Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Nadežda Aleksandrovna Teffi (Tefi)

100 pregleda
3 želi ovaj predmet

Nadežda Aleksandrovna Teffi (Tefi)

Cena: 990 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.640)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.914 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Аутор - особа Tèffi, Nadežda Aleksandrovna, 1872-1952
Наслов Тэффи / [составление Л.С. Калюжная
Врста грађе кратка проза
Циљна група одрасли, опште (лепа књижевност)
Језик руски
Година 2005
Издавање и производња Москва : Звонница, 2005
Физички опис 352 стр. ; 2о цм
Други аутори - особа Kaljužnaja, Ljubovʹ S.
Збирка Библиотека мировой новеллы
ISBN 5-88524-126-0
Напомене Тэффи 1872-1952 / ЛюбовЬКалюжная : стр. 3-6
Предметне одреднице Tèffi, Nadežda Aleksandrovna, 1872-1952

Pseudonim Lokhvitskaya Nadezhda Alexandrovna. Teffi: biografija, zanimljive činjenice i video zapisi. poslednje godine života
Teško je naći spisateljicu u predrevolucionarnoj Rusiji popularniju od Nadežde Tefi. Njene smiješne priče iz života običnih ljudi osvojile su srca svih slojeva stanovništva i generacija. Pisala je o onome što je blizu. O ljubavi, izdaji, intrigama, nezgodnim situacijama između prijatelja i poznanika, pozorištu, reklamama, porodičnim svađama i još mnogo, mnogo toga. Čitaoci koji su u Tefinim likovima prepoznali sebe, svoju rodbinu i poznanike, od srca su se smejali jednostavnim pričama i radovali se novim kreacijama talentovanog komičara.

Rođena u porodici uspešnog advokata, Nadežda nije mogla da brine o budućnosti, već jednostavno da očekuje dobar brak, da odgaja decu. Ali u njenoj porodici postojala je neka posebnost. Dvije ćerke su odrasle vrlo nemirne i talentovane. Najvjerovatnije, majka Varvara Aleksandrovna, rođena Goyer, koja je imala francuske korijene, usadila je kćerkama ljubav prema književnosti.



Prvi pokušaji pisanja Nadežde Tefii pripadaju adolescenciji. Počevši da stvara još kao školarka, postepeno je pisanje postala životno delo. Biografija Teffi puna je neočekivanih preokreta i nevjerovatnih događaja, možete je čitati sa istim zanimanjem kao i bilo koju od priča Nadežde Aleksandrovne. Evo nekoliko zanimljivih činjenica iz njenog života:

Pravo ime Nadezhde Teffi je Nadezhda Alexandrovna Lokhvitskaya. Sama spisateljica ispričala je priču o njegovom nastanku na različite načine. Sada je rekla da je ovo ili nešto slično ime lokalne budale, pa je to povezala s imenom mitskog pljačkaša. Morao sam da uzmem pseudonim, jer u vreme kada je Nadežda počela da juriša na Olimp pisca, njeno prezime je već bilo veoma poznato u zemlji.
Poznata pjesnikinja Mirra Lokhvitskaya je rođena (starija) sestra Nadezhde Teffi. Mirra je rano postala poznata kao autor senzualnih pjesama. Zvali su je pretečom Ahmatove i Cvetajeve. Žena je umrla u 35. godini. Imala je loše srce. Iznenađujuće, istraživači nisu uspjeli utvrditi tačan broj djece u porodici Lokhvitsky. Navodno je Taffy imala jednog brata i četiri sestre.
Nadežda Tefi je započela svoju profesionalnu književnu karijeru nakon razvoda od muža, kao zrela žena sa dvoje, a prema nekim izveštajima i troje dece.
Tokom Prvog svetskog rata, Nadežda Tefi je radila kao medicinska sestra i bila je na frontu. Sačuvano je nekoliko frontalnih fotografija spisateljice na kojima pozira u uniformi, pa čak i s puškom u rukama.
1919. emigrirala je u Pariz. Morala je preći dug put kroz Kijev i Odesu, a potom i Tursku. Očigledno, pisac se brzo navikao na novo okruženje. Njene prve francuske publikacije datiraju s početka 1920. godine.
Uvijek je retuširala svoje fotografije, skrivala svoje godine i govorila da se osjeća kao da ima trinaest godina. Istraživači su otkrili da kada je Nadežda Aleksandrovna emigrirala, popunjavajući dokumente, smanjila je svojih petnaest godina. Postoje svi razlozi da se veruje da niko nije uspeo da sazna pre njene smrti. Zbog činjenice da se Nadežda Aleksandrovna uvijek odijevala s ukusom, vrlo pažljivo pazila na sebe, vješto koristila kozmetiku i nijansirala kosu, niko nije sumnjao u njenu "smanjenu", udobnu dob.
Nadežda Aleksandrovna je živela 80 godina i umrla je u Parizu 30. septembra 1952. godine. Samo nedelju dana nakon mog rođendana. Sahranjena je na ruskom groblju Sainte-Genevieve-des-Bois.
Tokom svog života Nadežda Aleksandrovna je pisala poeziju, ali je postala poznata zahvaljujući malim šaljivim pričama. I sama Tefi je rekla da mnogo voli poeziju, ali je hrani komičar.
Teffi je jako voljela mačke i čak im je posvetila pjesme. Spisateljica je rekla da se prema ljudima koji ne vole mačke uvijek odnosi sa sumnjom.
Teffi je bila veoma odsutna u svakodnevnom životu. Rođaci su se prisjetili da je mogla zapaliti šporet i staviti kotlić na sljedeći vrući gorionik, slati novac rođacima da napišu svoju adresu na koverti, a zatim se radovati neočekivanom primitku velike sume.
U posljednjim godinama života, zdravlje Nadežde Aleksandrovne se uvelike pogoršalo. Bolovala je od neuritisa lijeve ruke, samo injekcije morfija su joj omogućile da ublaži bol i zaspi. Nadežda Tefi je takođe bila sklona napadima angine i plašila se da će umreti tokom jednog od njih.
Teffi je sanjala da napiše priču ili nekoliko djela o sporednim likovima u poznatim knjigama. Posebno je željela da opiše avanture Sanča Panse.
Nadežda Aleksandrovna Tefi imala je širok društveni krug i mnogo prijatelja, čak i nakon što je napustila domovinu. Nikada se nije hvalila statusom poznate spisateljice, a među prijateljima i poznanicima je imala kako poznate pisce (Bunin, Kuprin), tako i nadobudne novinare i komšije. Znala je za svakoga pronaći lijepe riječi i imala je običaj svakog gosta ponešto pokloniti. To može biti sitnica, knjiga ili novac.



Uz sve ovo, najljubaznija osoba koju je poznavala, Teffi je i sama smatrala svojim drugim mužem, Pavlom Andrejevičem Tikstonom. Brak nije zvanično registrovan. Theakston je bio oduševljen svojom lijepom i talentovanom saputnicom i bio je sretan što je ostao u sjeni pružajući joj sretan i udoban život. Nažalost, Pavel Andrejevič je umro prilično rano, nesposoban da podnese gubitak svog bogatstva kao rezultat ekonomske krize 19030-ih. Nakon njegove smrti, Nadežda Aleksandrovna se više nije udavala i čak je pokušala da napusti književnost.

Teffi se sa Drugim svjetskim ratom susrela već u poodmaklim godinama, lošeg zdravlja. Bila je primorana da živi veoma teško u okupiranom Parizu, ali je zahvaljujući prijateljima i porodici izašla na kraj sa ovim.

Cijeli život ove talentirane žene je 80 godina intriga, tajni i koketerije. Do sada nisu poznate mnoge tačke u vezi sa njenim ličnim životom. Sama Teffi je obožavaocima i novinarima neprestano "hranila" različite verzije. Poput retuširane fotografije koju je Taffy toliko voljela, njen službeni život izgleda glatko i živopisno, ali kada jednom pogledate iza prekrasne naslovnice, možete vidjeti mnogo iskušenja, tuge, pa čak i ličnih tragedija.





Teffi karakteristike kreativnosti i kratka biografija poznatog ruskog pisca i pjesnikinje izloženi su u ovom članku.

Teffy kratka biografija i zanimljive činjenice
Nadežda Aleksandrovna Lokhvitskaja rođena je u proleće 1872. godine u severnoj prestonici Ruskog carstva u plemićkoj porodici, koja joj je usadila ljubav prema književnosti. Stoga nije čudno da je djevojčica od malih nogu počela pisati priče i pjesme. Godine 1901. njen uspon na književni Olimp započeo je običnom pjesmom, koja je objavljena u časopisu Sever. Već 1907. godine uzima pseudonim Teffi kako bi privukla sreću. Prava slava pala je na Nadeždu Aleksandrovnu objavljivanjem 2 toma Šaljivih priča. Ruski car Nikolaj II bio je ponosan na nju, smatrajući je grumenom carstva.

Zašto Taffy ima takav pseudonim?
Istorija uzimanja pseudonima "Teffi" je nepoznata. Sama Nadežda je navela da ga je uzela u ime kućnog nadimka sluge Lokhvitskih, Stepan-Steffi. Književnica je rekla da ne želi da se potpisuje ispod tekstova muškim imenima, kao što su to činili savremeni pisci. Također, prema drugoj verziji, Nadežda Aleksandrovna je uzela pseudonim jer je pod njenim prezimenom već bila poznata njena rođena sestra - pjesnikinja Mirra Lokhvitskaya, koja se u to vrijeme zvala "Ruska Safo". A rezultat je bio pseudonim Teffi. igre reči i familijarnosti, koju je toliko volela da igra pesnikinja.

Od 1908. do 1918. svijetli plodovi humorističnog pisca počeli su da se pojavljuju u časopisima Satyricon i New Satyricon. Nakon Oktobarske revolucije, Teffi je pokušala da se prilagodi novom načinu života boljševičkog režima, ali joj je život bio prepolovljen. Sa početkom talasa emigracije 1920. godine, završila je u Parizu. U Francuskoj je pjesnikinja počela komunicirati sa talentiranim sunarodnjacima - Gippiusom, Buninom, Merezhkovskim. Ispostavilo se da je Nadežda Aleksandrovna bila veoma popularna u inostranstvu. Objavljena je u prestižnim publikacijama u Rimu, Berlinu i Parizu. U svojim kreacijama pisala je o domaćim životinjama, emigrantima, prirodi, dalekoj domovini. Pesnikinja je bila angažovana na sastavljanju književnih portreta ruskih poznatih ličnosti koje je upoznala: Rasputina, Kuprina, Bunjina, Gipija, Sologuba.

Godine 1946. Teffi je ponuđeno da se vrati u Rusiju, ali je više voljela Pariz od nje. U Sjedinjenim Državama 1952. godine objavljena je njena posljednja knjiga Zemaljska duga u kojoj je Nadežda Aleksandrovna sažela svoj život. Pjesnikinja je doživjela 80 godina i umrla 6. oktobra 1952. godine, ostavivši za sobom mnoge priče, pjesme i drame.

Taffy: lični život
Malo se zna o ličnom životu pisca. Udavala se dva puta. Prvi muž Nadežde Aleksandrovne bio je Bučinski. U braku je rođeno troje djece, ali je par raskinuo. Drugi supružnik je, međutim, bio bankar Tikston. Ništa se više ne zna o njenom privatnom životu.

Teffi: zanimljive činjenice
Tokom Prvog svetskog rata, Tefi je radila kao medicinska sestra na frontu. Sačuvano je čak i nekoliko spisateljičinih fotografija na kojima pozira u uniformi i sa puškom u rukama.

Taffy je oduvijek retuširala fotografije i skrivala svoje godine. Naučnici su otkrili da je pesnikinja, kada je emigrirala, smanjila svojih 15 godina kada je popunjavala dokumente.Nadežda Aleksandrovna se uvek oblačila sa ukusom, brinula o sebi, tonirala kosu i vešto koristila kozmetiku kako bi izgledala smanjeno.

Žena je obožavala mačke i posvetila im pjesme. Uvijek je bila oprezna prema ljudima ko

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Ostalo (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Pošta

RASPRODAJA KNJIGA PO POČETNOJ CENI OD 10 din!!! Naći ćete ih tako što kliknete na sve moje predmete, pa u meniju način kupovine SELEKTUJTE KVADRATIĆ AUKCIJA, i prikazaće Vam se svi predmeti sa početnom cenom od 10din.

Dodatno kada Vam se otvore aukcije kliknite na SORTIRAJ PO, pa izaberite ISTEKU NAJSKORIJE, i dobićete listu aukcija sa početnom od 10 dinara, po vremenu isteka.

Zbog perioda praznika vreme za realizovanje kupoprodaje može da se produži na do 20 dana.

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.640)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

48.914 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 125353325