Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Budno oko - knjiga o Vasku Popi, Nikolaj Timčenko

19 pregleda
0 želi ovaj predmet

Budno oko - knjiga o Vasku Popi, Nikolaj Timčenko

Cena: 1.590 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.642)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.919 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Аутор - особа Тимченко, Николај, 1934-2004 = Timčenko, Nikolaj, 1934-2004
Наслов Будно око : књига о Васку Попи / Николај Тимченко ; приредио Владимир Мичић
Врста грађе књига
Језик српски
Година 2018
Издавање и производња Лесковац : Задужбина "Николај Тимченко", 2018 (Ниш : Пунта)
Физички опис 385 str. ; 21 cm
Други аутори - особа Мичић, Владимир, 1975- = Mičić, Vladimir, 1975-
Збирка Дела Николаја Тимченка ; 14
ISBN 978-86-915177-5-5 (брош.)
Напомене Тираж 300
О писцу: стр. 367-371
Стр. 373-380: Између бдења и ћутања / Владимир Мичић
На корицама ауторова слика и белешка о њему
Библиографија: стр. 363-365
Регистар.
Предметне одреднице Попа, Васко, 1922-1991
УДК 821.163.41.09 Попа В.
LESKOVAC – Simon Simonović objavio je u 11 – 12. januara 2019. godine u listu „Danas“ prikaz knjige Nikolaja Timčenka „Budno oko, zapisi o Vasku Popi“.

Prilog objavljujemo u celini.

Knjigu Nikolaja Timčenka (1934-2004) Budno oko, zapisi o Vasku Popi (Zadužbina Nikolaj Timčenko, Leskovac 2018) odlično je priredio Vladimir Mičić.

I ona, uzduž i popreko, iskosa kako bi rekao Dušan Matić, obnavlja razgovor o najznačajnijem srpskom pesniku druge polovine 20. veka, kao što je Vasko Popa i, istovremeno, vraća u život pomalo zaboravljenog Timčenka. On je svoju knjigu pisao dvadeset i pet godina, od prvog teksta Sunce poezije Vaska Pope, marta 1963, do poslednjeg Za i protiv jedne poezije, marta 1998, o pesmama koje je Vasko objavljivao pola veka. Ovom knjigom, on se pokazuje kao dosledan kritičar, ne samo o jednom značajnom pesniku, iako je svoje tekstove objavljivao u raznim časopisima i prilikama.

Obimna knjiga, s pratećim, dragocenim dodacima (Izvori, O piscu, Između bdenja i ćutanja, Pregledom imena), na skoro 400 strana, pokazuje koliko je Timčenko bio (dodao bih i ostao) u vrhu srpske književne kritike i esejistike. Dragocene su napomene priređivača da je sledio uputstva koja je Timčenko dao, okupljanjem tekstova iz periodike i onih koji se iz rukopisne zaostavštine prvi put objavljuju. Privlačno je i objašnjenje Vladimira Mičića naslova knjige. Timčenko je često koristio oko kao metaforu, oko koje on ima na umu je „svevideće, budno u sokratovskom smislu, i ono odražava aktivan stav prema životu. Negde između budnosti i snevanja Timčenko vidi i promišlja o položaju čoveka – data mu je moć da vidi i promišlja o položaju čoveka, ali se često njome ne služi, barem ne kako bi trebalo…“ Timčenkovo oko posmatra.

I nešto sasvim lično. Drago mi je što se pojavila ova knjiga. Pre nje je objavljena knjiga Borislava Radovića o Vasku. Nikolaja sam poznavao, poduže. Dvaput je pisao o mojim pesmama. Pročitavši do kraja ovu knjigu, vratio sam se na njen početak. Pratio sam samo fusnote. Navodim ih iz prvih sto strana. Ivan Foht, Srpski mitološki rečnik, Karel Kosik, Platon, Zoran Mišić, Borisav Mihailović Mihiz, Danko Grlić, Eduard Hanslik, Ernst Bloh, Leonele Venturi, Nikola Milošević, Niče, Niče… Sva ta razuđenost, pozivanje na njih da bi se pažljivije, dublje čitale pesme jednog pesnika.

Vaskova vizija je sumorna, reči su Nikolaja koji navodi njegovu kap krvi u uglu neba. Neke sam tekstove čitao prvi put, kao onaj Kulenovićena kritika Popine poezije (1984). Mogao bi da Nikolaju dopišem jednu anegdotu. Kad je Milan Bogdanović napadao Vaska zbog stiha da konj ima osam nogu (kako?), Dušan Matić mu je pokazao crtež iz Egipta, na kome konj, u trku, ima osam nogu.

Dirnuo me je završni tekst Vasko Popa. Dugo sam radio u Nolitu s Vaskom. I kad smo sastavljali novinske oglase, nije hteo da čuje za Dela Vaska Pope. Nervirala ga je promena padeža. I onda smo pisali Vasko Popa: Dela. Kao što smo pisali Dela Žana-Pola Sartra. Od Vaska mi je ostalo da izbegavam promenu neobičnih prezimena. I danas kad objavljujem japanske pisce, na zadnjim koricama, kad pišem nešto o njima, uvek su u prvom padežu: Kenzaburo Oe, Đunićiro Tanizaki…

Dakle, Vasko Popa. Da sam mogao ispričao bih Timčenku još dve-tri anegdote koje bi ga privukle. Kad piše kako ispred poslovnice JAT ispraća ćerku u inostranstvo, rekao bih mu da Vasko živi preko puta. I da sam tamo, s prijateljima, odlazio u zoru, oko šest sati, juna 1968, kad se otvori pekara preko puta parka Tašmajdan. Odneli bi Vasku burek i nastavili raspravu studentskom protestu. I…

Nadam se da mi priređivač ove vredne knjige neće zameriti na napomeni, jer me je Nikolaj Timčenko podstakao na nju.

Izvor: Danas, 11. januara 2019.

Krug knjiga
Pojava Vaska Pope u posleratnoj srpskoj poeziji označava snažan preokret u odnosu na poetsko stvaralaštvo njegovih savremenika. Pesnički izraz Vaska Pope je naklonjen aforizmu, poslovici, eliptičan je i jezgrovit. Jezik Vaska Pope je sažet i lapidaran. On piše kratke stihove bez rime i interpunkcije, koji su bliski metrici srpske narodne poezije.

Za života je objavio osam knjiga poezije koje su činile krug i nose svoje znamenje:

"Kora" - 1953.
"Nepočin polje" - 1956.
"Sporedno nebo" - 1968.
"Uspravna zemlja" - 1972.
"Vučja so" - 1975.
"Kuća nasred druma" - 1975.
"Živo meso" - 1975.
"Rez" - 1981.
Posle smrti Vaska Pope u njegovoj zaostavštini pronađena je nedovršena knjiga pesama "Gvozdeni sad", zatim nezavršena celina "Lepa varoš V", kao i krug od pet pesama pod zajedničkim naslovom "Ludi Lala". Iz zaostavštine potiče još i 19 pesama, kao i knjiga zapisa o umetnosti i umetnicima "Kalem". 2002. godine u izdanju KOV Vršac izašla je knjiga "Rumunske i druge pesme" gde su po prvi objavljene neke pesme iz Popine zaostavštine koje je on još u mladosti pisao.

Nagrade i priznanja
Vasko Popa je prvi dobitnik "Brankove nagrade" za poeziju, ustanovljene u Sremskim Karlovcima u spomen na Branka Radičevića. Godine 1957. dobija Zmajevu nagradu, 1968. Austrijsku državnu nagradu za evropsku literaturu, 1976. nagradu za poeziju "Branko Miljković", 1978. dodeljuje mu se nagrada AVNOJ-a, a 1983. književna nagrada "Skender Kulenović".

Nagrada "Vasko Popa"
Godine 1995., u Vršcu, ustanovljena je nagrada "Vasko Popa" za najbolju knjigu pesama na srpskom jeziku i dodeljuje se svake godine na dan pesnikovog rođenja, 29. juna. Nagradu dodeljuju Društvo prijatelja Vršca "Vršac lepa varoš", Hemofarm koncern i Agencija Đorđević. Dosadašnji dobitnici su:

1995. - Borislav Radović
1996. - Ivan V. Lalić
1997. - Stevan Raičković
1998. - Milutin Petrović
1999. - Slobodan Zubanović
2000. - LJubomir Simović
2001. - Novica Tadić
2002. - Miloš Komadina za zbirku pesama "Svejedno"
2003. - Saša Jelenković za zbirku pesama "Knjiga o srcu"
2004. - Duško Novaković za zbirku pesama "Izabrao sam mesec"

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja)
  • Slanje Pošta

RASPRODAJA KNJIGA PO POČETNOJ CENI OD 10 din!!! Naći ćete ih tako što kliknete na sve moje predmete, pa u meniju način kupovine SELEKTUJTE KVADRATIĆ AUKCIJA, i prikazaće Vam se svi predmeti sa početnom cenom od 10din.

Dodatno kada Vam se otvore aukcije kliknite na SORTIRAJ PO, pa izaberite ISTEKU NAJSKORIJE, i dobićete listu aukcija sa početnom od 10 dinara, po vremenu isteka.

Zbog perioda praznika vreme za realizovanje kupoprodaje može da se produži na do 20 dana.

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.642)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.919 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 132198057