Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Razvitak NOP-a u Vranju i VIII srpska udarna brigada

270 pregleda
1 želi ovaj predmet

Razvitak NOP-a u Vranju i VIII srpska udarna brigada

Cena: 990 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.650)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.992 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Аутор - особа Стошић, Стојадин
Петковић, Јордан
Наслов Развитак НОП-а у Врању и околини и хроника VIII српске ударне бригаде / Стојадин Стошић, Јордан Петковић
Врста грађе књига
Језик српски
Година 1968
Издавање и производња Врање : [б. и.], 1968 (Врање : Нова Југославија)
Физички опис 166, III стр. ; 20 cm : илустр.
Предметне одреднице Народноослободилачки покрет – Осма српска ударна бригада – Врање
УДК 940.53/.54(497.11 Врање)

Осма српска бригада НОВЈ
Осма српска бригада
Постојање 6. март 1944 – мај 1945.
Место формирања:
Трговиште, код Врања
Формација 3 батаљона
Јачина 600 војника и официра[1]
Део Народноослободилачке војске Југославије
Ангажовање
Пролећна офанзива (1944)
Топличко-јабланичка операција
Битка за Србију
Нишка операција 1944.
Косовска операција 1944.
Пробој групе армија Е кроз Санџак
Сремски фронт
Одликовања Орден братства и јединства
Команданти
Командант Живојин Николић Брка
Осма српска бригада НОВЈ формирана је 6. марта 1944. године у селу Трговишту код Врања под називом Шеста јужноморавска бригада. У њен састав су ушле Другог јужноморавског НОП одреда и новопридошлих бораца. Имала је три батаљона са око 600 бораца.

Борбени пут бригаде
Прву акцију успешно је извела 13. марта код Шајинца, где је разбила четничку Кривопаланачку бригаду, која се више организационо није појавила. Ноћу 13/14. априла разбила је бугарску посаду у Кривој Феји. Том приликом погинуло је и заробљено око 300 бугарских полицајаца. Априла-јуна 1944. у Пролећној офанзиви бугарске Пете армије против јединица НОВЈ у Македонији и јужној Србији, садејствовала је са македонским, косовско-метохијским и бугарским партизанским снагама. Посебно се истакла у борбама на Лисцу 27. априла против бугарског Првог армијског пука, на Ретким букама и Чупином брду 30. априла и 1. маја, а на Штаникином крсту 12. маја. Преименована је 7. маја у Осму српску бригаду. На Козјаку је 18. маја један њен батаљон ушао је у састав Ударне групе Оперативног штаба за координацију дејстава македонских, јужноморавских и косовских јединица, а од осталих бораца формиран је Врањски партизански одред. После повратка батаљона из Ударне групе, бригада се поновно прикупила и у саставу 22. српске дивизије НОВЈ учествовала у Топличко-јабланичкој операцији. У августу је дејствовала на власинском сектору. Са Врањским НОП одредом ослободила је Врање и Бујановац 8. септембра, у октобру је учествовала Нишкој операцији, крајем октобра и у новембру у Косовској операцији, током децембра у Санџаку, а априла 1945. у пробоју Сремског фронта на Босуту и Спачви. Године 1953. одликована је Орденом братства и јединства са златним венцем.[1]

Референце
Војна енциклопедија, 173. стр.
Литература
Војна енциклопедија (књига четврта). Београд, 1972. година.
пру
Српске бригаде НОВЈ
Бригаде Народноослободилачке војске Србије
Прва пролетерска бригадаДруга пролетерска бригадаПрва шумадијска бригадаПрва јужноморавска бригадаТрећа српска бригадаЧетврта српска бригада Привремена шумадијска бригадаПета српска бригадаШеста српска бригадаСедма српска бригадаОсма српска бригадаДевета српска бригадаДесета српска бригадаЈеданаеста српска бригадаДванаеста српска бригадаТринаеста српска бригадаЧетрнаеста српска бригадаПетнаеста српска бригадаШеснаста српска бригадаСедамнаеста српска бригадаОсамнаеста српска бригадаДеветнаеста српска бригадаОсма прешевска бригадаДвадесета српска бригадаДванаеста прешевска бригада21. српска бригада22. српска бригада23. српска бригада24. српска бригада25. српска бригадаПрва власотиначка бригада26. српска бригада27. српска бригадаПрва сурдуличка бригадаДруга сурдуличка бригадаДруга врањска бригадаПрва бабичка бригада28. српска бригада29. српска бригадаПрва царибродска бригада31. српска бригада32. српска бригада
Flag of the Serbian Partisans.svg
Категорија: Бригаде НОВ Србије

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Pošta

RASPRODAJA KNJIGA PO POČETNOJ CENI OD 10 din!!! Naći ćete ih tako što kliknete na sve moje predmete, pa u meniju način kupovine SELEKTUJTE KVADRATIĆ AUKCIJA, i prikazaće Vam se svi predmeti sa početnom cenom od 10din.

Dodatno kada Vam se otvore aukcije kliknite na SORTIRAJ PO, pa izaberite ISTEKU NAJSKORIJE, i dobićete listu aukcija sa početnom od 10 dinara, po vremenu isteka.

Zbog perioda praznika vreme za realizovanje kupoprodaje može da se produži na do 20 dana.

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.650)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.992 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 104609013