Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Životopis Sergija Dimitrijevića, Nikola Cvetković

246 pregleda
2 želi ovaj predmet

Životopis Sergija Dimitrijevića, Nikola Cvetković

Cena: 990 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.644)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.924 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Аутор - особа Цветковић, Никола, 1939- = Cvetković, Nikola, 1939-
Наслов Живети пуним животом : (животопис Сергија Димитријевића) / Никола Цветковић
Врста грађе књига
Језик српски
Година 1996
Издање [1. изд.]
Издавање и производња Лесковац : Народни музеј, 1996 (Лесковац : Напредак)
Физички опис 295 стр. : слика С. Димитријевића ; 20 cm
Други аутори - особа Васић, Мирољуб
Збирка Библиотека Народног музеја у Лесковцу ; књ. 44
ISBN (broš.)
Напомене Слово о Сергију Димитријевићу / Мирољуб Васић: стр. 9-19.
Предметне одреднице Димитријевић, Сергије, 1912-1987
УДК 93/99(497.11):929 Dimitrijević S.

Biografija
Školovao se u Leskovcu a zatim je studirao prava i ekonomiju na Pravnom fakultetu u Beogradu između 1930. i 1934. godine. Studije je nastavio usavršavanjem u Parizu na Institutu visokih studija međunarodnih odnosa između 1935. i 1937. godine. Bio je rukovodilac partijske organizacije jugoslovenskih studenata i predstavnik Komunističke partije Jugoslavije u Balkanskom komitetu između 1938. i 1939. godine. Uhapšen je 1939, a rat je proveo prvo po logorima u Francuskoj a zatim u Buhenvaldu (1944—1945). Nakon završetka Drugog svetskog rata prvo je radio u orgnaima vlasti u Leskovcu a zatim je prešao u Beograd gde je radio kao direktor Ekonomskog instituta savezne vlade od 1946. do 1951. godine. Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu predavao je političku ekonomiju. Kao saradnik Ekonomskog instituta tokom 50-ih godina je radio na doktorskoj disertaciji Strani kapital u privredi bivše Jugoslavije koju je odbranio 1957. godine. Od 1955. do penzionisanja 1966. radio je u Istorijskom institutu u Beogradu u zvanju naučnog saradnika i naučnog savetnika.

Istoriografski rad
O aktuelnim političkim i privrednim temama pisao je još kao đak (od 1934. godine) a u posleratnom periodu počinje da objavljuje istoriografkse radove zasnovane na pažljivoj proučavanju istorijske građe. Istoriografski rad postao je glavna oblast njegovog interesovanja: bavio se prošlošću svog rodnog kraja, Leskovca i njegove okoline, zatim izdavanjem spisa i izučavanjem života i dela srpskih socijalista, privrednom istorijom Kraljevine Jugoslavije i srpskom srednjovekovnom numizmatikom. U svakoj od ovih oblasti napisao je veći broj radova koji imaju trajnu istoriografsku vrednost. Izučavanju ekonomske istorije prilazio je kao kritičar kapitalizma, sa stanovišta marksističke ekonomske teorije.

U proučavanju istorije Leskovca i okoline imao je širok spektar interesovanja: od sakupljanja narodnih umotvorina i pisane građe do planova o izradi Leskovačke enciklopedije (projekat započet 1952—1954, ali nedovršen). Njegova arhivska izučavanja znatno su proširila izvornu podlogu za proučavanje istorije ovog kraja a posebno je značajno što je prvi uočio delovanje i značaj dubrovačkih trgovaca, kolonija i karavana u ovom području u 17. veku.

Prilikom izučavanja srpskog socijalističkog pokreta tretirao je širok raspon tema od bibliografija socijalističkih pisaca, izdavanja sabranih spisa Radovana Dragovića, Dušana Popovića, Dimitrija Tucovića i posebnih studija o istaknutim ličnostima socijalističkog pokreta (Andra Banković, Dragiša Lapčević, Radovan Dragović). Dao je i dve sinteze istorije socijalističkog pokreta u Srbiji (1982) i Beogradu (1974). Privreda stare Jugoslavije bila je samo privremeno Dimitrijevićevo istraživačko interesovanje. Pored disertacije napisao je i nekoliko kraćih radova sa ovom tematikom. Njegova izučavanja privredne istorije neretko su ideološki obojena. Uveren u ispravnost marksisitičke ideologije ekonomskom istorijom se bavio sa pozicija radikalnog krila socijalističkog pokreta.

Posebno su značajna njegova izučavanja i sakupljanja srpskog srednjovekovnog novca. U mladosti je otpočeo prikupljanje starog srpskog novca a numizmatičke radove objavljivao je od 1957. godine. Veliku zbirku novca i prateće dokumentacije ostavio je SANU obavezujući pritom ovu instituciju da izda korpus srpskgo srednjovekvonog novca. Dimitrijević je otkrivao nepoznata vrste i varijante, sistematski ih je objavljivao i opisivao, bavio se i čitavim oblastima srednjovekovne numizmatike (bakarni novac, novac sa kontramarkama, falsifikati i drugo). Dimitrijevićevi radovi imaju fundamentalan značaj za bavljenje srpskom srednjovekovnom numizmatikom.

Objavljena dela
Strani kapital u privredi bivše Jugoslavije, Beograd, »Nolit« 1958
Katalog srpskog srednjovekovnog novca, Beograd, »Zavod za udžbenike i nastavna sredstva«, 2001
Srednjovnjkovni srpski novac, Beograd, »SANU«, 1997
Počeci modernizacije Leskovačke privrede, Leskovac, Narodni muzej
Novac kneza Lazara, »Bagdala« 1971
Socijalistički radnički pokret u Srbiji: 1870-1918
Pozdrav iz Beograda:Beograd na starim razglednicama, 1986
Radovan Dragović i stvaranje klasnog radničkog pokreta i Socijaldemokratske stranke u Srbiji, Beograd »Radnička štampa Beograd«, 1978
Spomenica pedesetogodišnjice radničkog pokreta Leskovca i okoline 1903-1953, Leskovac, Odbor za proslavu pedesetogodišnjice radničkog pokreta u Leskovcu 1953
Strukturalne promene u poljoprivredi Srbije sredinom 20. veka, »Zadužbina Andrejević« 2002
Istorija Leskovca i okoline, Narodni muzej, 1983
Socijalna struktura sela i agrarne reforme u Leskovačkom okrugu, Leskovac, Izdanje Okružnog odbora Narodnog fronta, 1946
Dubrovački karavani u južnoj Srbiji u 17. veku, Beograd, »SANU«, 1958
Borba s Turcima pod Skobaljićem: istorija i predanje, Leskovac, »Gradski narodni muzej« 1951
Strelja:Leskovčani u Prvom srpskom ustanku (istorija i predanje), Leskovac, »Napredak«, 1954
Crnotravske i leskovačke narodne pesme oslobodilačkog rata i revolucije, Beograd, »Naučno delo«, 1967
Agrarni odnosi za vreme Turaka u leskovačkom kraju, Leskovac, Gradski narodni muzej, 1951
Izvori
Enciklopedija srpske istoriografije, Beograd 1997.
Danilo Kocić, Leskovački pisci - tragovi i traganja (I-II), Udruženje pisaca Leskovac 2015.
S
Kategorije: Rođeni 1912.Umrli 1987.PiroćanciLeskovčaniSrpski pravniciSrpski ekonomistiSrpski istoričariSahranjeni u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u BeograduDoktori ekonomskih naukaNumizmatičari

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Pošta

RASPRODAJA KNJIGA PO POČETNOJ CENI OD 10 din!!! Naći ćete ih tako što kliknete na sve moje predmete, pa u meniju način kupovine SELEKTUJTE KVADRATIĆ AUKCIJA, i prikazaće Vam se svi predmeti sa početnom cenom od 10din.

Dodatno kada Vam se otvore aukcije kliknite na SORTIRAJ PO, pa izaberite ISTEKU NAJSKORIJE, i dobićete listu aukcija sa početnom od 10 dinara, po vremenu isteka.

Zbog perioda praznika vreme za realizovanje kupoprodaje može da se produži na do 20 dana.

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.644)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.924 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 105024073