Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Okom svećenika I-III, Andrija Kopilović

316 pregleda
0 želi ovaj predmet

Okom svećenika I-III, Andrija Kopilović

Cena: 990 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.649)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.981 pozitivna ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Odlično očuvano, oko 1000 stranica



OKOM SVEĆENIKA Andrija Kopilović , Subotica 2006 , zbirka članaka objavljenih u `Hrvatskoj riječi`., rimokatolicizam, Nestrpljivost u ostvarivanju različitih ciljeva jedna je među mnogim, većini vjerojatno vidljivim, odlikama čovjeka određenog suvremenim društvenim prilikama. Nestrpljivost koja nije samo znak pomanjkanja ili čak nedostatka važne ljudske vrline: strpljivosti u ustrajnosti u kakvu dugotrajnom, možda i mučnom pothvatu, što ne rijetko poprima sva obilježja bešćutnosti i nemoralnosti. Kakvo mjesto ima religija danas, kao misaoni sustav i zbroj teologijskih ideja, u tome i takvom svijetu sve više izloženom (prepuštenom?) na milost i nemilost novih i zacijelo privlačnih sredstava priopćavanja, odnosno medija, ako tko tako više voli? Još je teže utvrditi kakvo je, uistinu, zanimanje za knjige napisane o tim pitanjima, koje se može biti i kupuju, ali to ne mora biti dokaz i njihove čitanosti. Pri čemu imamo u vidu ne mali jaz između religioznog znanja i religioznog iskustva, te da se knjige o religiji danas ne samo manje čitaju nego i teže pišu. (M. Miković)

Andrija Kopilović
Prijeđi na navigacijuPrijeđi na pretraživanje
Andrija Kopilovic-mc.rs.jpg
Msgr. dr. th. Andrija Kopilović (Bajmak, 11. svibnja 1941.) bački je hrvatski svećenik, književnik i kulturni djelatnik iz Vojvodine. Pročelnik je Katehetskog vijeća i direktor Studija Subotičke biskupije, prorektor je Teološko-katehetskog instituta subotičke biskupije i rektor svetišta Majke Božje na Bunariću. Rujna 2011. prijevremeno je umirovljen.[1]


Sadržaj
1 Životopis
2 O radu
3 Djela
4 Nagrade
5 Izvori
6 Vanjske poveznice
Životopis
Rodio se u bačkom selu Bajmoku 11. svibnja 1941. godine.

Studirao je teologiju u Zagrebu, gdje je diplomirao na Teološkom fakultetu u Zagrebu 1966. godine. Zaredio se iste godine u subotičkoj katedrali. U Zagrebu je magistrirao 2002. godine.

Upravljao je dvjema župama u subotičkoj biskupiji. Bio je vikar u Zmajevu. Od 1969. vodi župu Marije Majke Crkve u Šandoru, a za njegova župnikovanja sagrađena je župna crkva. Prosinodalnim je ispitivačem od 17. listopada 1975. godine. Predavao je u "Paulinumu" 20 godina. Nakon toga je bio 6 godina biskupijskim vikarom. Od 2004. je počasni arhiprezbiter.

Članom je Biskupske konferencije Srbije, gdje je i predsjednikom komisije za vjeronauk. Radi na utemeljenju Teološkog fakulteta i izgradnje Bogoslovije "Augustinianum" u Subotici.

2005. magistrirao je teologiju u Krakovu.

O radu
Predsjedatelj je Foruma hrvatskih institucija i organizacija u Vojvodini (stanje s početka 2003.).

Predsjednik je Katoličkoga instituta za kulturu, povijest i duhovnost Ivan Antunović. Kao predsjednik tog instituta, dodjeljivao je nagradu "Ivan Antunović".

Članom je Upravnog odbora HKC "Bunjevačko kolo" [2].

Radi i kao novinar. Piše članke za subotičku "Hrvatsku riječ" i "Zvonik".

Piše kratku prozu. Knjiga "Okom svećenika" je zbirka članaka što je pisao u "Hrvatskoj riječi".

2004. je doktorirao na katedri dogmatike-ekleziologije Papinske teološke akademije u Krakovu na temu "Kristova Crkva u službi naroda Hrvata – Kardinal Kuharić svjedok Crkve XX. stoljeća". Prvi je Hrvat koji je doktorirao teologiju na ovom sveučilištu [3].

2011. je godine zajedno s Ljudevitom Vujkovićem Lamićem bio stručnim suradnikom pri tiskanju serije poštanskih maraka tiskanih na temu žetvene svečanosti bačkih Hrvata Dužijance. [4]

Protagonist je dokumentarnog filma Branka Ištvančića Od zrna do slike.[5]

Djela
Dužijanca, monografija, (suautori: Lazo Vojnić Hajduk i Alojzije Stantić), NIU Hrvatska riječ, Subotica, 2006.
Okom svećenika, I., II., III., (kratka proza), NIU Hrvatska riječ, Subotica, 2006., 2008.
Razgovori s Antom Sekulićem, (suautor: Milovan Miković), Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost Ivan Antunović, Subotica 2008.
Nagrade
2006. godine je dobio naslov "Počasnog građanina Subotice".

Izvori
Subotička biskupija Župe i svećenici
Zvonik br. 143/2006. Dr. Andrija Kopilović primio zvanje ”Počasni građanin” Subotice
Predstavljamo naše župne zajednice - Marija Majka Crkve. Župa Marije Majke Crkve - Aleksandrovo - Subotica, Zvonik, Godina: VIII , Broj: 06(80), Subotica, lipanj 2001.
Radio Subotica Marija Matković: Umirovljenje mons. dr. Kopilovića nije povezano s Dužijancom i DSHV-om, 21. rujna 2011.
Zvonik br. 162 Novo vodstvo HKC "Bunjevačko kolo"
Subotička biskupija Novi doktor teologije, 25. lipnja 2004.
Hrvatska riječ Sto godina žetvenih svečanosti u Subotici: Poštanske marke s motivima Dužijance, 8. srpnja 2011., preuzeto 20. kolovoza 2011.
Radio Subotica na hrvatskom Uskoro... Somborska i subotička premijera filma «Od zrna do slike» Branka Ištvančića, 5. listopada 2012. Preuzeto 29. rujna 2012.
Vanjske poveznice
Radio-Subotica, Knjiška produkcija vojvođanskih Hrvata u 2007.
Kategorija: Hrvatski književnici iz VojvodineHrvatski svećeniciVojvođanski HrvatiŽivotopisi, SuboticaHrvatski novinari iz Vojvodine

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Pošta

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.649)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.981 pozitivna ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 97994773