Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Treći talas, Samjuel Hantington

39 pregleda
0 želi ovaj predmet

Treći talas, Samjuel Hantington

Cena: 2.490 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.649)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.981 pozitivna ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Vrloi dobro očuvano, ima nekih podvučenih rečenica
Аутор - особа Huntington, Samuel P., 1927-2008 = Хантингтон, Самјуел Ф., 1927-2008
Наслов Treći talas : demokratizacija na kraju dvadesetog veka / Semjuel P. Hantington ; sa engleskog preveo Ivan Radosavljević
Јединствени наслов ǂThe ǂThird Wave. српски језик
Врста грађе књига
Циљна група одрасли, озбиљна (није лепа књиж.)
Језик српски
Година 2004
Издавање и производња Beograd : Stubovi kulture, 2004 (Sopot : Aksiom)
Физички опис 314 str. : tabele, graf. prikazi ; 21 cm
Други аутори - особа Radosavljević, Ivana, prevodilac = Радосављевић, Ивана, преводилац
Збирка ǂBiblioteka ǂKlepsidra ; ǂknj. ǂ2
ISBN 86-7979-092-3 (broš.)
Напомене Превод дела: The Third Wave / Samuel P. Huntington
Тираж 1.000
Белешка о писцу: стр. 311
Белешка о преводиоцу: стр. 312
Напомене и библиографске референце уз текст
Регистар.
Предметне одреднице Демократија semjuel
Транзиција
U ovoj knjizi riječ je o važnom, možda najvažnijem, globalnom političkom razvoju u poznom dvadesetom vijeku: prelazu oko 30 zemalja od nedemokratskih na demokratske političke sisteme. Ona predstavlja pokušaj da se objasni zašto i kako je došlo do tog talasa demokratizacije između 1974. i 1990. i koje su njegove neposredne posljedice.

Semjuel P. Hantington: "Treći talas"
Ovdašnji ljubitelji vrhunske sociopolitičke literature ovih dana su obaviješteni da im je kapitalna studija Samjuela Hantingtonna „Treći talas" postala dostupna zahvaljujući izdavačkoj kući „Stubovi kulture" iz Beograda, dok, zapravo, prvenstvo zahvalnosti pripada podgoričkoj kući CID, koja je ovo Hantingtonovo djelo, u prevodu Branimira Gligorića, objavila zajedno sa „Političkom kulturom" iz Zagreba s proljeća tekuće godine.
- U ovoj knjizi riječ je o važnom, možda najvažnijem, globalnom političkom razvoju u poznom dvadesetom vijeku: prelazu oko 30 zemalja od nedemokratskih na demokratske političke sisteme. Ona predstavlja pokušaj da se objasni zašto i kako je došlo do tog talasa demokratizacije između 1974. i 1990. i koje su njegove neposredne posljedice, piše Hantington na početku predgovora „Trećem talasu".
- Semjuel Hantington poznat je u nas kao istaknuti sociolog i pisac nekoliko knjiga od kojih je, svakako, „Sukob civilizacija" izazvao najveći interes. Bez obzira da li se netko slagao ili ne s njegovim glavnim tezama, Hantington je postao važna referenca u razmišljanju o novim međunarodnim odnosima , socijalnim promjenama, religijsko civilizacijskim problemima i novim pravcima istorijskog kretanja. Novi svjetski poredak, odnosno iskoraci prema njemu gotovo su nerazumljivi bez Hantingtonove knjige i njegovog viđenja novih odnosa i budućih sukoba, ističe u pogovoru Radovan Vukadinović.
- Ova knjiga je pisana 1989. i 1990. godine, kada su se događaji kojima se bavi još uvijek odvijali. Zbog toga ona pati od svih problema koji nastaju kada razmatramo događaje koji su još uvijek u toku i na nju se mora gledati kao na preliminarnu procjenu i objašnjenje tranzicije tih režima. U knjizi se koriste radovi istoričara, politikologa i drugih naučnika koji su napisali detaljne monografije o posebnim događajima. Kada se završi treći talas demokratizacije, biće moguće pružiti punije i zadovoljavajuće objašnjenje tog fenomena, piše Hantington.
Do tada, po mišljenju Radovana Vukadinovića, „Treći talas" ostaje kao važna knjiga za sve one koji žele promatrati velike društveno-političke i ekonomske promjene i koji, istovremenno, žele shvatiti početke izgradnje novog svjetskog poretka, gdje bi demokratizacija trebala da bude fundamentom.

R.K.

18.08.04 Pobjeda
"Treći talas" Semjuela Hantingtona
Beograd, 17. avgusta (Tanjug) - Domaći čitaoci, zahvaljujući agilnosti izdavačke kuće Stubovi kulture, dobili su prevod studije Treći talas Amerikanca Semijela P. Hantingtona, kapitalnog djela moderne političke misli.
Hationgton je pola vijeka profesor na prestižnom univerzitetu Harvard i pripada konzervativnoj struji američkih političkih nauka, iako sebe vidi kao demokratu.Postao je poznat u svijetu poslije studije Sukob civilizacija, u kojoj je polemisao sa Fukojaminom idejom o kraju istorije i iznio tezu da će sukobi civilizacija biti novi izvor ratnih okršaja u narednim decenijama.
U Trećem talasu Hantington se bavi pitanjem demokratizacije koja je, kao politički talas modernog doba, zapljusnula velik broj zemalja u različitim djelovima svijeta. Opisujući prelazak iz autoritarnih u demokratske sisteme, Hantington je pratio kako je do tih prelazaka došlo, šta ih je omogućilo i izazvalo.On je istraživao i opisao političke promjene na svim kontinentima i njegova knjiga je danas najiscrpnija i najznačajnija studija o procesima tranzicije i njenih iskustava u svjetskim razmjerama tokom nekoliko posljednjih decenija 20. vijeka.
Knjiga ima kvalitete uzbudljivog romana, jer opisuju događaje koji su izmijenili svjetsku političku pozornicu i karakter političkih odnosa u modernom dobu.
17.08.04 B92
Nezaobilazna istorija svetske politike
Semjuel P. Hantington: "Treći talas"
Beogradska izdavačka kuća »Stubovi kulture« objavila je studiju Semjuela P. Hantingtona "Treći talas", kapitalno delo moderne političke misli. Hantingtonova studija predstavlja nezaobilaznu istoriju svetske politike u poslednjim decenijama XX veka. U ovoj knjizi se detaljno, a pri tome uzbudljivo opisuju najvažniji događaji koji su izmenili svetsku političku pozornicu i karakter političkih odnosa u modernom dobu.

Prateći događaje u Evropi, Severnoj i Južnoj Americi, u Africi i Aziji, Hantington posebnu pažnju posvećuje pitanju demokratizacije koji je kao politički talas modernog doba zapljusnuo veliki broj zemalja u različitim krajevima sveta. Opisujući prelazak iz autoritarnog u demokratski sistem, Hantington pažljivo prati kako je do tih prelazaka došlo, šta ih je omogućilo i izazvalo. Utoliko je studija "Treći talas" najiscrpnije istraživanje istorije tranzicije i njenih iskustava u svetskim razmerama tokom nekoliko poslednjih decenija.

Pisac knjige "Treći talas" proslavio se posle studije "Sukob civilizacija" u kojoj, vodeći opsežnu raspravu sa Fukujaminom idejom kraja istorije, govori o sukobu civilizacija kao novom velikom izvoru svetskih sukoba u narednim decenijama.
U ovoj knjizi riječ je o važnom, možda najvažnijem, globalnom političkom razvoju u poznom dvadesetom vijeku: prelazu oko 30 zemalja od nedemokratskih na demokratske političke sisteme. Ona predstavlja pokušaj da se objasni zašto i kako je došlo do tog talasa demokratizacije između 1974. i 1990. i koje su njegove neposredne posljedice, piše Hantington na početku predgovora „Trećem talasu`.

Semjuel Hantington poznat je u nas kao istaknuti sociolog i pisac nekoliko knjiga od kojih je, svakako, „Sukob civilizacija` izazvao najveći interes. Bez obzira da li se netko slagao ili ne s njegovim glavnim tezama, Hantington je postao važna referenca u razmišljanju o novim međunarodnim odnosima , socijalnim promjenama, religijsko civilizacijskim problemima i novim pravcima istorijskog kretanja. Novi svjetski poredak, odnosno iskoraci prema njemu gotovo su nerazumljivi bez Hantingtonove knjige i njegovog viđenja novih odnosa i budućih sukoba.

„Treći talas` ostaje kao važna knjiga za sve one koji žele promatrati velike društveno-političke i ekonomske promjene i koji, istovremenno, žele shvatiti početke izgradnje novog svjetskog poretka, gdje bi demokratizacija trebala da bude fundamentom.

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja)
  • Slanje Pošta

RASPRODAJA KNJIGA PO POČETNOJ CENI OD 10 din!!! Naći ćete ih tako što kliknete na sve moje predmete, pa u meniju način kupovine SELEKTUJTE KVADRATIĆ AUKCIJA, i prikazaće Vam se svi predmeti sa početnom cenom od 10din.

Dodatno kada Vam se otvore aukcije kliknite na SORTIRAJ PO, pa izaberite ISTEKU NAJSKORIJE, i dobićete listu aukcija sa početnom od 10 dinara, po vremenu isteka.

Zbog perioda praznika vreme za realizovanje kupoprodaje može da se produži na do 20 dana.

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.649)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.981 pozitivna ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 130326149