Braća Karamazovi I i II, Dostojevski

11 pregleda
0 želi ovaj predmet

Braća Karamazovi I i II, Dostojevski

Završena

Datum završetka: 18.05.2024. u 21:06

Početna cena: 1.500 RSD

Broj ponuda:

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

leela.zr

leela.zr

(1.047)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

1.984 pozitivnih ocena

Zrenjanin, Srednjobanatski okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Braća Karamazovi I i II, Dostojevski

Rad, 1979.
Tvrd povez.

Braća Karamazovi I, broj strana 412.
Brača Karamazovi II, broj strana 569.

stanje kao na slikama

Фјодор Михајлович Достојевски (рус. Фёдор Михайлович Достоевский; Москва, 11. новембар 1821 – Санкт Петербург, 9. фебруар 1881) био је руски књижевник и новинар.

Књижевна дела Достојевског истражују људско стање у проблематичној политичкој, друштвеној и духовној атмосфери Русије 19. века и баве се разним филозофским и религиозним темама. Његови најпризнатији романи су Злочин и казна (1866), Идиот (1869), Зли дуси (1872) и Браћа Карамазови (1880). Његова новела Записи из подземља из 1864. сматра се једним од првих дела егзистенцијалистичке књижевности. Бројни књижевни критичари га сматрају једним од највећих романописаца у читавој светској књижевности, јер се многа његова дела сматрају ремек-делима великог утицаја.

Рођен у Москви 1821. године, Достојевски је у раној младости упознао књижевност кроз бајке и легенде, и кроз књиге руских и страних аутора. Мајка му је умрла 1837. када је имао 15 година, а отприлике у исто време је напустио школу и уписао се у Николајевски војнотехнички институт. Након што је дипломирао, радио је као инжењер и накратко је уживао у раскошном начину живота, преводећи књиге да би зарадио додатни новац. Средином 1840-их написао је свој први роман, Бедни људи, који му је омогућио улазак у књижевне кругове Санкт Петербурга. Међутим, ухапшен је 1849. јер је припадао књижевној групи, кругу Петрашевског, који је расправљао о забрањеним књигама са критиком царске Русије. Достојевски је осуђен на смрт, али је казна у последњем тренутку преиначена. Провео је четири године у сибирском заробљеничком логору, након чега је уследило шест година обавезног служења војног рока у избеглиштву. У наредним годинама, Достојевски је радио као новинар, издавајући и уређујући неколико својих часописа, а касније и Дневник писца, збирку његових списа. Почео је да путује по западној Европи и развио зависност од коцкања, што је довело до финансијских потешкоћа. Неко време је морао да моли за новац, али је на крају постао један од најчитанијих и најцењенијих руских писаца.

Опус Достојевског састоји се од тринаест романа, три новеле, седамнаест приповедака и бројних других дела. Његови списи су били широко читани како у његовој родној Русији тако и ван ње и утицали су на подједнако велики број каснијих писаца, укључујући Русе попут Александра Солжењицина и Антона Чехова, филозофа Фридриха Ничеа и Жан-Пола Сартра, и на појаву егзистенцијализма и фројдизма. Његове књиге су преведене на више од 170 језика и послужиле су као инспирација за многе филмове.

Pogledajte sve predmete koje prodajem

https://www.limundo.com/Clan/leela.zr/SpisakAukcija

Uslovi prodaje prodavca

Opcija plaćanja na tekući racun, nije moguca.

Ukoliko imate sve pozitivne ocene, moze placanje po prijemu posiljke.

Na poruke odgovarami uvece, preko dana nisam uvek u mogucnosti.

Pogledajte sve predmete koje prodajem

https://www.limundo.com/Clan/leela.zr/SpisakAukcija

https://www.kupindo.com/Clan/leela.zr/SpisakP

Prodavac

leela.zr
leela.zr (1.047)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

1.984 pozitivnih ocena

Zrenjanin, Srednjobanatski okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 134096773