☎ 0800 300 300 (besplatan poziv)

Kako da kupujem?

Svakog meseca preko 1.000.000 puta Limundovci licitiraju na aukcijama na Limundu. Naučite ovde kako da licitirate i vi!


• Pretraga aukcija
• Kako da kupujem?
• Budite fer kupac
• Limundo agent
• Lista željaPretraga aukcija


Kako pronaći željeni predmet?

• U polje za pretragu, koje se nalazi gore levo, ukucajte što precizniji naziv predmeta (npr. Samsung GALAXY S4). Kliknite na dugme "Traži". Pojaviće se sve aukcije sa navednim terminom u naslovu i opisu aukcije.

• Sa leve strane možete filtrirati aukcije po kategorijama.

• Aukcije možete sortirati po broju bidova, ceni i datumu isteka.

• Za dodatnu pretragu koristite filtere sa leve strane, kao što su cena do, stanje, način slanja/plaćanja i druge.

Pročitajte na Limundo blogu (Limundo pretraga) kako da detaljno pretražujete Limundo.


Kako da kupujem

Davanje ponude (licitiranje)
Da biste kupili predmet na Limundu potrebno je da licitirate, i pobedite na aukciji za dati predmet. Vaša ponuda treba da bude najviša u trenutku završetka aukcije. Davanje ponude se vrši na sledeći način:


• U polje "Moja ponuda" upišite iznos koji ste spremni da date za željeni predmet, a zatim kliknite na "Nudim"
• Klikom na "Potvrdi" obavezujete se da kupite predmet, ako vaša ponuda bude najviša
• Ako vaša ponuda nije najviša, dobićete obaveštenje o tome
• Licitacija tj. davanje ponude se obavlja uvek na isti način

Kako da kupujete na Limundu pročitajte na Limundo blogu: Kako kupovati na Limundu i Kako kupovati na Limundu 2.

Podaci prodavca
Kada se aukcija na kojoj ste pobedili završi, dobićete obaveštenje u vašim Limundo porukama (Moj Limundo >> Poruke). Poruka sadrži sve neophodne podatke za realizaciju kupoprodaje: podatke prodavca, načine slanja i plaćanja, cenu predmeta, naslov aukcije, kao i rokove za realizaciju.

Kontakt sa prodavcem
Rok da kontaktirate prodavca je 2 dana od dana završetka aukcije. Preporučujemo da prodavca kontaktirate putem Limundo poruka. Najlakši način da pošaljete poruku prodavcu je da odgovorite na poruku sa podacima aukcije.
Poruke se čuvaju u sistemu 60 dana nakon čega se automatski brišu. U delu Primljene/ Poslate poruke postoji opcija "Snimi sve poruke" putem koje možete trajno sačuvati poruke na vašem računaru.

Obavljate kupovinu
Kupac bira načine plaćanja i slanja od ponuđenih opcija na aukciji. Zato je važno da pre licitiranja proverite da li vam ponuđene opcije odgovaraju. Naš savet je da transakcije obavljate putem Limundo casha ukoliko je taj vid plaćanja ponuđen na aukciji.

Ocenjivanje
Kada se kupoprodaja završi, potrebno je da ocenite prodavca i on vas. Ocene su merilo poverenja, predstavljaju biografiju svakog Limundovca i govore o kvalitetu saradnje između članova. Više o ocenjivanju pročitajte na ovoj strani.


Budite fer kupac


Zadovoljan i fer kupac u 7 koraka.

Želite da kupite baš taj predmet!
1. Pročitajte dobro opis predmeta i vidite ponuđene načine slanja i plaćanja predmeta.
2. Razmislite da li ćete imati novca da platite u propisanom roku (5 dana od dana završetka aukcije je rok za plaćanje predmeta) ili vremena da predmet lično preuzmete u roku od 8 dana od kraja aukcije.
3. Pročitajte opis predmeta kao i načine i troškove slanja i plaćanja.
Odgovaraju vam → onda nudite. Ipak vam nešto nije jasno → prvo postavite pitanje prodavcu (opcija pitanje za prodavca se nalazi na svakoj aukciji) i sačekajte njegov odgovor. Nakon dobijanja odgovora odlučite da li ćete nuditi na aukciji.

Pobedili ste na aukciji
4. Kontaktirajte prodavca (rok je 2 dana), preporučujemo da to bude putem Limundo poruka. Objasnite koji bi vam način plaćanja i isporuke najviše odgovarali, od onih koje je prodavac ponudio na aukciji.

Dogovorili ste se sa prodavcem
5. Ispoštujte do kraja dogovor. Vodite računa da se kupoprodaja do kraja obavi u propisanom roku (8 dana). Ako je nešto iskrslo” i ne možete ispuniti svoju stranu dogovora, odmah obavestite prodavca o tome i objasnite razloge zbog kojih morate odložiti kupopoprodaju.

Predmet je stigao!
6. Kada otvorite paket pregledajte predmet i utvrdite da li je u stanju koje je opisano na aukciji. Sve je u redu → javite članu da je stigao predmet ili ga samo ocenite pozitivno.
Predmet nije u stanju koje je opisano → Kontakitrajte prodavca i objasnite mu da predmet ne odgovara opisu. Detaljno opišite šta nije u redu i ukoliko su vidljiva oštećenja slikajte predmet.
Obavestite prodavca da ste spremni da vratite predmet, a da on vama vrati novac. Detaljnije uputstvo za rešavanje ovakvog nesporazuma nalazi se na strani:
http://www.limundo.com/Pomoc/Put-do-resenja-nesporazuma/638#2

Ocenite člana
7. Sve je u redu sa predmetom → odmah ocenite prodavca. Nemojte ocenjivati negativno prodavca dok ne pokušate da rešite problem.


Limundo agent

Limundo agent je pomoć prilikom licitiranja na aukciji i svi Limundovci mogu da ga koriste. Ukoliko želite da odmah ponudite najviši iznos koji biste dali za predmet aukcije, napravili smo sistem koji će vam pomoći u tome. Nije potrebno da stalno budete pri računaru.
Limundo agent funkcioniše na sledeći način:
Unesite vašu maksimalnu ponudu i na taj način aktivirajte Limundo agenta. Agent nudi do maksimalne ponude koju ste uneli na aukciji. Možda ste primetili da vas neko pretekne čim unesete ponudu? To se dešava jer je njegov Limundo agent aktivan.
Primer 1:


Prodaje se digitalna kamera. Vi i npr. član Marko se takmičite.
Korak 1: Početna cena je 10 din.
Korak 2: Član Marko nudi 3.000 din.
Korak 3: Marko vodi sa 10* din, jer je jedini koji nudi.
Korak 4: Želite da kupite predmet i nudite 1.000 din.
Korak 5: Pošto je Marko dao veću ponudu (3.000 din),
aktuelna cena će biti 1.010 din i Marko vodi.
Korak 6: Ne odustajete i sada nudite 4.000 din.
Korak 7: Aktuelna cena je 3.010 din i vi vodite.

Aukcija se završila. Kupili ste kameru za 3.010 din. Vaša maksimalna ponuda je 4.000 din. Pošto je Marko nudio 3.000 din, Limundo agent je u vaše ime nudio 3.010 din kako biste vi vodili na aukciji.

* Svaka naredna ponuda na aukciji menja cenu za 10 din više od prethodne ponude.
** Postoji mogućnost da Limundo agent podiže cenu za manje od 10 din. To će se dogoditi u situacijama kada je razlika između maksimalnih ponuda dva člana manja od 10 din. U tom slučaju Limundo agent će ponudu zaustaviti na maksimalnoj ponudi člana koji je dao veću ponudu.
Primer 2:

Prodaje se novčić. Vi i npr. član Marko se takmičite.
Korak 1: Početna cena je 10 din.
Korak 2: Član Marko nudi 36 din.
Korak 3: Marko vodi sa 10 din jer je jedini koji nudi.
Korak 4: Ukoliko ponudite 30 din, na aukciji će voditi Marko sa 36 din (razlika između ponuda je manja od 10 din).
Korak 5: Ukoliko ponudite 40 din, na akciji ćete voditi sa 40 din.
Korak 6: Ukoliko ponudite 50 din, tada je razlika između dve ponude (36 din i 50 din)
veća od 10 din i vodićete sa 46 din.

U slučaju da dva člana unesu istu maksimalnu ponudu, na aukciji vodi član koji je svoju ponudu uneo prvi.

Detaljno objašnjenje kako radi Limundo agent možete pogledati na Limundo blog strani:
http://blog.limundo.com/2013/07/kako-radi-limundo-agent/
Lista želja

Ako ste pronašli aukciju na kojoj biste želeli da učestvujete, ali planirate da ponudu date kasnije, aukciju možete staviti u Listu želja. Na taj način u bilo kom momentu možete doći do željene aukcije i dati ponudu kada se za to odlučite. Aukciju stavljate u Listu želja na sledeći način:

• Pronađite link "Ubaci u listu želja" koji se nalazi ispod naslova aukcije• Klikom na link aukcija će se naći u delu Moj Limundo >> Lista željaU Listu želja možete staviti više aukcija i na taj način pratiti njihov tok. Kada budete želeli da nudite, samo treba da otvorite stranicu željene aukcije i date ponudu.