Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Florika Stefan - Mara Gmizic, Retko!!

45 pregleda
0 želi ovaj predmet

Florika Stefan - Mara Gmizic, Retko!!

Cena: 990 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

BJB

BJB

(1.607)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

4.677 pozitivnih ocena

Bela Crkva, Južnobanatski okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Stanje ocuvano kao na slikama.


ISBN: Ostalo
Autor: Domaći
Jezik: Srpski
Godina izdanja: Tv

Spoljašnjost kao na fotografijama, unutrašnjost u dobrom i urednom stanju!

Florika Štefan (Lokve, Banat, 3. avgust 1930 – Novi Sad, 9. jun 2016[1]) bila je srpska i jugoslovenska pesnikinja, prevodilac i publicista. [2]

Biografija
Nakon gimnazije u Vršcu, studirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Bila je u braku sa dr Aleksandrom Foriškovićem (1932−1990), srpskim istoričarem.

Prve pesme je objavila u Almanahu književnog društva rumunskih đaka 1945−1946, u Vršcu. Bila je član uredništva časopisa „Lumina” (1948−1949, 1954), urednica časopisa za žene na rumunskom jeziku „Femeia nouă” („Nova žena”) (1953), urednica časopisa „Polja” (1955−1958), novinarka u srpskoj redakciji Radija Novog Sada, glavni i odgovorni urednik edicije „Prva knjiga” Matice srpske (1981−1987).

Objavila je veliki broj tekstova na rumunskom i srpskom jeziku u „Borbi”, „Dnevniku”, „Libertatei”, „Lumini”, „Politici”, „Poljima”.

O njenom pesničkom delu napisano je desetine naučnih radova a potpuna bibibliografija Florike Štefan je objavljena u Enciklopediji Banata, u izdanju Rumunske Akademije nauka iz Bukurešta, Filijala u Temišvaru, krajem 2015. godine.

Prevodila je mnoga dela istaknutih autora sa rumunskog na srpski jezik i sa srpskog na rumunski, među kojima i Joana Floru, Jona Miloša, Ilariju Voronku. Uredila je zbornik savremene rumunske poezije Napuštena kuća, Novi Sad, Književna zajednica Novog Sada, 1991.

Veliki broj antologija i istorija rumunske književnosti prikazali su Floriku Štefan kao jednu od najznačajnijih rumunskih pesnikinja u Vojvodini, iako je samo dve zbirke pesama napisala na rumunskom jeziku, a najveći deo svog života je pisala na srpskom jeziku. Bila jedna od promotera srpsko-rumunskih kulturnih veza, jedna od prvih modernih rumunskih pesnika u Vojvodini i jedna od poznatijih srpskih pesnikinja druge polovine 20. veka.

Od ranih pesama objavljenih kasnih četrdesetih i ranih pedesetih Florika Štefan je bila istovremeno angažovani pesnik, duboko povezana sa sudbinom zajednice, i liričar koji je izražavao i istraživao najdublje aspekta sudbine pojedinca i njegovog odnosa prema složenim vidiovima unutrašnjeg života. „U osnovi njene poezije leži osmišljena melanholija, selo, život, žena kao simboli trajanja (P. Krdu, Savremena poezija Vojvodine, Bijelo Polje, 1984) .„Pesme Florike Štefan, naročito njene prve knjige na srpskom, bitno su pomerile dotadašnje granice intimne lirike, možda među najlepšim koje opevavaju surovu, gotovo tragičnu poziciji žene od rođenja do rađanja (J. Delić, isto).

Objavila je osim dve prve pesničke zbirke na rumunskom, oko trideset pesničkih knjiga na srpskom u preko šest decenija književnog rada.




Pogledajte ostale moje aukcije:
https://www.limundo.com/Clan/BJB

skladiste: knjige74

Uslovi prodaje prodavca

Saljem:
-Manje stvarcice kao pr. Pismo
-Knjige,casopise itd. kao pr. Tiskovinu
- 0-3kg Paket CC (200 din.)
- Post Express

-Kontakt iskljucivo putem Limundo poruka, da bih mogao da se pokupim sa kome sam se sta dogovorio.
Hvala na razumevanju!

-Za slanje POUZECEM pitajte pre kupovine, zavisi od Vasih ocena i cene predmeta.

-Ne saljem u Inostranstvo!

-Troskove PTT-a snosi kupac, osim u slucaju tiskovine,pisma kada se iznos PTT-a uplacuje pre slanja zajedno sa izlicitiranom sumom.

-Za svaki predmet pitajte dodatno ukoliko imate pitanja,da ne bih kasnije doslo do nesporazuma.

-Ne snosim odgovornost na nastalu stetu prilikom transporta poste,niti vracam novac.

-Licno preuzimanje je moguce na mojoj adresu.

Nadam se lepoj i uspesnoj saradnji sa svakim buducim kupcem ili prodavcem :)

Prodavac

BJB
BJB (1.607)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

4.677 pozitivnih ocena

Bela Crkva, Južnobanatski okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 130055325