☎ 0800 300 300 (besplatan poziv)

Kako da prodajem?

Limundovci uspešno prodaju više od
5.000 predmeta
dnevno.
Zaradite i vi prodajući preko Limunda!


• Kako da prodajem na Limundu?
• Saveti za uspešnu prodaju
• Budi fer prodavac
• Na šta moram da obratim pažnju prilikom prodaje?
• Prodaj po fiksnoj ceni
• Limundo Lister
• Sa kog računa se naplaćuje provizija?
• Cenovnik
• Dopuna Limundo računa


Kako da prodajem na Limundu?

1. Postavite aukciju
Detaljno objašnjenje kako da postavite aukciju se nalazi na strani:
http://www.limundo.com/Pomoc/Kako-postaviti-aukciju-/1625

2. Članovi licitiraju
U toku aukcije svi Limundovci (preko 400 000 njih) mogu da nude na njoj. U zavisnosti od potražnje, cena vašeg predmeta raste.

3. Aukcija se završava (putem Limundo poruka dobijate podatke kupca). Član koji je dao najveću ponudu u momentu završetka aukcije je pobednik aukcije i time i kupac. U Limundo porukama dobijate kontakt podatke kupca, a kupac dobija vaše kontakt podatke.

4. Kontaktirajte kupca
Kontaktirajte kupca u roku od 2 dana. To možete učiniti putem:
- Limundo poruka (preporučujemo ovaj način komunikacije)
- Telefona

5. Prodajte predmet
Kupac bira način plaćanja i slanja između načina ponuđenih na aukciji. Ako je kupac odabrao da slanje bude na primer preko "City Express-a", prodavac treba da pozove kurira "City Expressa-a" kako bi on došao i preuzeo predmet. Pozivanje se vrši na broj telefona date kurirske službe, koji se nalazi na njihovom sajtu. Predmet će biti poslat sa otkupninom ili bez u zavisnosti od toga kakav način plaćanja je odabrao kupac. Troškove slanja (poštarinu) uvek plaća kupac, osim ako nije drugačije dogovoreno ili označeno na aukciji. Rok za obavljanje kupoprodaje je 8 dana. Rok se može produžiti uz obostrani dogovor.

Napomena: Aukciju koja se završila bez ponuda možete prebaciti na Kupindo ili je ponovo pokrenuti. Posle nekoliko meseci aukcije se arhiviraju i brišu sa strane Moj Limundo >> Završene >> Neprodate. Aukcije možete sačuvati na svom računaru na duži vremenski period ukoliko ih pokrećete Limundo Listera.


Iskustvo Limundovaca u vezi sa prodajom na Limundu:Saveti za uspešnu prodaju


Kako biste uspešno prodavali na Limundu i postali prodavac na čijim će aukcijama članovi rado nuditi izdvajamo par sugestija.

Kako postaviti dobru aukciju?
- što bolje opišite predmet koji prodajete
- neka opis aukcije bude jasan i nedvosmislen
- sve mane predmeta navedite
- navedite načine i troškove slanja kako bi članovi odmah bili upoznati
- slikajte predmet iz različitih uglova i postavite slike na aukciju. Tri slike su dovoljne, a i besplatne.

Kako obaviti kupoprodaju?
- komunicirajte sa kupcem putem Limundo poruka
- predmet šaljite nakon dogovora sa kupcem o načinu slanja, nikako bez prethodne kupčeve potvrde.
- predmet šaljite isključivo na podatke koji su prosleđeni od Limunda (pošto su ovi podaci verifikovani)
- ukoliko je predmet lomljiv ili veoma vredan, dobro ga upakujte kako biste ga zaštitili od oštećenja, ili navedite samo mogućnost ličnog preuzimanja.

Kako se odnositi prema kupcima?
- redovno odgovarajte na pitanja članova koji su zainteresovani za vaš predmet
- ocenite kupca odmah po obavljanju kupoprodaje
- nakon svake kupoprodaje postavite pitanje kupcu da li je zadovoljan predmetom.


Budite fer prodavac

U 5 koraka opisali smo kako da budete uspešan i fer prodavac.

1. Postavite aukciju sa opširnim i tačnim opisom!
Slikajte predmet iz različitih uglova, a slike postavi na aukciju. U slučaju da predmet ima oštećenja obavezno ih fotografišite. Tri slike su besplatne, obavezno to iskoristite.
Navedite što precizniji opis predmeta (broj dozvoljenih karaktera je 1.000 pa možete sve detaljno da opišete, a da ujedno izbegnete nesporazume)
Na primer:
- u kakvom je stanju (koliko korišćen, kada je kupljen)
- da li ima oštećenja ili mana i koje su
- da li je funkcionalan i može i se koristiti
- koje su karakteristike
Verujemo da je vama kao prodavcu jednostavnije da postavite opis koji će kupcu biti jasan nego da konstatno odgovarate na dodatna pitanja.

2. Odgovorite na pitanja zainteresovanih kupaca!
Svaki član koji postavi pitanje je potencijalni kupac, tako da je vama u interesu da mu detaljno i brzo odgovorite.

3. Aukcija se završila!
Odmah po završetku aukcije obavestite kupca da je pobedio.
Preporučujemo da to učinite preko Limundo poruka.

4. Dogovor uspostavljen
Ispoštujte do kraja dogovor. Rok za saradnju je 8 dana od kraja aukcije. “Nešto je iskrslo” i ne možete ispuniti svoju stranu dogovora, odmah obavestite kupca o tome i objasnite razloge zbog kojih kupopoprodaju morate odložiti.

5. Novac je stigao
Obavestite kupca da je novac legao i pitajte ga da li je zadovoljan predmetom. Na taj način stvarate poverenje i kupac će rado ponovo nuditi na vašim aukcijama.
Ocenite člana. Kada dobijete novac → ocenite kupca. Čim kupac vidi ocenu i on će uzvratiti.


Na šta moram da obratim pažnju prilikom prodaje?


Da biste uspešno prodavali na Limundu treba da znate da nije sve dozvoljeno za prodaju (npr. piraterija). Spisak zabranjenih predmeta možete pogledati na ovom spisku.


Prodaj po fiksnoj ceni

Ukoliko želite da predmete prodajete po fiksnoj ceni i da ih učinite odmah dostupnim kupcu, bez obaveze da čeka kraj licitacije, možete koristiti Kupindo. Na Kupindo se logujete sa istim korisničkim imenom i šifrom kao i na Limundu. Sve ocene su vidljive a svi članovi Limunda ujedno su i članovi Kupinda.
Ukoliko imate samo jedan komad predmeta postavite ga ili na Limundo ili na Kupindo. U slučaju da smatrate da će, za predmete koje vi prodajete, kupovina po fiksnoj ceni biti adekvatnija nego prodaja putem aukcije, Kupindo je pravi izbor za vas. Savetujemo da posetite stranicu Pomoć na Kupindu kako bi došli do potrebnih informacija.


Limundo lister

Limundo Lister je program koji omogućava brzo i lako postavljanje velikog broja aukcija. Predstavlja proširenje Limundo aukcijskog Web sajta i koristi se za postavljanje i pregled aukcija sa tvog računara. Uputstvo za korišćenje se nalazi u samom programu.

Limundo Lister možete preuzeti sa linka: http://www.limundo.com/Pomoc/Limundo-Lister/1729
Možete ga instalirati ukoliko na svom računaru imate bilo koju verziju Windows operativnog sistema od Windows XP pa nadalje.

Osnovne mogućnosti koje Limundo Lister pruža su:
- rad na aukcijama bez Internet konekcije,
- unos velikog broja aukcija istovremeno,
- grupnu izmenu aukcija,
- unos aukcija iz MS Excel tabele,
- ponovno pokretanje uspešno završenih aukcija.


Sa kog računa se naplaćuje provizija?

Provizija za prodaju na Limundu se naplaćuje sa vašeg Limundo računa. To je račun koji poseduje svaki član. Svoj Limundo račun možete videti na strani Moj Limundo >> Moj račun. Više o Limundo računu možete pročitati na strani: http://www.limundo.com/Pomoc/Dopuna-racuna/649#1


Cenovnik

Cenovnik Limunda se nalazi na strani: http://www.limundo.com/Pomoc/Cenovnik/1873


Dopuna Limundo računa

Objašnjenje kako se dopunjuje Limundo račun se nalazi na strani:
http://www.limundo.com/Pomoc/Dopuna-racuna/649


Povraćaj

Povraćaj troškova za dodatne opcije
Ako se aukcija pre vremena prekine od člana (zato što je postavio greškom ili je iskoristio mogućnost prekida aukcije), provizija za dodatne opcije se ne refundira. Ako se aukcija prekine od strane Limundo.com (zbog kršenja naših pravila korišćenja), troškovi za dodatne opcije i provizija za pokretanje aukcije se automatski refundiraju članu.

Povraćaj kompletnih troškova
Ukoliko nakon uspešno završene aukcije kupac neopravdano odbije da obavi saradnju, prodavac ima pravo na povraćaj kompletnih troškova koje je imao prema Limundu. Negativnim ocenjivanjem kupca koji nije obavio saradnju, prodavcu se automatski vraćaju sve naplaćene provizije (provizija za postavljanje aukcije, provizija za prodaju predmeta, kao i troškovi za dodatne opcije).

Vraćanje uplaćenog novca
Plaćanje provizija vrši se uplatom novca na tekući račun Limunda. Moguća je isplata novca koji je član uplatio jednom na tekući račun Limunda, ako više ne želi da ga koristi. Za to je potrebno da nam član dostavi broj svog tekućeg računa na koji ćemo izvršiti uplatu.

Izmirenje dugova
Član može da pokreće aukcije sve dok ima sredstva na računu. Član je obavezan da Limundu d.o.o. naknadi sve stvarne troškove koje je Limundo d.o.o. imao u pružanju usluga svom članu. Limundo d.o.o. zadržava pravo da navedene stvarne troškove naplati od svojih članova, i to od novčanih sredstava sa Limundo računa člana.