SD CRVENA ZVEZDA - 35 GODINA - POLITIKA 07.12.1980. !!!

112 pregleda
2 želi ovaj predmet

SD CRVENA ZVEZDA - 35 GODINA - POLITIKA 07.12.1980. !!!

Prodat na aukciji!

Datum kupovine: 05.05.2024. u 21:06

Kupljen za: 1.377 RSD

Broj ponuda: 23 ponude

Saznajte više o Limundo zaštiti

Prodavac

jovan1989

(742)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

8.173 pozitivnih ocena

Beograd-Vračar, Grad Beograd, Srbija

Svi predmeti prodavca

Detalji predmeta

  • Stanje Kolekcionarski primerak

SPECIJALNO IZDANJE LISTA POLOTIKA

7. DECEMBAR 1980. GODINE

ZVEZDA,ZVEZDA

SD CRVENA ZVEZDA - 35 GODINA SPORTSKOG DRUŠTVA CRVENA ZVZEDA

SD Crvena zvezda
Crvena zvezda danas predstavlja svojevrstan mit, kao najbrojniji, najpopularniji i najtrofejniji sportski kolektiv na ovim prostorima. Uostalom, od samog početka Zvezdu je pratio kult velike sportske porodice koja se prepoznatljivom harizmom i uspešnim rezultatima iz dana u dan širila, sticala popularnost i povećavala armiju pristalica i navijača. Prevazišla je sportske okvire, odavno postavši jedan od tri simbola srpskog identiteta, zajedno sa Pravoslavnom crkvom i dnevnim listom Politika.
Kako je rođena Crvena zvezda? Ideja o osnivanju krenula je na inicijativu Gradskog odbora USAOS-a Beograda. Tokom februara 1945. godine omladinci, članovi Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Srbije, počeli su pripreme za osnivačku skupštinu jednog omladinskog fiskulturnog društva, sa ciljem da bude sastavljeno od raznih sportskih sekcija.

Posmatrajući vreme od šest decenija, Sportsko društvo Crvena zvezda prošlo je pet osnovnih perioda u svom razvoju.

Prvi, od osnivanja do 1948. godine, period formiranja sekcija kao organizacionih formi Sportskog društva. Karakterističan je i po fuziji sa Studentskim fiskulturnim društvom »Student«, 12.oktobra 1946. godine, čime Crvena zvezda postaje Omladinsko-studentsko fiskulturno društvo. To vreme upamćeno je po masovnom okupljanju radničke, školske i studenstske omladine.

Drugi period, od 1948. do 1963. godine, period formiranja klubova i njihovih osamostaljivanja, ali sve manje povezanosti unutar Sportskog društva u čemu su se javljale sporadične i pojedinačne tendencije otcepljenja pojedinih klubova i gašenja Sportskog društva. Taj period karakterističan je i po nerešenom problemu finansiranja sporta.

Treći period, od 1963. do 1967. godine, upamćen je kao period reafirmacije Sportskog društva, u kome su preovladala shvatanja jačanja sportske zajednice. U tom periodu značajna je i težnja da se preovladaju finansijske teškoće sistemskim rešenjima.

Četvrti period, od 1967. godine do 1992. godine, period dalje afirmacije Zvezdine sportske porodice. Precizirani su odnosi klubova i Sportskog društva, uveden je profesionalizam i potvrđena orijentacija stremljenja ka vrhunskim sportskim dometima.

Poslednji, peti period, od 1992. godine do danas, biće upamćen po otežanim uslovima funkcionisanja klubova i Sportskog društva usled ekonomske i političke nestabilnosti u zemlji. Istovremeno biće upamćen po čvrstoj nameri da se koliko je to moguće prate evropski i svetski trendovi i ne odustaje od cilja, da Crvena zvezda ostane sinonim uspešnosti, uzor ostalim klubovima, što je na ovim prostorima u potpunosti uspela.

Posmatrajući Zvezdin životni vek, od skromnog početaka do laganog izrastanja u sportskog giganta, tokom kojeg je prolazila kroz razne periode teškoća i uspeha, poraza i pobeda, sa ponosom se može reći da se ime Crvene zvezde i danas izgovara sa poštovanjem i uvažavanjem u celom svetu.

Pored fudbalskog, Sportsko društvo čine i sledeći klubovi crveno-bele porodice:

Košarkaški, odbojkaški, rukometni, atletski, vaterpolo, teniski, veslački, streljački, mačevalački, šah, džudo, boks, stonoteniski, hokejaški, kik-bokserski, plivački, automobilski, biciklistički, skijaški, rvački, kuglaški, tekvondo, klizački, bridž i klub dizanja tegova.

Uslovi prodaje prodavca

  • Plaćanje Tekući račun (pre slanja), Lično
  • Slanje Lično preuzimanje, Pošta

Prodavac

jovan1989 (742)

100% pozitivnih ocena u poslednjih 12 meseci

8.173 pozitivnih ocena

Beograd-Vračar, Grad Beograd, Srbija

Svi predmeti prodavca
Predmet: 133695113