Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

HIŠAM DŽAIT - Evropa i islam

37 pregleda
0 želi ovaj predmet

HIŠAM DŽAIT - Evropa i islam

Cena: 300 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

Duduledu

(1.883)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

3.518 pozitivnih ocena

Beograd-Obrenovac, Grad Beograd, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

STANJE PREDMETA:
Vrlo dobro očuvana. Korice malo flekave što se može videti na fotografijama.

OPIS:
Težnja Evrope da osobno definira temeljne okvire čovjekove budućnosti, kao i njena želja da cio svijet drži pod svojim nadzorom, bile su prekomjerno izražene. Otuda i nastojanje autora da istodobno posmatra islam i Evropu, shvaćene kao dvije paralelne sudbine, ali i kao dvije velike specifične kulture.

Trebalo je prvo razobličiti evropsko gledanje na islam kroz koje ova istovremeno izražava svoju dvojaku narav: izrazito neprijateljstvo i fascinirajući rivalitet, što će, kako se već pokazalo, prerasti u nezajažljivu glad za dominacijom; u tom zrenju islama Evropa razotkriva samu sebe: prikrivajući ili potvrđujući svoje pravo naličje. Od krstaških militarističkih pohoda pa do etnologa kolonijalizma, dotičući se i Njemačke koja je bila opsjednuta Istokom, auto sam prezentira glavne skice i predstave koje je Evropa sebi stvarala o islamu, da bi ga negirala, izobličila, a ponekad o njemu i afirmativno mislila.

Ove dvije kulture su se upoznavale, poricale, prezirale. A i te dvije historije su se preplitale, sukobljavale, borile u pustolovini koja sada izgleda kao zajednička. Zahvaljujući pravednom obrtu situacije, kultura Zapada-posmatrača postaje posmatrana; danas je magrebski musliman u mogućnosti da o njoj govori i da nas upoznaje sa bićem Evrope govoreći o biću islama. A tu iskrsavaju zajednička pitanja: šta je to suvremenost? otuđenost? A šta je bitno - susret dviju civilizacija ili zajednički izazov koji im je upućen?

NAPOMENA:
Ostale predmete u mojoj ponudi možete proveriti preko sledećih linkova:

- Kupindo: https://www.kupindo.com/Clan/Duduledu/SpisakPredmeta
- Limundo: https://www.limundo.com/Clan/Duduledu

Uslovi prodaje prodavca

Prodavac

Duduledu (1.883)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

3.518 pozitivnih ocena

Beograd-Obrenovac, Grad Beograd, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 130530253