Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

* O VRHOVNOM BOGU U STAROJ SRPSKOJ RELIGJI *

253 pregleda
8 želi ovaj predmet

* O VRHOVNOM BOGU U STAROJ SRPSKOJ RELIGJI *

Cena: 4.800 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

viksoni

(1.561)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

2.994 pozitivnih ocena

Beograd-Rakovica, Grad Beograd, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

* O VRHOVNOM BOGU U STAROJ SRPSKOJ RELIGJI * Veselin Čajkanović

KNJIGA JE U ODLIČNOM STANJU!

TVRD POVEZ

SRPSKA KNJIŽEVNA ZADRUGA

BIGZ-PROSVETA-PARTENON M.A.M.

BEOGRAD 1994. GOD.

STRANA 396

Istorijskih izvora o srpskim bogovima pre hrišćanstva ima vrlo malo. Međutim, obilje informacija se nalazi u folkloru, u narodnim legendama i pesmama. Komparativnom metodom proučavajući antičke književnosti, tradicionalno srpsko folklorno stvaralaštvo i narodnu religiju i mitologiju, Čajkanović je težio da u srpskom mitu i religijskoj praksi otkrije njihova zaboravljena značenja. Ovim pristupom on je nastojao da izvrši i rekonstrukciju čitavog sistema stare srpske religije i mitologije, i da utvrdi identitet srpskog vrhovnog boga.

Autor je pokazao da su mnoge osobine vrhovnog boga u staroj srpskoj religiji prenete na hrišćanske narodne svece, Jovana, Aranđela, Nikolu i Mratu, a posebno na Svetog Savu.

Veselin Čajkanović (Beograd, 1881-1946) bio je filolog, istoričar religije, urednik Srpskih novina i dekan na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Naučna delatnost profesora Čajkanovića obuhvatala je tri oblasti: klasičnu filologiju, kao njegovu osnovnu naučnu oblast, folkloristiku, naročito istraživanja narodnih umotvorina, pesama i pripovedaka, i istraživanja stare srpske religije i mitologije.

Zahvaljujući poznavanju klasičnih, ali i više živih jezika, Čajkanović je koristeći komparativnu metodu i pažljivo analizirajući narodne umotvorine u velikoj meri uspešno rekonstruisao predhiršćanska verovanja našeg naroda.

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Post express, Pošta

POGLEDAJTE MOJE PREDMETE NA KUPINDU
https://www.kupindo.com/MojKupindo/Prodajem/Aktivni

AIK BANKA 105-0000405252629-81
JE BROJ RAČUNA NA KOJI ĆETE UPLATITI NOVAC NAKON LICITACIJE, NA IME VIOLETA ŽIVOJINOVIĆ, UKOLIKO NE PREUZIMATE LIČNO IZLICITIRANU STVAR. LIČNO PREUZIMANJE JE ISKLJUČIVO I SAMO NA ADRESI NA KOJOJ STANUJEM! ŠALJEM ISKLJUČIVO POST EXPRESSOM, KAO ŠTO SAM NAVELA U OPCIJAMA SLANJA, TE VAS MOLIM DA ME NAKON KUPOVINE NE PITATE DA VAM ŠALJEM POŠTOM ILI DRUGIM KURIRSKIM SLUŽBAMA.

Prodavac

viksoni (1.561)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

2.994 pozitivnih ocena

Beograd-Rakovica, Grad Beograd, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 117922641