Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Nedodirljivi, Mulk Radž Anand

342 pregleda
2 želi ovaj predmet

Nedodirljivi, Mulk Radž Anand

Cena: 1.490 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.642)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.919 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Pečatirno, primerak iz biblioteke NapomenaPrijevod djela: Der Unberühbare.
Str. [159]: Bilješka o piscu / N. S. [Novak Simić].
Klasifikacijska oznaka821.111(5)-3 Engleska književnost u Aziji. Romani, novele, pripovijetke
Jezikhrvatski
Аутор - особа Anand, Mulk Raj, 1905-2004 = Ананд, Мулк Раџ, 1905-2004
Наслов Nedodirljivi / Mulk Radž Anand ; [preveo Edo Kasumović]
Врста грађе роман
Језик хрватски
Година 1957
Издавање и производња Zagreb : Zora, 1957 (Zagreb : Prosvjeta)
Физички опис 158 str. ; 21 cm
Други аутори - особа Kasumović, Edo
Збирка Strani pisci
ISBN (Karton sa omotom)
Напомене Prevod dela: Der unberührbare / Mulk Raj Anand.
Bilješka o piscu: str. [159].
Beleška o autoru i delu na omotu.
УДК 821.214-31
COBISS.SR-ID 80787719

Mulk Raj Anand (12. prosinca 1905. - 28. rujna 2004.) bio je indijski književnik na engleskom jeziku, poznat po svom prikazu života siromašnijih kasta u tradicionalnom indijskom društvu. Jedan od pionira indo-engleske fantastike, on je zajedno s R. K. Narayan , Ahmad Ali i Raja Rao , jedan su od prvih engleskih pisaca sa sjedištem u Indiji koji su stekli međunarodnu čitateljsku publiku. Anandu se dive njegovi romani i kratke priče, koji su stekli status klasika moderne indijske engleske književnosti; zapaženi su zbog perceptivnog uvida u živote potlačenih i zbog analize siromaštva, iskorištavanja i nesreće. Postao je poznat po svom protestnom romanu „Nedodirljivi“ (1935.), nakon čega su uslijedila druga djela o indijskoj sirotinji poput „Coolie“ (1936.) i „Dva lišća i pupoljak“ (1937.). Također je poznat po tome što je među prvim piscima koji su ugradili idiome pandžapski i hindustanski na engleski jezik, te je dobitnik civilne časti Padme Bhushan .

sadržaja
1 Rani život i obrazovanje
2 Karijera
3 Politička orijentacija
4 Kasniji život
5 romani
6 Ostala značajna djela
7 Autobiografije
8 Značajnije nagrade
9 Vidi također
10 Reference
11 Vanjske poveznice
Rani život i obrazovanje
Rođen u Peshawar , Anand je studirao na Khalsa College, Amritsar , diplomirao s počastima 1924. prije preseljenja u Englesku. Dok je radio u restoranu da se izdržava, pohađao je University College London kao dodiplomski student, a kasnije je studirao na Sveučilištu Cambridge , stekavši doktorat iz filozofije 1929. s disertacijom na Bertrand Russell i engleski empiričari . U to vrijeme stvorio je prijateljstva s članovima Bloomsbury Group . Također je proveo vrijeme u Ženevi , predajući u Ligi nacija 'Međunarodnom odboru za intelektualnu suradnju .

Anand se 1938. oženio engleskom glumicom i komunistkinjom Kathleen Van Gelder; dobili su kćer Susheilu prije razvoda 1948.

Karijera
Književnu karijeru Mulka Raja Ananda pokrenula je obiteljska tragedija proizašla iz krutosti indijskog kastinskog sustava . Njegov prvi prozni esej bio je odgovor na samoubojstvo tete koju je obitelj ekskomunicirala zbog dijeljenja obroka s muslimankom . Njegov prvi roman, Nedodirljivi , objavljen 1935. godine, jeziva je izložba života indijske nedodirljive kašte . Roman prati jedan dan u životu Bakhe, čistačice WC-a, koja slučajno naleti na člana više kaste, što izaziva niz poniženja. Bakha traži spas od tragedije sudbine u kojoj je rođen, razgovarajući s kršćanskim misionarom , slušajući govor Mahatme Gandhija o nedodirljivosti i naknadni razgovor dvoje obrazovanih Indijanci, ali do kraja knjige Anand sugerira da mu je tehnologija, u obliku novo predstavljenog vodokotlića, možda spasitelj uklanjanjem potrebe za kastom sredstava za čišćenje toaleta.

Nedodirljivi , koji bilježi narodnu inventivnost pandžapskog i hindskog idioma na engleskom jeziku, bio je široko prihvaćen, a Anand je osvojio njegovu reputaciju indijskog Charlesa Dickensa . Uvod u roman napisao je njegov prijatelj E. M. Forster , kojeg je upoznao dok je radio na T. S. Eliot 's magazine Kriterij . Forster piše: "Izbjegavajući retoriku i zaokruživanje, otišao je ravno u srce svoje teme i pročistio ga."

Podijelivši svoje vrijeme između Londona i Indije tijekom 1930-ih i 40-ih, Anand je bio aktivan u indijskom pokretu za neovisnost . Dok je boravio u Londonu, napisao je propagandu u ime indijske stranke zajedno s budućim indijskim ministrom obrane V. K. Krishna Menon , dok je pokušavao zarađivati ​​za život kao romanopisac i novinar. Istodobno, podržavao je ljevičarske ciljeve drugdje diljem svijeta, putujući u Španjolsku volontirajući u španjolskom građanskom ratu , iako je njegova uloga u sukobu bila više novinarska nego vojna. Drugi svjetski rat proveo je radeći kao scenarist za BBC u Londonu, gdje je postao prijatelj Georgea Orwella . Orwellov osvrt na Anandov roman iz 1942. Mač i srp nagovještava značaj njegove objave: "Iako bi roman gospodina Ananda i dalje bio sam po sebi zanimljiv da ga je napisao Englez, nemoguće ga je pročitati, a da se ne sjetimo svakih nekoliko stranica da je to i kulturološka zanimljivost. Rast indijske književnosti na engleskom jeziku čudan je fenomen i učinit će na poslijeratni svijet ". Također je bio prijatelj Picassa i imao je slike Picassa u svojoj osobnoj umjetničkoj zbirci.

Anand se vratio u Indiju 1947. godine i tamo nastavio svoj nevjerojatan književni rad. Njegov rad uključuje poeziju i eseje o širokom spektru tema, kao i autobiografije, romane i kratke priče. Među njegovim romanima ističu se Selo (1939), Preko crnih voda (1939), Mač i srp (1942), svi napisani u Engleskoj ; Coolie (1936) i Privatni život indijskog princa (1953) možda su najvažnija od njegovih djela napisanih u Indiji. Također je osnovao književni časopis Marg i predavao na raznim sveučilištima. Tijekom 1970-ih radio je s Međunarodnom organizacijom za napredak (IPO) na pitanju kulturne samosvijesti među narodima. Njegov doprinos konferenciji IPO-a u Innsbrucku (Austrija ) 1974. imao je poseban utjecaj na rasprave koje su kasnije postale poznate pod naslovom "". Anand je također održao seriju predavanja o uglednim Indijancima, uključujući Mahatmu Gandhija , Jawaharlal Nehru i Rabindranath Tagore , obilježavajući njihova postignuća i značaj i obraćajući posebnu pažnju na njihova različite marke humanizma .

Njegov roman Privatni život indijskog princa iz 1953. autobiografski je na način na koji se odnosi na ostatak njegovog daljnjeg opusa. 1950. Anand je započeo projekt pisanja sedmodijelne autobiografije pod naslovom "Sedam čovjekova doba", od kojih je četiri dijela mogao dovršiti tek 1951. godine sa Sedam ljeta, nakon čega je slijedilo Jutarnje lice, "Ispovijed ljubavnika" i "Mjehurić". Kao i većina njegovih kasnijih djela, sadrži elemente njegova duhovnog putovanja dok se bori za postizanje višeg stupnja samosvijesti.

Politička orijentacija
Anand je bio doživotni socijalist. Njegovi romani napadaju različite aspekte indijske društvene strukture kao i naslijeđe britanske vladavine u Indiji; smatraju se važnim društvenim izjavama kao i književnim artefaktima. Sam Anand bio je nepokolebljiv u uvjerenju da politika i književnost ostaju neraskidivi jedna od druge.

Kasniji život
Anand se oženio Shirin Vajifdar , Parsi klasičnom plesačicom iz Bombay 1950.
Anand je umro od upale pluća u Pune 28. rujna 2004. u dobi od 98.
Romani
Nedodirljivi (1935)
Coolie (1936) Zatim
Dva lišća i pupoljak (1937)
Selo (1939)
Preko crne Vode (1939)
Mač i srp (1942)
Veliko srce (1945)
Izgubljeno dijete (1934)
Sedam ljeta: Memoari (1951)
Privatni život indijskog princa (1953)
Starica i krava (1960)
Put (1961) )
Ostala značajna djela
Zlatni dah: Studije pet pjesnika nove Indije (1933)
Uvod u indijsku umjetnost (1956) (urednik)
Kama Kala (1958)
Omaž Khajuraahu u koautorstvu sa Stellom Kramrisch
Autobiografije
Sedam ljeta (1951.)
Jutarnje lice (1968.) - dobitnik je nagrade Sahitya Akademi (nagrada za najbolju književnost) u Indiji.
Razgovori u Bloomsburyju (1981.)
Pilpali Sahab (1985)
Značajne nagrade
Međunarodna nagrada za mir - 1953
Padma Bhushan - 1968
Nagrada Sahithya Akademi - 1971
Vidi također
Popis ljudi iz Bloomsbury GroupWikipedia site:hr3.wiki

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Pošta

RASPRODAJA KNJIGA PO POČETNOJ CENI OD 10 din!!! Naći ćete ih tako što kliknete na sve moje predmete, pa u meniju način kupovine SELEKTUJTE KVADRATIĆ AUKCIJA, i prikazaće Vam se svi predmeti sa početnom cenom od 10din.

Dodatno kada Vam se otvore aukcije kliknite na SORTIRAJ PO, pa izaberite ISTEKU NAJSKORIJE, i dobićete listu aukcija sa početnom od 10 dinara, po vremenu isteka.

Zbog perioda praznika vreme za realizovanje kupoprodaje može da se produži na do 20 dana.

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.642)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.919 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 110394333