796961_LP-ZABRANJENO-PUSENJE-Das-ist-Walter-1984-3-press

2) 2LP ZABRANJENO PUŠENJE - `Dok čekaš sabah sa šejtanom` (1985, Jugoton)
https://www.limundo.com/kupovina/Muzika-i-filmovi/Muzika/Gramofonske-ploce/2LP-ZABRANJENO-PUSENJE-Dok-cekas-sabah-1985-ODLICNA/130152853

3) intervju 2LP ZABRANJENO PUŠENJE / CRVENI KORALJI - `Jugoton Express` (1985, Jugoton) JEX 057/058

4) LP ZABRANJENOM PUŠENJE - `Pozdrav iz zemlje Safari` (1987, Diskoton)
https://www.limundo.com/kupovina/Muzika-i-filmovi/Muzika/Gramofonske-ploce/LP-ZABRANJENO-PUSENJE-Safari-1987-NESLUSAN-NOV-/130629957
https://www.limundo.com/kupovina/Muzika-i-filmovi/Muzika/Gramofonske-ploce/LP-ZABRANJENO-PUSENJE-Safari-1987-2-press-ODLICNA/130630061

5) LP ZABRANJENO PUŠENJE - `Male priče o velikoj ljubavi` (1989, Diskoton)

______________________________________________________________________
II - ZABRANJENO PUŠENJE - kompletna singl (SP, EP, promo) diskografija:

1) EP ZABRANJENO PUŠENJE - `Neću da budem Švabo (u dotiranom filmu) / Pamtim to kao da je bilo danas / Zenica Blues` (1984, Jugoton) - 3-track EP

1a) promo SP ZABRANJENO PUŠENJE – `Neću da budem Švabo (u dotiranom filmu) / Pamtim to kao da je bilo danas` (1984, Jugoton) - singl sa 2 pesme, bez `Zenica Blues`

2) promo SP ZABRANJENO PUŠENJE - `Stanje šoka / Radost prvog žita` (1985, Jugoton)

3) promo SP ZABRANJENO PUŠENJE - `Ibro dirka / Djevojčice kojima miriše koža` (1985, Jugoton)

______________________________________________________________________
III - ZABRANJENO PUŠENJE - kompletna vinilna kompilacijska diskografija:

1) LP V/A - `Zaplešimo! 16 originalnih hitova` (1984, Jugoton)
pesma: Šeki Is On The Road Again

2) LP V/A - `Pjevajmo do zore` (1985, Jugoton)
pesma: Stanje šoka

Uslovi prodaje prodavca

OPŠTI USLOVI - VAŽE ZA SVE KUPOVINE - OBAVEZNO PROČITATI PRE KUPOVINE

************************************************
NE ŠALJEM U INOSTRANSTVO - SAMO PO SRBIJI

AT THIS MOMENT, DUE TO NEW CUSTOMS PROCEDURE, I CANNOT SHIP ABROAD.
************************************************

Nakon kupovine potrebno je uplatiti izlicitirani iznos na moj tekući račun koji ću vam dostaviti u poruci. Ukoliko Vam je lakše, možete odmah uplatiti i ptt troškove za slanje POST EXPRESSOM ili kao CC PAKET, ili ih možete platiti lično dostavljaču, prilikom prijema. O tome ćemo se dogovoriti i napisaću vam tačan iznos poštarine.

LIČNO PREUZIMANJE je u centru Beograda, po prethodnom dogovoru, na uglu Sarajevske (Hajduk Veljkov venac) i Nemanjine, kod nekadašnje radnje Borovo - Borelli, gde je sada pošta.

POUZEĆEM šaljem isključivo i samo kupcima sa kojima sam ranije uspešno sarađivao..

NE ŠALJEM PREDMETE KAO PREPORUČENA PISMA!!! Ukoliko vam to ne odgovara - nemojte kupovati kod mene. Znači, samo POST EXPRESS i CC PAKET:

PostNet plaćanje je takođe samo iznimno, ako baš ne možete da mi uplatite novac na račun, ali i o tome ćemo se dogovoriti PRE no što kupite predmet. Moguća je i uplata preko Western Uniona, Moneygrama, RIA, ili PayPala (ali kod Paypala sa dodatkom od 13% na cenu zbog njihovih sumanutih procizija).

FOREIGN CUSTOMERS - ALWAYS, ALWAYS, ALWAYS CONTACT ME BEFORE BUYING !!!!!+

Prodavac

REX_3x3
REX_3x3 (2.017)

99,62% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

22.973 pozitivnih ocena

Beograd-Savski venac, Grad Beograd, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 130152853