Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Časopis Poetika 7-9/2013 Ruski Futurizam

57 pregleda
0 želi ovaj predmet

Časopis Poetika 7-9/2013 Ruski Futurizam

Cena: 990 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.644)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.924 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

.RUSKI FUTURIZAM ........KORNELIJA.IČIN, M.I. ŠAPIR, MILIVOJE JOVANOVIĆ, JEKATERINA BOBRINSKA, ROMAN JAKOBSON, JEFIM ETKIND, ALEKSANDAR PARNIS
РУСКИ ФУТУРИЗАМ
П О Е Т И К А
Часопис за теорију, историју и критику поезије
Главни и одговорни уредник ЛЕОН КОЈЕН
Број 7 - 9 / 2О13

а) Поетика

Р е ф е р е н ц е

ФУТУРА
ФАКТУРА
ФРАКТУРА РУСКОГ ФУТУРИЗМА
МАНИФЕСТИ РУСКИХ ФУТУРИСТА
О `ЗВУКОВНОМ СИМБОЛИЗМУ` КОД РАНОГ ХЛЕБЊИКОВА
`ФИНСКА` ЈЕЛЕНЕ ГУРО
ТЕОРИЈА `ТРЕНУТНОГ СТВАРАЛАШТВА` АЛЕКСЕЈА КРУЧОНИХА
БЕНЕДИКТ ЛИВШИЦ И Ф.Т.МАРИНЕТИ
О СТИХУ МАЈАКОВСКОГ
РИКА: О ПОЕТИЦИ МАЈАКОВСКОГ
ЕСТЕТИКА АНАРХИЈЕ
Tema RUSKI FUTURIZAM Posle nekoliko decenija prvi put u srpskim časopisima pojavljuju se obimni tekstovi o ruskom futurizmu i to u časopisu „Poetika“ koji izdaje „Čigoja štampa“, a uredjuje „trio“ vrsnih znalaca poezije, akademik Milosav Tešić, dr Aleksandar Jovanović i Leon Kojen. Ruska literatura i poezija su u svetskim razmerama nezaobilazna tema, pa je posle temata o akmeizmu sačinjen na 230 stranica časopisa temat o ruskom futurizmu. Uvodnim tekstom Kornelije Ičin „Futura, faktura i fraktura ruskog futurizma“ načinjena je svojevrsna mini istorija ruskog futurizma ispisana na poseban način kao uvod, u prvi put objavljene, Manifeste ruskih futurista. Kručonih, Maljevič, Hlebnjikov, Marineti, Majakovski, Kamenjev itd., izranjaju u svom svom pesničkom sjaju posle tačno stotinu godina od ustoličenja futrizma u Rusiji. Taj osebujni „šamar društvenom ukusu“ u kome se kaže da je „prošlost tesna, da su Akademija i Puškin nerazumljiviji od hijeroglifa i da s broda savremenosti treba baciti Puškina, Dostojevskog i Tolstoja“ govori dovoljno o pobuni novih budućih korifeja ruske poezije. Ko danas može da napiše „naredjujemo da se poštuju prava pesnika“ kada poezija danas zamire i nestaje, a to je bio jedan od važnih angažmana futurista. Futuristi su se proglasili „novim ljudima novog života“ i tako su živeli i delali kasnije razvejani na valovima oktobarske revolucije. Na početku nastanka razvaline Evrope 1914, koju će stvoriti Veliki rat oni kliču „živela treća Revolucija, Revolucija Duha!“ U tematu je objavljen i tekst velikog rodonačelnika strukturalizma Romana Jakobsona „O stihu Majakovskog“, zatim Jefima Etkinda „Rika: o poetici Majakovskog“, zatim Šapirov tekst „O „zvukovnom simbolizmu“ kod ranog Hlebnjikova“. Neumorna Kornelija Ičin i MIlivoje Jovanović pišu o „Finskoj“ Jelene Guro. Temat upotpunjuje i tekst Jekaterine Bobrinske o „teoriji „trenutnog stvaralaštva“ Alekseja Kručoniha“ i tekst Aleksandra Parnisa o Livšicu i Marinetiju. „Poetika“ je ovim tematom obeležila nestvarni trenutak svetske poezije, nastanak pesničke buktinje iz koje će niknuti mnogi pesnički pravci i mnogi pesnički geniji.

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Ostalo (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Pošta

RASPRODAJA KNJIGA PO POČETNOJ CENI OD 10 din!!! Naći ćete ih tako što kliknete na sve moje predmete, pa u meniju način kupovine SELEKTUJTE KVADRATIĆ AUKCIJA, i prikazaće Vam se svi predmeti sa početnom cenom od 10din.

Dodatno kada Vam se otvore aukcije kliknite na SORTIRAJ PO, pa izaberite ISTEKU NAJSKORIJE, i dobićete listu aukcija sa početnom od 10 dinara, po vremenu isteka.

Zbog perioda praznika vreme za realizovanje kupoprodaje može da se produži na do 20 dana.

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.644)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.924 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 125345685