Dragi Limundovci, ukoliko ne stignete da dopunite svoj Limundo račun pre praznika, to možete učiniti i u periodu kada ne bude radio platni promet svojom platnom karticom.

IVO ANDRIĆ - CONVERSATION WITH GOYA

9 pregleda
0 želi ovaj predmet

IVO ANDRIĆ - CONVERSATION WITH GOYA

Završena

Datum završetka: 16.04.2024. u 20:54

Početna cena: 490 RSD

Broj ponuda:

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

DjepetoPinokijevCale

(5.810)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

9.843 pozitivnih ocena

Beograd-Stari grad, Grad Beograd, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Nekorišćeno

IVO ANDRIĆ

CONVERSATION WITH GOYA / RAZGOVOR SA GOJOM
BRIDGES / MOSTOVI
SINGS BY THE ROADSIDE / ZNAKOVI PORED PUTA

Prevod i predgovor - Celia Hawkesworth

Prevod predgovora - Sandra Nešović

Izdavač - Dereta, Beograd

Godina - 2016

96 + 102 strana

21 cm

ISBN - 978-86-6457-080-0

Povez - Tvrd

Stanje - Kao na slici, tekst bez podvlačenja


"Pred Vama se nalazi dvojezično izdanje, na srpskom i engleskom, tri dela našeg proslavljenog nobelovca, Ive Andrića u izvrsnom prevodu Silvije Hoksvort.

Delo Razgovor s Gojom (1936) predstavlja zamišljen dijalog sa velikim umetnikom i jednim od najznačajnijih predstavnika španskog i evropskog romantizma u slikarstvu. Andrić nam otkriva svoje kompleksno shvatanje umetnosti, govoreći o njenoj božanskoj, dvostrukoj prirodi, demonskom poreklu i prosvetiteljskoj luči koja samo odabrane osvetljava iznutra a zatim oni to svetlo prenose običnim ljudima. To je poziv koji donosi mnoga zadovoljstva i mnoga stradanja, teret koji je u isto vreme proklestvo i blagoslov.

U Mostovima Andrić piše o najznačajnijem simbolu u svom celokupnom delu. Mostovi su otelovljenje vremena i trajanja, sile i snage, žrtve i njene nepokolebljivosti. Oni ne povezuju samo obale, već i epohe, ljude, žive i mrtve, narode, države. Oni predstavljaju jednu od najukorenjenijih težnji u čoveku, da pređe na drugu obalu, koja mostom postaje cilj i smisao, i tako uvede red u naše postojanje. Tom težnjom čovek prevladava smrt, makar i simbolično, te razbuktava plamen nade bez kojeg se ljudska egzistencija pretvara u puko vegetiranje, jer, kako kaže sam Andrić, „...sva je naša nada s one strane”.

Znakovi pored puta, posthumno objavljeni, predstavljaju jedan od vrhunaca meditativne proze na srpskom jeziku. Ovde je uvršten izbor najinteresantnijih delova koji nam je priredila Silvija Hoksvort. U pitanju je duhovni dnevnik velikog pisca koji je godinama vodio bez velikih pretenzija da od toga stvori veliku knjigu, ali je na kraju svakako to i učinio. Upravo ta nepretencioznost kojom Andrić tretira duboka metafizička i egzistencijalna pitanja i dileme pridobija čitaoca i uvlači ga u taj magični svet znakova-krajputaša na kojima tražimo svoje unutrašnje smerove."


Ako Vas nešto zanima, slobodno pošaljite poruku.

Knjiga je na engleskom i srpskom jeziku

Silija Hoksvort

Uslovi prodaje prodavca

Pogledajte moje ostale aukcije na sledećim linkovima:

http://www.limundo.com/Clan/DjepetoPinokijevCale/SpisakAukcija

https://www.kupindo.com/Clan/DjepetoPinokijevCale/SpisakPredmeta

Prodavac

DjepetoPinokijevCale (5.810)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

9.843 pozitivnih ocena

Beograd-Stari grad, Grad Beograd, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 133146325