Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Orden za zasluge Plavi Maks

86 pregleda
2 želi ovaj predmet

Orden za zasluge Plavi Maks

Završena

Datum završetka: 20.04.2024. u 18:47

Početna cena: 1.600 RSD

Broj ponuda:

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

smokvica

smokvica

(3.223)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

5.640 pozitivnih ocena

Čačak, Moravički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Nekorišćeno
  • Detaljno stanje Odlično
  • Originalnost Replika
  • Kulturno dobro Predmet koji prodajem nije kulturno dobro ili ovlašćena institucija odbija pravo preče kupovine

Orden za zasluge Plavi Maks metalni sa trakom za vezivanje oko okovratnika.
Орден за заслуге (франц. Pour le Mérite), познатији по неформалном називу Плави Макс, био је највише пруско одликовање које се додељивало до краја Првог светског рата.

Орден је први установио краљ Фридрих Велики још 1740. године а натпис на ордену је био на француском зато што је званични језик на немачком двору био француски. Све до 1810. године одликовање је било и војно и цивилно. У јануару исте године, пруски краљ Фридрих Вилхелм III је донео одлуку по којој се овај орден могао додељивати само војним лицима.
Орден се састојао до плавог глазираног Малтешког крста са орловима између крака и са краљевсом шифром и натписом Pour le Mérite на самом крсту.
Орден је стекао светску славу током Првог светског рата. Иако се могао доделити било ком војном лицу, његови најпознатији добитници били су немачки војни пилоти, чији успеси су масовно кориштени у пропагандне сврхе. Да би пилот-ловац био одликован овим орденом, требало је да обори најмање 8 непријатељских авиона. Први немачки пилот који је одликован овим орденом био је чувени ловачки ас Макс Имелман (Max Immelmann) по коме је орден и добио име Плави Макс – плави због своје боје и Макс по Максу Имелману.

Добитници Плавог Макса били су обавезни да га носе кад год су у униформи.

Познати добитници овог ордена били су Фелдмашрал Леонард Граф фон Блументал (Leonhard Graf von Blumenthal), Манфред фон Рихтхофен (Manfred von Richthofen), познатији као Црвени барон, Херман Геринг (Hermann Gö ring), који ће касније постати један од најзначајнијих вођа Трећег рајха, Ервин Ромел (Erwin Rommel), позната Пустињска лисица из Другог светског рата, Крес фон Кресенштајн (Kress von Kressenstein), Феликс фон Лукнер (Felix von Luckner) који је потопио велики број непријатељаких бродова без и једног погинулог на обе стране и Паул фон Летов-Форбек (Paul von Lettow-Vorbeck), који је предводио немачке герилске снаге током кампање у немачкој источној Африци. Последњи живи носилац овог ордена био је писац Ернст Јингер (Ernst Jü nger) који је преминуо 1998. године, а који је са 23 године уједно био и најмлађи добитник овог ордена.

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Post express, Pošta

Slike saljem Postexpresom ili postom kao paket , Postarina se placa iskljucivo po prijemu posiljke. .
*********************************************************************************************************************************************************************************************************************
KAPSULE,NALEPNICE, KOVANICE, PRIVESKE,NOVCANICE SALJEM VREDNOSNO,PREPORUCENO ISKLJUCIVO POSLE UPLATE NA RACUN RAIFFEISEN BANKA 265-0000000628928-67 .
--------------------------------------------------------------------------------------------
### PREDMETE KOJE PRODAJEM NE SALJEM VAN SRBIJE ###
MOLIM PRE KUPOVINE OBAVEZNO PROČITATI
--------------------------------------------------------------------------------------------

PREDMETI LICITACIJE :
-Predmeti su onakvi kakvi su na slikama i u opisu koji dajem.Ukoliko Vas nesto interesuje pitajte da ne bi bilo nesporazuma.

.Placanje pouzecem saljem iskljucivo po dogovoru. AKS-om ne saljem.
RACUN NA KOJI MOZETE DA UPLATITE IZLICITIRANI IZNOS
RAIFFEISEN BANKA 265-0000000628928-67
Po uplati odmah saljem posiljku.Zamolio bih,ukoliko je doslo do promene adrese ili broja telefona,nakon isteka licitacije ODMAH dostavite tacne podatke, u protivnom saljem iskljucivo na adresu koju dobijem od Limindo tima.
HVALA NA RAZUMEVANJU.
Kome ne odgovara ovakav nacin kupoprodaje molio bih da ne licitira.
********************************************************************************************************************************************************************************************************************
MOLIM DA ME KONTAKTIRATE PUTEM PORUKA NA LIMUNDU I KUPINDU, KAKO BI OSTAO PISANI TRAG O NASEM DOGOVORU CIME BI IZBEGLI SVE MOGUCE NESPORAZUME.

Prodavac

smokvica
smokvica (3.223)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

5.640 pozitivnih ocena

Čačak, Moravički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 130224173