Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

Sreća okupanog čoveka, Milen Alempijević

210 pregleda
0 želi ovaj predmet

Sreća okupanog čoveka, Milen Alempijević

Cena: 290 RSD

Kupi odmah

Cena Vam je previsoka? Dajte svoju ponudu za predmet!

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

tasicmarko

tasicmarko

(9.659)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

49.023 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Polovno

Autor: Milen Alempijević
Povez: broširan
Br. strana: 191
Format: 13,5x20
Knjiga priča o svetu koji je naizgled svakodnevni svet, običan, sa svakidašnjim brigama i poslovima. Ali odjednom se otkriva da je svakidašnjica samo privid, i da se ispod njenih jednoličnih ritaula otkriva ponor neke više ukletosti.
`Alempijevićevi junaci su bivši ljudi; telesno i duhovno osakaćeni, oni su invalidi postojanja, nesposobni za ispunjavanje (igranje) izabranih (dodeljenih) životnih uloga („Babajev“, „Kvantni novčić“). Njihove „tragične krivice“, banalni nesporazumi i sitne nepažnje, samo su maska za uplitanje demonskih sila (kobi, sudbine), koje se njima poigravaju iz zabave, bez ikakvog eshatološkog cilja („Noć u poslastičarnici“). To, sa jedne strane, junake pretvara u mehaničke lutke koje (više) nisu (dirljivo, katarzično) tragične, već (preteće) groteskne, a sa druge, njihove živote (naš svet) predstavlja kao groznu pozornicu po kojoj se pokvarene igračke (ljudi) besmisleno trzaju i krše. Oni će se nadalje suprotstavljati ogoljenom zlu samo na rečima („Zlatni gips“), a umesto slobodne volje vodiće se prema „praiskonskim“ impulsima, zamenjujući ljudsko životinjskim, a zakon ljubavi (Boga) darvinističkom borbom za opstanak (đavolom); supružnici će se, daleko od Edena, tući ispod „drveta poznanja“ („Zlatni gips“), a roditelji i deca će biti neposredni suparnici u lancu ishrane („Kvantni novčić“). Međusobno prilagođavanje (osakaćenog) čoveka i (poremećenog) kosmosa, dovodi do degradacije junaka (virtuoza) u „jestivi ostatak“ (umišljenog pesnika), a sveta, kao zemaljskog, propadajućeg carstva, u teatar „bede i gladi“ („Spasavanje viteza“). Ravnodušan i prema životu i prema smrti, Alempijevićev čovek prihvata postojanje kao apsurdnu nužnost i pati od „teško izrazivog osećaja zaglavljenosti“, od mržnje prema sebi i bližnjima.
Međutim, ovi užasi i strahote ne govore ništa (dobronamerno) ni o ljudima, ni o zlu, pa ni o književnosti; to su preozbiljno shvaćena stilska poigravanja i groteske koje su same sebi cilj.` - Vesna Trijić.

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Pošta

Prodavac

tasicmarko
tasicmarko (9.659)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

49.023 pozitivnih ocena

Leskovac, Jablanički okrug, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 90186165