Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Led i mleko, Radivoj Šajtinac

222 pregleda
1 želi ovaj predmet

Led i mleko, Radivoj Šajtinac

Cena: 590 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.654)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

49.015 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Led i mleko
Radivoj Šajtinac (autor)

Izdavač: Narodna knjiga - Alfa

Melanholično prigušenim ili ironično-jetkim, rastrzano narativnim, samosvojnim pesničkim jezikom - Šajtinac razgrće bolesno, natrulo tkivo ljudske istorije. Autoironijskim načinom organski razlaže sopstvenu intimu - naglašavajući čovečju obezduhovljenost i izgubljenost, “Iz ljudskog niče Ništa i preti da se primi” (Terakota) a Prirodi koja se tegobno obnavlja, zaražena našim “smislom boravka”, daruje antropomorfna obeležja.


2003; Broširani povez; latinica; 21 cm; 82 str.; 86-331-0871-2;


Biografija
Intervju
Prikaz
06.06.04
Postani istinski junak sopstvenog života
Radivoj Šajtinac
Nagrada DKV za knjigu 2003. godine u konkurenciji svih literarnih žanrova, pripala je, a dobri poznavaoci književne reči nedvosmisleno potvrđuju, zasluženo, bardu zrenjaninske proze i čoveku koji sopstvenu spisateljsku biografiju svodi na (dosad) dvadeset dve napisane knjige, Radivoju Šajtincu. Knjiga "Led i mleko" u izdanju Narodne knjige iz Beograda predstavlja još jedan vredan istraživački pokušaj odgonetanja identiteta najsavršenijeg bića naše planete. Osvedočeni čovekoljubac sa, na prvi pogled pitomih prostora Banata, istinski veruje u svojoj prozi da opasan vršak leda može da se otopi u nektaru svih pića. Ono što ga posebno izdvaja je suživot sa takođe "ludim" umetnicima, suprugom Mirjanom, velemajstoricom lutkarske scene i njihovim sinom Uglješom, "razbijačem" zrenjaninske učmalosti i "tempiranom bombom".
- Zašto "Led i mleko"?
Ovaj naslov mi se čini jasan, jer je igra sa poznatom izrekom med i mleko. Ovo ni u kom slučaju nisu vesele već pesme koje pokušavaju da zasednu u grlo i da zasvetle u svesti. Naravno da je u današnjem svetu pesnik iluzionista u planetarnom supermarketu. On nema moć da spreči apokalipsu ili da zaustavi nervozu kako je sve na prodaju, ali, zato ima obavezu da "robi" koja je na prodaju, ospori kvalitet, ili dovede u pitanje cenu. Ova knjiga pokušava da se bavi problemom ljudskog identiteta. Pojedinac je napadnut sa svih strana i jedino što je preostalo kao čista upotreba reči, jeste poezija. Svim ostalim veštacima koji se koriste rečima ili se trude da pojedincu uteraju identitet, poruka je kratka. Jedino poezija ima tu utopističku obavezu da spašava identitet. Nagrada me je obradovala jer sam postao saučesnik u možda kratkotrajnoj pobedi poezije. Ona mi je pomogla i kad sam pisao romane i eseje jer je upravo takva šifra koja izaziva čitaoca na saradnju.

A, koliko autor poezije "Led i mleko" voli sopstveni grad, doveden voljom (ne)moćnih, do margina?
"Rođen sam i živim u gradu čiju sam ljudsku dimenziju i verziju pokušavao da spasem od propadanja i prolaznih kombinatora. Ali, treba svi da znamo da je grad veći od nas, duže traje i ima kosmičku dimenziju i da ako hoćemo da damo prilog i mi neki toj dimenziji, moramo da se oslobodimo pogrešne ideje da je ćutanje vrhunac snalažljivosti. Ne samo u pesmi, nego i u svakoj drugoj prilici. Led može biti spoljno stanje. Mleko je urođeno stanje jer ga dobijamo i majčinom iskonskom porukom. Što znači da u sebi, u duši uvek moramo pobediti ružne i prolazne spoljne okolnosti koje hoće da nam zasladi neko drugi u naše ime, a mi nismo svesni da smo od dojenja do smrti jedini junaci sopstvenog života".
- Trudim se da sačuvam generatore. Smatram da pesnik mora da oslobađa opstanak pojedinca ne zato da bi zavladao individualistički haos već da bi čast, moral i vrline imale najveće prosuditelje u pojedinačnoj ljudskoj meri koja se trudi da od nas traži da budemo nastrožji prema sebi. Kada je u pitanju moja porodica, često se pitam zaslužujem li ovakvu sreću. Ta sreća nije ni patetična, a nije ni od one vrste koja bi drugom nametala recept, već je to sreća sastavljena, podjednako, i od iskušenja i od strahova i od ponekih ukupnih i pojedinačnij ljubavi i uspeha - objašnjava svoju mladićku energiju, zrenjaninski paterfamilijas nadaleko poznate tročlane umetničke porodice.
"...Odakle ovoliko istorije o ovom smrtnom nameštaju, odakle ovoliko nade kao ustaljeni slučaj?..."

Z. Horvat

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Pošta

RASPRODAJA KNJIGA PO POČETNOJ CENI OD 10 din!!! Naći ćete ih tako što kliknete na sve moje predmete, pa u meniju način kupovine SELEKTUJTE KVADRATIĆ AUKCIJA, i prikazaće Vam se svi predmeti sa početnom cenom od 10din.

Dodatno kada Vam se otvore aukcije kliknite na SORTIRAJ PO, pa izaberite ISTEKU NAJSKORIJE, i dobićete listu aukcija sa početnom od 10 dinara, po vremenu isteka.

Zbog perioda praznika vreme za realizovanje kupoprodaje može da se produži na do 20 dana.

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.654)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

49.015 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 80920495