Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Kodovi slovenskih kultura - biljke RETKO, 10d

107 pregleda
6 želi ovaj predmet

Kodovi slovenskih kultura - biljke RETKO, 10d

Prodat na aukciji!

Datum kupovine: 22.04.2024. u 20:47

Kupljen za: 434 RSD

Broj ponuda: 14 ponuda

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.659)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

49.036 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

dobro očuvano
Kodovi slovenskih kultura
Journal Codes of Slavic Cultures - English index



Biljke

Časopis Kodovi slovenskih kultura posvećen je duhovnoj, pre svega narodnoj kulturi slovenskih naroda. Međunarodna redakcija godišnjaka podstiče interdisciplinarni pristup u usmerenost istraživanja u oblasti folkloristike, etnolingvistike i etnosemiotike, antropologije, kao i etimologije, balkanistike i indoevropeistike.

Tekstovi se štampaju na RUSKOM i SRPSKOM JEZIKU. Časopis počev od 1996. godine izlazi jednom godišnje, a svaki broj je posvećen unapred određenoj temi – do sada su objavljene sveske o biljkama, hrani i piću, svadbi i delovima tela. Svaka sveska sadrži i rezimee tekstova na engleskom, izabranu tematsku bibliografiju, i registar.

1, 1996 – Biljke
Prva sveska časopisa bila je posvećena biljkama u narodnim kulturama slovenskih naroda. Tatjana Agapkina na primeru jasike predlaže nacrt za sistematsku deskripciju biljaka u tradicionalnoj kulturi Slovena. Aleksandar Loma pokušava da na osnovu etimologije naziva za crnu topolu i njenih tehnoloških svojstava razotkrije nekadašnji kultno-mitološki značaj ovog drveta ne samo na slovenskom, nego i na paleobalkanskom i indoevropskom planu. Mirjam Mencej, polazeći od slovenačke predstave o vrbi koja odvaja ovaj svet od onog, dolazi do opšteslovenske mitologeme o ovom drvetu kao osi sveta. Andrej Moroz razmatra simboliku drveta i ploda jabuke u srpskim kraljičkim obrednim pesmama kroz poređenje sa ruskim svadbenim folklorom. Sledeća dva rada bave se plodovima kao što su bob, pasulj, grašak, luk, kupus, orasi, grožđe i dr.: Ana Plotnikova ih analizira u simbolici rođenja i smrti, a Biljana Sikimić bavi se erotskim konotacijama njihovim imena u narodnim zagonetkama. Dejan Ajdačić obrađuje motiv čudesnog drveta u narodnim pesmama balkanskih Slovena u njegovom paganski, a zatim hristijanizovanom vidu. Ana Radin svojim prilogom o biljkama u zaštiti od vampira baca svetlo na jedan specijalizovan funkcionalni aspekt fitonimskog koda (glog, drača, kleka, češljika, rogoz, broć). Marta Bjeletić istražuje veze između fitonimije i rodbinske terminologije u oba smera: kao nazive biljaka po srodnicima, ali i kao nevestino oslovljavanje muževljeve rodbine imenima izvedenim od fitonima. Ljubinko Radenković daje sumarni pregled biljaka kao simboličkih elemenata slovenske kosmologije.

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja)
  • Slanje Pošta

RASPRODAJA KNJIGA PO POČETNOJ CENI OD 10 din!!! Naći ćete ih tako što kliknete na sve moje predmete, pa u meniju način kupovine SELEKTUJTE KVADRATIĆ AUKCIJA, i prikazaće Vam se svi predmeti sa početnom cenom od 10din.

Dodatno kada Vam se otvore aukcije kliknite na SORTIRAJ PO, pa izaberite ISTEKU NAJSKORIJE, i dobićete listu aukcija sa početnom od 10 dinara, po vremenu isteka.

Zbog perioda praznika vreme za realizovanje kupoprodaje može da se produži na do 20 dana.

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.659)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

49.036 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 133457625