Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Početak kraja, JEvrem COkić

562 pregleda
2 želi ovaj predmet

Početak kraja, JEvrem COkić

Cena: 790 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.644)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.924 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Nestanak države i vojske kojima si se svečano zakleo na vernost i odanost i obavezao na spremnost da daš i svoj život u odbrani njene slobode i nezavisnosti, svakom vojniku i istinskom patrioti pada vrlo teško, a posebno profesionalnom starešinskom kadru. To pogotovu važi za one njene pripadnike, koji su sa njom odrastali i razvijali se, osposobljavali i postali starešine u armiji, posvetivši ceo svoj život interesima svoje države, naroda i armije, kojoj i sam pripadam.
Za zdravorazumno rasuđivanje o uzrocima događanja i posledicama zbivanja u međunarodnom okruženju, društvu i armiji, posebno u procesu rušenja jedne i stvaranja nove države i njenih institucija, profesionalna i ranija ideološkopolitička pripadnost i sadašnja stranačka neutralnost, nije bila ograničavajući faktor za objektivno sagledavanje stanja i procenu situacije, već naprotiv.
Tekst ove knjige proistekao je iz zapisa iz (svojih) službenih beležnica, sećanja na minule događaje i ličnih doživljaja, službenih dokumenata i javnih informacija, kao i spoznaje mišljenja mojih saradnika i potčinjenih, do kojih sam dolazio redovnim obavljanjem svojih funkcionalnih dužnosti. Naravno, ne mislim da je to potpuna istina, slika i ocena, već deo onoga što se realno dešavalo, lično osećalo i promišljalo i kao takvo može istinu o razbijanju SFRJ i ulogu i poziciju JNA u tome učiniti vidljivijom i potpunijom, kao i procesu stvaranja VJ.
S obzirom da je tekst ove knjige nastao u toku 1995. i 1996. godine, dakle bez istorijske dinstance i konačno završen tokom 1998. godine, nastojao sam da u svojim mišljenjima i ocenama događaja elimnišem emocije i budem maksimalno objektivan, koliko je to bilo moguće u datim okolnostima.
Dakle, ja ne optužujem, ne dokazujem i ne sudim nikome, već samo iznosim svoje impresije, koje ne treba shvatiti kao lične uvrede, već kao doprinos očuvanju čistote lika JNA i njenih pripadnika, te doprinos želji i nastojanju VJ da bude bolja od svoje ” majke” JNA.


Аутор - особа Цокић, Јеврем, 1934- = Cokić, Jevrem, 1934-
Наслов Почетак краја / Јеврем Цокић
Врста грађе извешт.о истраж ; одрасли, озбиљна (није лепа књиж.)
Језик српски
Година 2008
Издавање и производња Рума : Српска књига, 2008 (Рума : Српска књига)
Физички опис 491 стр. : фотогр. ; 20 cm
Други аутори - особа Мијалковски, Милан, 1948- = Mijalkovski, Milan, 1948-
Sekulić, Milisav
Збирка ǂБиблиотека ǂПосебна издања / Српска књига, Рума
ISBN 978-86-7564-467-5 (картон)
Напомене Ауторова слика на корицама
Прилози: стр. 448-480
Стр. 481-484: Кад су неспособни онеспособљавали способне / Милан Мијалковски
Стр. 485-486: Из угла веродостојног сведока / Милисав Секулић
О аутору: стр. 487-488.
Предметне одреднице Vojska Jugoslavije – 1987-1994
Jugoslavija – Političke prilike – 1987-1994
УДК 355.1(497.1)"1987/1994"
323(497.1)"1987/1994"
COBISS.SR-ID 230870791
Фондови по библиотекама

Цокић Јеврем
CokicJ_02_zpsf101c821Рођен је 28. маја 1934. године у селу Газдаре, општина Медвеђа, Република Србија. После завршене мале матуре 1948. године у Лебану, радио је годину дана у управи рудника “Леце”, а затим је завршио средњу пољопривредну школу у Лесковцу 1953. године. После средње школе уписује се на Војну академију ЈНА коју завршава 1956. године. Током службе завршио је и Вишу војну академију (1966) и Школу народне одбране (1975). Као официр полагао је пријемни испит за Вишу војну академију, као и испите за чинове капетана, мајора и генерал-мајора, у који је унапређен 1986. године.

Највећи део војне каријере провео је у трупи на разним командним и штабским дужностима, почев од командира вода и чете, оперативца у штабу пука и дивизије и начелника штаба бригаде, а затим команданта пука, бригаде, корпуса и армије.

Као млад официр пуних шест година (1958-64) вршио је и дужност физичког обезбеђења Председника СФРЈ, односно Врховног команданта ОС СФРЈ.

У васпитно-образовним установама Оружаних снага СФРЈ, обављао је дужности заменика и уједно помоћника команданта Војне академије ЈНА за наставу и научно-истраживачки рад у Београду (1981-84) и команданта Центра војних школа Копнене војске у Сарајеву (1984-87).

У Генералштабу ЈНА био је на дужности у Управи пешадије у одељењу за израду борбених правила, и на дужности начелника Инспекције и главног инспектора борбене готовости ОС СФРЈ. У Генералштабу Војске Југославије обављао је истовремено дужности помоћника начелника ГШ за сектор „Односи са међународним организацијама“ и за сектор „Организацијско-мобилизацијски, персонални и правне послови“, а уједно је био и заменик начелника ГШ.

Био је учесник у грађанском рату 1991-1992. године на дужности команданта Оперативне групе ЈНА. Тада је тешко рањен приликом извршавања борбеног задатка, када је хеликоптер у којем је обилазио борбене положаје оборен од стране непријатеља. На лечењу у ВМА провео је годину дана. Постао је ратни војни инвалид са 80% инвалидитета.

Службовао је у девет гарнизона, и сем Македоније, у свим остали републикама бивше СФРЈ. Имао је дванаест прекоманди и више породичних селидби.

Пензионисан је по сили закона почетком 1995. године у чину генерал-пуковника, са дужности команданта Прве армије.

До сада је написао и објавио књиге: „Почетак краја“ (2008), “У служби народа и отаџбине” (2009), “Србијо пробуди се” (1911) И „Од Београда до Брисела“ (1913).

Ожењен је. Живи у Београду.

Током школовања у Војној академији у Београду бавио се падобранством. Имао је десетину падобранских скокова са звањем „спортски падобранац“.

tvrd povez
odlično očuvana
raspad jugoslavije
pooslednji dani sfrj

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Pošta

RASPRODAJA KNJIGA PO POČETNOJ CENI OD 10 din!!! Naći ćete ih tako što kliknete na sve moje predmete, pa u meniju način kupovine SELEKTUJTE KVADRATIĆ AUKCIJA, i prikazaće Vam se svi predmeti sa početnom cenom od 10din.

Dodatno kada Vam se otvore aukcije kliknite na SORTIRAJ PO, pa izaberite ISTEKU NAJSKORIJE, i dobićete listu aukcija sa početnom od 10 dinara, po vremenu isteka.

Zbog perioda praznika vreme za realizovanje kupoprodaje može da se produži na do 20 dana.

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.644)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.924 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 104260893