Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

ŠVERCERI VLASTITOG ŽIVOTA M. Kangrga AKCIJA RASPRODAJA

51 pregled
0 želi ovaj predmet

ŠVERCERI VLASTITOG ŽIVOTA M. Kangrga AKCIJA RASPRODAJA

Prodat na aukciji!

Datum kupovine: 28.03.2024. u 21:55

Kupljen za: 400 RSD

Broj ponuda: 11 ponuda

Preko 15 miliona uspešnih kupovina

Prodavac

LUKA.LABAN

(1.456)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

5.949 pozitivnih ocena

Beograd-Zemun, Grad Beograd, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Nekorišćeno

ŠVERCERI VLASTITOG ŽIVOTA Milan Kangrga IZUZETNO RETKA KNJIGA!!!!!
REPUBLIKA 2001 g.

277 STR
21 CM

KNJIGA JE GLANC NOVA

#16

Milan Kangrga živi u skromnom stanu u širem centru Zagreba, u jednoj od monstruoznih svugdenalazećih socrealističkih kvazikorbizjeovsko–internacionalnostilskih zgrada sedme decenije. Običnost ambijenta je najpre iznenađujuća, ali ubrzo postane jasno da tom neobičnom čoveku takve stvari apsolutno nisu važne. Kad ga, recimo, upitate ima li mejl, on goropadno reaguje: "Nemam kompjuter – ja sam proleter!" A ako se potom iznenadite zbog upotrebe te zaboravljene reči i to u pozitivnom značenju, uslediće objašnjenje: "Proleter je posljednja historijska situacija koja ti omogućuje da budeš ili ništa ili čovjek. Odrezan si od svega, nisi ni Srpčić ni Hrvatić, nisi ni bogataš, na sebi si samome, pa što jesi to jesi. Izbori se, pa nešto budi – postani čovjekom. Marks je govorio: odrezan od pupčane vrpce. To sam ja, Kangrga je jedini u Jugoslaviji! U Beogradu su jednom objavili intervju u kojem me nazivaju posljednjim ljevičarem.

Posljednje dvije stotine godina historija čovječanstva kreće se kao desnica, a sve što je bilo ljevo bilo je ubijano, vješano, paljeno, uništavano, onemogućavano… Ljevica je progres, to nitko ne može poreći – ako je riječ o istinskoj ljevici, ali je ona uvijek manjina. Onaj tko govori da je "naš socijalizam" bio socijalizam, taj se silno vara. Mi nismo imali socijalizam. O tome sam pisao da mi na nos izlazi, ali nitko neće slušati. Nigdje na svijetu nije bilo ni socijalizma, ni komunizma, a najmanje Marksovoga. Radilo se o staljinizmu koji je trajao cijelu epohu. A ako staljinizam nazivate ljevicom, onda se možete ustrijeliti. Nećemo valjda reći za Staljina da je Marksov sljedbenik ili humanista?"

Milan Kangrga, penzionirani profesor etike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu
.....
.....
Plemenski čovjek je naivno, fino zaštićen od svake odgovornosti jer je odgovoran samo hrvatstvu ili srpstvu. Znači, ako ubije drugoga – ko nije njegove nacije – onda je napravio svoje veliko djelo, onda je vitez, heroj, pravi sin svoga roda… Ne možete Norcu ili Gotovini reći da to što su radili nije moralno, to je nonsens. Ne samo da ispadate naivni, već je nedopustivo da ne vidite da idete mimo. Naše cjelokupno tlo je toliko „nevino“ u plemensko-rodovskom načinu života, koji ne smatram historijskim, a još manje povijesnim – tu pravim razliku, da moralni moment ne može doći do izražaja. Moral podrazumjeva samorefleksiju, samokritiku, razmišljanje, i odnosi se samo na pojedince. U pravu sam osoba – kako kaže Hegel – a u moralu sam subjekt kao samosvjesno biće koje samo odgovara za ono što čini.
Korov i drač rastu pod svim okolnostima, a vrtna ruža mora se uzgajati. Čovjek je krhko biće koje treba postajati. Životinja je savršena, a ako Bog postoji – i on je savršen. Jedini je čovjek ograničeno konačno biće. Jedino biće koje mora, ne postati nego postajati to što jeste po pojmu – kako bi Hegel rekao. To mu je veliki zadatak, cjeli život mu je to. Cijela filozofija je u tome sadržana. Možete biti prvoklasno biće, raditi sjajno, i napraviti jedan užasan kiks koji demantira sve što ste dotad radili. To je neprekidna borba. Ako čovjek, doslovno, ne radi na sebi samome – to sam nazvao obrazovanjem i oplemenjivanjem – onda nikad neće postati čovjekom.
Primitivac ne cijeni sebe, zato ni drugoga ne cijeni. Zna kakav je, pa misli i za druge da su takvi. Ako je na–rođen onda je član naroda, pa će biti dobar Srbin, Hrvat… Najbolji Njemci su SS–ovci, oni su na–rođeni. To im je dovoljno, na to se pozivaju. To znači da su se srozali, da im je dovoljno da su se izlegli...
Rat na ovom području vodio se doslovno za najgrublje finasijske interese. Nije se radilo samo o pitanju vlasti, mada i toga ima. Milošević, Tuđman, svi koji su u tome učestvovali, to su izluđeni polutani. Tuđman – ljudi uopće ne znaju ko je taj čovjek – to je sirovina, strahota jedna. Najprije je sebi sve omogućio, pa onda onima oko sebe. Imaju milijardu maraka vani, cijela familija. A znate li koliko je ova ustaška banda vani iznesla, opljačkala? Dvadeset milijardi maraka! Taj podatak ćete dobiti od vanjskih banaka, od Amerikanaca. I sad im to nije dosta, hoće ponovo i vlast. A i dobiće je, zaslugom Račana.
Definirao sam Tuđmana kao elementarnu nepogodu, a Račan je katastrofa Hrvatske. Sve je pustio, ništa nije napravio. Sve ih je trebao pohapsiti, lopove koji su mu sad pod prozorom, ne iz revanšizma, nego na bazi onoga što se zna – zbog pljačke. Bunkerirali su razgovore Tuđmana, a sve je tamo rečeno. Trebalo je obezglaviti tu bandu – pedesetak ljudi, to su svi očekivali, a drugi bi se sami međusobno pozatvarali. Vođe je trebalo pohapsiti – to je pravna edukacija. Pogledajte Kutlu, 176 poduzeća je imao. Dajte ja da ga ispitam, za petnaest minuta ću dobiti sve od njega. Postavio bih mu pitanje: Gospodine, hoćete li mi najprije reći odakle ste došli do 176 poduzeća? Ništa drugo. Ili šofer, rojs, postane general jer je ubica. Svi su sada milioneri. Otkuda? Gledamo Njujorške plavce: Sipovic, kad mu netko traži advokata – dum! Za petnaest minuta od Pašalića dobim sve. I to ga ne bih lično tukao, nego dva policajca. Šta tu on meni priča?

—————-

Jugoslovensku pak tragediju uzrokovao je pritom još i nedovršeni svetski rat, pa su ustaše u Hrvatskoj na čelu s Tuđmanom a velikosrpska četnička ideologija na čelu s Miloševićem (bolje reći s velikosrpskom inteligencijom na čelu!) s druge strane upravo težile za ratnim obračunom, pa je sve završilo u najstrašnijem krvoproliću. Na delu su bile dve sukobljene profašističke struje, a to mora odvesti u najstrašniju katastrofu. I to je bio rezultat čije ćemo posledice na ovim prostorima osećati najmanje još jedno stoleće. A ono bitno pri svemu tome ostaje: Mi živimo na jednom užasno zaostalom tlu, u svakom pogledu, pa ništa dobra ne možemo tu očekivati!
Ne znam da li se možemo složiti s onom Njegoševom (na vlastitu iskustvu stečenom i zapravo duboko rezignirajućom) “sentencom” – “Pučina je stoka jedna grdna!”, ali ostaju da se konstatiraju kao svojevrsne “činjenice”: 1. Masa je podložna (baš kao masa, da se razumemo!) opčinjenosti velikih majstora propagande svih vrsta (vidite koliku moć ima obična televizija svojim “finim” ideološkim podvalama i indoktrinacijama sa ove naše “demokratske” HDZ-HTV!) pa je npr. Hitler kao najočevidniji ludak imao snažnog uticaja na nemačke (i ne samo nemačke) mase. Valja, dakako, svagda imati na umu i određenu društveno-političku, a naročito ekonomsku situaciju, koja je kao takva bremenita – fašizacijom.
A što se tiče drugog momenta ovde: Možda ipak malo preterujete ovime: “Intelektualna elita”, ako je reč o toj “čuvenoj” hrvatskoj inteligenciji (ovde hotimice pravim tu bitnu razliku: Hrvatska je imala inteligencije, bar donekle, to su oni “školovani” (narod kaže “učevni”), ali vrlo malo intelektualaca. Evo Vam lapidarnog odgovora: Intelektualac koji ćuti o pitanjima od opšteg interesa, nije – intelektualac. I to je to. Ne moram o tome kazati ništa više!

(Odlomci iz knjiga i intervjua)

Uslovi prodaje prodavca

NAPOMENA:
Šaljem isključivo nakon uplate na račun i nakon potvrde sa Vaše strane na koju adresu se šalje.
LIČNO PREUZIMANJE je moguće u ZEMUNU na mojoj adresi - naselje Plavi Horizonti.
Trudim se da sve slike koje postavljam budu jasne i u velikoj rezoluciji da biste vidjeli šta kupujete.
Troškove slanja snosi kupac.
Vaše podatke napišite pravilno i koristite sva slova, NE ŠIŠAJTE latinicu, jer u slučaju da ne možete da preuzmete predmet kupovine zbog toga, ne snosim nikakvu odgovornost.
NE ŠALJEM U INOSTRANSTVO, SAMO SRBIJA!
Pogledajte moju kompletnu ponudu:
https://www.kupindo.com/Clan/LUKA.LABAN/SpisakPredmeta
https://www.limundo.com/Clan/LUKA.LABAN/SpisakAukcija

Prodavac

LUKA.LABAN (1.456)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

5.949 pozitivnih ocena

Beograd-Zemun, Grad Beograd, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 127817025